Κόσμος

ΕΕ για ακυρώσεις πτήσεων: Να υπάρχει επιλογή επιστροφής χρημάτων ή κουπονιών

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν στην ΕΕ να βελτιώσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις ακυρώσεις πτήσεων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. Επισημαίνει δε ότι πρέπει να υπάρχει η επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων και κουπονιού και οι επιβάτες να μπορούν να τα ανταλλάξουν ανά πάσα στιγμή.

«Έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες από τους καταναλωτές, αλλά έχουμε επίσης συνεργαστεί στενά με τις αεροπορικές εταιρείες για να κατανοήσουμε πού υπάρχουν ελλείψεις και γιατί. Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν ακυρώνονται οι πτήσεις. Σήμερα ζητάμε απλές λύσεις για να δώσουμε στους καταναλωτές βεβαιότητα μετά από μια περίοδο ακραίων αναταραχών», δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες, που λειτουργούν στην ΕΕ, πρέπει να σέβονται το δίκαιο των καταναλωτών της ΕΕ. Πρέπει ιδίως να εγγυώνται διαφανή επικοινωνία και προληπτική ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τα δικαιώματά τους. Ειδικότερα, πρέπει να προσφέρουν μια επιλογή μεταξύ επιστροφής χρημάτων και κουπονιού και να ενημερώνουν τους επιβάτες ότι έχουν το δικαίωμα να ανταλλάσσουν τα κουπόνια τους με χρήματα ανά πάσα στιγμή.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο μιας έρευνας, απέτυχαν να αποζημιώσουν τους επιβάτες εντός της προθεσμίας των επτά ημερών που προβλέπει η νομοθεσία της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή τις καλεί να αναλάβουν δράση για να διασφαλίσουν ότι αυτή η προθεσμία τηρείται για όλες τις νέες κρατήσεις (είτε αγοράζονται απευθείας είτε μέσω ενός μεσάζοντα) και για να απορροφήσει γρήγορα την καθυστέρηση των εκκρεμών επιστροφών, το αργότερο έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εθνικές αρχές για την κατάλληλη επικοινωνία, εφαρμογή και επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών. Οι επιβάτες πρέπει να έχουν πραγματική επιλογή μεταξύ κουπονιών και επιστροφής χρημάτων” , δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλέαν. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεπέρασαν τους 2.000 οι νεκροί από τα 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ - Μία εβδομάδα εθνικού πένθους κηρύχτηκε στη χώρα
Στη Μιανμάρ θα σταματήσει αύριο κάθε δραστηριότητα για ένα λεπτό στις 12:51 και δύο δευτερόλεπτα τοπική ώρα (08:21 το πρωί ώρα Ελλάδας), τη στιγμή που γινόταν ο σεισμός των 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Προσωπικό διάσωσης μπροστά από τα συντρίμμια κτιρίου που κατέρρευσε από τον σεισμό στην πόλη Μανταλέι της Μιανμάρ
Ο Τραμπ κόβει την ιστορική μανόλια που φυτεύτηκε στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Άντριου Τζάκσον πριν από 200 χρόνια
«Όλα πρέπει να τελειώσουν, και αυτό το δέντρο είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια, στην είσοδο του Λευκού Οίκου και πρέπει τώρα να αφαιρεθεί», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ιστορική μανόλια του Άντριου Τζάκσον που ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1829 έως το 1837