Ένα ορεινό καταφύγιο στη νότια Αιθιοπία σε μεγάλο υψόμετρο έκρυβε τις αρχαιότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις προϊστορικής διαβίωσης.
Με την βοήθεια της ραδιοχρονολόγησης μια επιστημονική ομάδα κατέληξε στην εκτίμηση ότι οι προϊστορικοί άνθρωποι άρχισαν να κατοικούν στο καταφύγιο Φίντσα Χαμπέρα στα αφιλόξενα όρη Μπέιλ, σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων, άρχισε πριν από 31.000 έως 47.000 χρόνια, στη διάρκεια της τελευταίας εποχής των πάγων.
Οι επιστήμονες μέχρι σήμερα πίστευαν ότι επειδή η ζωή σε μεγάλο υψόμετρο είναι δύσκολη απ’ όλες τις απόψεις και στρεσάρει το ανθρώπινο σώμα οι άνθρωποι «πήραν τα βουνά» σε υψόμετρα άνω των 2.500 μέτρων σχετικά πρόσφατα.
Όμως, τα τελευταία χρόνια νέα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως από τις Άνδεις μέχρι το Θιβέτ (σε υψόμετρο 4.600 μέτρων) έχουν ανατρέψει αυτήν την πεποίθηση, δείχνοντας ότι, αν και σπάνια, ο Homo sapiens είχε καταφέρει να φθάσει στα ψηλά βουνά και να εγκατασταθεί εκεί. Η ανακάλυψη στην Αιθιοπία έρχεται να το επιβεβαιώσει.
Στο ορεινό καταφύγιο της Φίντσα Χαμπέρα βρέθηκαν χιλιάδες τεχνουργήματα (όπως εργαλεία από οψιδιανό), καμένα οστά ζώων και εστίες φωτιάς. Οι κάτοικοι ζούσαν τρώγοντας κυρίως γιγάντια τρωκτικά, που αφθονούσαν στην περιοχή, όπου υπάρχει αρκετό νερό από το περιοδικό λιώσιμο των πάγων, αλλά ο αέρας είναι αραιός λόγω της έλλειψης οξυγόνου, η θερμοκρασία εμφανίζει απότομες μεταπτώσεις, ενώ βρέχει συχνά.
Ευρωπαίοι και Αιθίοπες ερευνητές (αρχαιολόγοι, βιολόγοι, γεωχημικοί, παλαιοοικολόγοι κ.ά.) των πανεπιστημίων Χάλε-Βίτενμπεργκ, Κολωνίας, Βέρνης, Μάρμπουργκ, Ροστόκ και Αντίς-Αμπέμπα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».