Κόσμος

Ebenezer Cobb Morley: Ο άνθρωπος που έβαλε κανόνες στο ποδόσφαιρο

Ebenezer Cobb Morley - Γιατί τον τιμάει η Google: Ο άνθρωπος που καθιέρωσε κανόνες στο ποδόσφαιρο. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ebenezer Cobb Morley: Η Google τιμάει σήμερα 16 Αυγούστου με ένα Doodle τον άνθρωπο που θέσπισε τους πρώτους κανόνες ποδοσφαίρου στην Αγγλία. Ο Ebenezer Cobb Morley (Εμπενίζερ Κομπ Μόρλεϊ) γεννήθηκε σαν σήμερα το 1831, στην πόλη Χαλ, στο ανατολικό Γιόρκσαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Morley ήταν γιος υπουργού και μεγάλωσε με αγάπη για τον αθλητισμό. Σπούδασε νομικά, και μετά την ένταξή του στο Μπαρνς Football Club του Λονδίνου κατάλαβε ότι το παιχνίδι θα ήταν καλύτερο εάν είχε συγκεκριμένη οργάνωση και κανονισμούς. Ως τότε οι κανονισμοί ορίζονταν ανά… περιοχή.

Σε μια συνάντηση σε μία ταβέρνα, ο Ebenezer Cobb Morley συζήτησε με μέλη ποδοσφαιρικών συλλόγων από όλη την Αγγλία, που είχαν ανάλογες προθέσεις με εκείνον και είχαν φτιάξει κάποιους υποτυπώδεις κανονισμούς για το άθλημα, πριν εκείνος συντάξει τον κατάλογο των 13 κανόνων, που αποτέλεσε το πρότυπο του παιχνιδιού στην Αγγλία.

Ebenezer Cobb Morley

Ο 13ος κανόνας που έβαλε ήταν ιδιαίτερα χαρακτηριστικός για το πώς παιζόταν το άθλημα στην Αγγλία κατά τον 19ο αιώνα: «Κανένας παίκτης δεν θα πρέπει να φέρει καρφιά, πλάκες σιδήρου ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα στα πέλματα ή τα τακούνια των μποτών του». 

Στις 26 Οκτωβρίου του 1863, έντεκα ποδοσφαιρικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι σχολείων, συναντήθηκαν με σκοπό να συμφωνήσουν κοινούς κανόνες. Τα ιδρυτικά σωματεία που ήταν παρόντα κατά την πρώτη συνεδρίαση ήταν η Μπερνς Κλαμπ, Σίβιλ Σέρβις ΦΚ, η Κρουζέιντερς ΦΚ, η Φόρεστ οφ Λέιτονστοουν (αργότερα ονομάστηκε Γουόντερερς), η NN (Νόου Νέιμς) Κλαμπ (Κίλμπουρν, Λονδίνο), η αρχική Κρίσταλ Πάλας, η Μπλάκχιθ, η Κένσινγκτον Σκου, η Περσέιβαλ Χάουζ (Μπλάκχιθ), η Σάρμπιτον και η Μπλάκχιθ Προπάιατρι Σκουλ. Η Τσάρτερχαουζ έστειλε τον αρχηγό της, Μ.Φ. Χάρτσορν, όμως αυτός αρνήθηκε να παρευρεθεί.[3] Πολλά από αυτά τα σωματεία δεν υφίστανται πλέον ή αγωνίζονται στο άθλημα του ράγκμπι γιούνιον (rugby union).

Καθοριστικό ρόλο για τη δημιουργία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) και του σύγχρονου ποδοσφαίρου έπαιξε ο Ebenezer Cobb Morley. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας το 1863. Το 1862, ως αρχηγός του Μόρτλεϊκ Κλαμπ (Mortlake-based club), έγραψε στην εφημερίδα Bell’s Life την άποψή του για μια διοικούσα αρχή σχετικά με το άθλημα, που οδήγησε στην πρώτη συνάντηση στην ταβέρνα Freemasons και στη δημιουργία της FA. Υπήρξε ο πρώτος γραμματέας της FA (1863-1866), ο δεύτερος πρόεδρος της (1867-1874) και συνέταξε τους “Κανόνες του Παιχνιδιού” (γνωστοί και ως “Κανόνες του Λονδίνου”) στο σπίτι του στο Μπερνς του Λονδίνου. Ως παίκτης, έλαβε μέρος στο πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα το 1863.

Το 1863 ο Ebenezer Cobb Morley εξελέγη επίτιμος γραμματέας της ομοσπονδίας και από το 1867 έως το 1874 υπήρξε πρόεδρός της.

Σήμερα, οι Κανόνες του παιχνιδιού είναι κωδικοποιημένοι κανόνες που προσδιορίζουν το ποδόσφαιρο. Οι κανόνες αυτοί αποφασίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) και δημοσιεύονται από το διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό που διοικεί το ποδόσφαιρο, τη FIFA. Οι κανόνες αναφέρουν: τον αριθμό των ποδοσφαιριστών που πρέπει να έχει μια ομάδα, η διάρκεια του παιχνιδιού, το μέγεθος τους αγωνιστικού χώρου και της μπάλας, το είδος και της φύσης των παραβάσεων που μπορούν να τιμωρηθούν από το διαιτητή, τον κανόνα του οφσάιντ και πολλούς άλλους κανόνες που διέπουν το άθλημα.

Οι υφιστάμενοι Κανονισμοί του Παιχνιδιού περιλαμβάνουν 17 διαφορετικούς κανονισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλαπλούς κανόνες και οδηγίες.  Το 1997 έγινε μια σημαντική αναθεώρηση και διαγραφή ολόκληρων παραγράφων. Διευκρινίστηκαν πολλά σημεία ώστε να απλοποιηθούν και να ενισχυθούν οι αρχές του ποδοσφαίρου. Οι κανόνες είναι γραμμένοι στην Αγγλική γλώσσα και αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες στη συνέχεια διευκρινίζονται μέσα από την πράξη, την παράδοση και την επιβολή των διαιτητών.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα