Η Ε.Ε κάλεσε σήμερα τις χώρες μέλη να παρατείνουν μέχρι και τις 15 Μαΐου τους περιορισμούς για τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια.
Η απαγόρευση της Ε.Ε αυτή είχε αποφασιστεί στις 17 Μαρτίου και είχε ισχύ ενός μήνα, με σκοπό να αναχαιτιστεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.
«Η εμπειρία των χωρών μελών και άλλων κρατών που έχουν εκτεθεί στην πανδημία δείχνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται για την καταπολέμηση της διάδοσης του ιού απαιτούν περισσότερες από 30 ημέρες για να είναι αποτελεσματικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
click4more: Ιταλία: 542 νεκροί από τον κορονοϊό – Αύξηση στα κρούσματα! Σε μια ημέρα 3.836
Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η Brussels Airlines, η βελγική θυγατρική της Lufthansa, έχουν ήδη αποφασίσει να παρατείνουν το μέτρο, καθώς έχουν διακόψει τις πτήσεις τους μέχρι και τη 15η Μαΐου.
Η πρόταση της Κομισιόν είχε ως στόχο να μην κλείσουν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ, όμως στην πράξη οι χώρες ακολουθούν τη δική τους κρίση στο θέμα αυτό. Ως αποτέλεσμα, σε κάποιες περιπτώσεις σχηματίζονται μεγάλες ουρές στα εσωτερικά σύνορα και παρατηρείται ένταση μεταξύ των πρωτευουσών – ένα από τα πολλά παραδείγματα του πώς η πανδημία δοκιμάζει την ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη.
Άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές φαρμάκων
Επίσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέτρεψε σήμερα τις χώρες μέλη της ΕΕ να άρουν τις απαγορεύσεις σε ό,τι αφορά την εξαγωγή φαρμάκων, ώστε να μην παρουσιαστούν ελλείψεις στην Ευρώπη, σε μια περίοδο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση του νέου κορονοϊού.
«Ζητάμε από τις εθνικές κυβερνήσεις να άρουν τυχόν απαγορεύσεις στην εξαγωγή φαρμάκων. Τέτοιοι περιορισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ελλείψεις σε άλλες περιοχές της ΕΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή της, καλώντας όλες τις χώρες να αποφεύγουν τη συσσώρευση αποθεμάτων.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συντάξει λίστες φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται και φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με Covid-19, όπως είναι η υδροξυχλωροκίνη, αλλά και παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά.