Κόσμος

East Med: Διπλό “χαστούκι” ΗΠΑ στην Τουρκία! Μήνυμα για την Λιβύη και στήριξη στον αγωγό

Την ανησυχία τoυς για τις ενέργειες της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλλά και την πρόσφατη συμφωνία με την Λιβύη εκφράζουν ΗΠΑ και Ε.Ε. Μάλιστα η Ουάσινγκτον την ίδια ώρα δηλώνει και την στήριξή της στην συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου.

“Ευελπιστούμε να υπάρξει εκμετάλλευση των υπεράκτιων [φυσικών] πόρων της Κύπρου προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε διαφοροποιημένους, εμπορικά βιώσιμους τρόπους, προκειμένου να μεταφερθούν οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου στις αγορές» απάντησε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρντμεντ σε ερώτηση σχετικά με τη διακίνηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμπλήρωσε μάλιστα για τις κινήσεις της Τουρκίας πως: «Συνεχίζουμε να ανησυχούμε για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων, συγκεκριμένα, των παράνομων γεωτρήσεων εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης».

Στήριξη στον East Med

Από την άλλη, οι Αμερικανοί φαίνεται να στηρίζουν και την… απάντηση στην Τουρκική προκλητικότητα, την υπογραφή για τον αγωγό East Med μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου.

Με δύο αναρτήσεις στο Twitter το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκφράζει την ικανοποίησή του που βλέπει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ να προχωρούν την ενεργειακή τους συνεργασία στην περιοχή -συνεχίζοντας τη δουλειά από την τριμερή με τη συμμετοχή των ΗΠΑ του Αυγούστου-, με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον ενεργειακό διάδρομο EastMed.

click4more: EastMed: Τα επόμενα βήματα Μητσοτάκη στη σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου

Παρέθεσε τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού κατά τις χθεσινές δηλώσεις του στην Αθήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον EastMed, ότι αυτή προσθέτει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και ότι δεν στρέφεται εναντίον κανενός, το Γραφείο Ενεργειακών Πόρων του Στέιτ Ντιπάρντμεντ επικροτεί τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την τελευταία ανάρτηση υιοθετεί στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, λέγοντας πως ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ενεργειακές Πηγές, Φράνσις Φάνον θέτει το ζήτημα σωστά.

Ανησυχία και από την Ε.Ε

Παράλληλα και η Ε.Ε εκφράζει την ανησυχία της για την Τουρκική προκλητικότητα, και συγκεκριμένα για την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να εγκρίνει την αποστολή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε σήμερα ε δήλωση του Πέτερ Στάνο, επικεφαλής εκπροσώπου της επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Η πλήρης δήλωση έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απόφαση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου, να εγκρίνει στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη. Η ΕΕ επαναλαμβάνει τη σταθερή πεποίθησή της ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη λιβυκή κρίση. Ενέργειες που υποστηρίζουν εμπολέμους στη σύγκρουση απλώς θα αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι επιτακτική ανάγκη για όλους τους διεθνείς εταίρους να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών Γκασάν Σαλαμέ και τη διαδικασία του Βερολίνου ως τη μόνη οδό προς μια ειρηνική, σταθερή και ασφαλή Λιβύη. Η ΕΕ θα παραμείνει ενεργά δεσμευμένη υπέρ κάθε μέτρου αποκλιμάκωσης καθώς και βημάτων που οδηγούν σε μια αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός και την επανάληψη των πολιτικών διαπραγματεύσεων».

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό – Δάκρυα ανακούφισης σε όλη τη χώρα
Οι τρεις γυναίκες είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στο Ισραήλ και στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων - Το άλλο Σάββατο η επόμενη απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς
Ισραήλ: Η στιγμή που η Χαμάς παραδίδει τις τρεις γυναίκες ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό