Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ συμφώνησαν τη δημιουργία μιας ομάδας Task Force ώστε να ενισχυθεί η προστασία των αγωγών και κρίσιμων υποδομών τους, επειδή η Ρωσία έχει «εργαλειοποιήσει» την ενέργεια και «η ανθεκτικότητα και η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας αποτελούν βασικό μέρος της κοινής εργασίας».
Όπως ανακοίνωσαν σήμερα (11.1.2023) από τις Βρυξέλλες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Task Force θα έχει στόχο να κάνει πιο ανθεκτικές όλες τις κρίσιμες υποδομές τεχνολογίας και εφοδιασμού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ και η φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν λίγο πριν τις συζητήσεις για την ασφάλεια και την άμυνα του Κολλεγίου των Ευρωπαίων Επιτρόπων, στις οποίες συμμετείχε και ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ.
Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι η ανθεκτικότητα και η προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας αποτελούν βασικό μέρος της κοινής εργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ και τόνισε ότι, στον απόηχο της «εργαλειοποίησης» της ενέργειας από τον Πρόεδρο Πούτιν και της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream, η κοινή ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί στο να καταστήσει «τις κρίσιμες υποδομές, την τεχνολογία και τις αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές σε πιθανές απειλές» και θα αναλάβει δράση για τον μετριασμό πιθανών τρωτών σημείων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συνάντηση έλαβε μέρος μία ημέρα μετά την υπογραφή της τρίτης κοινής δήλωσης για τη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αυτή η συνεργασία είναι πιο σημαντική από ποτέ, επειδή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξε ριζικά την ασφάλεια της Ευρώπης. Τόνισε ότι οι σκληρές μάχες γύρω από το Μπαχμούτ και το Σολεντάρ έδειξαν τη γενναιότητα των ουκρανικών δυνάμεων και τη ζωτική σημασία της ενίσχυσης της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. «Σε αυτή τη βασική συγκυρία του πολέμου, πρέπει να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ακόμη πιο γρήγορα», είπε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «η δολιοφθορά του Nord Stream έδειξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο είδος απειλών». Πρόσθεσε ότι η νέα Ομάδα Εργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ για την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, αρχικά θα καλύψει τέσσερις τομείς: τις μεταφορές, την ενέργεια, το ψηφιακό δίκτυο και το διάστημα και ότι ουσιαστικά έχει να κάνει με ανταλλαγή πληροφοριών, έγκαιρη προειδοποίηση και κοινή τεχνογνωσία.
Παράλληλα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες της Ευρώπης, λέγοντας ότι «μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή άμυνα θα κάνει και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι πρέπει να διατηρηθεί μια ισχυρή βιομηχανική στρατιωτική βάση στην Ευρώπη. «Ήδη το Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας βοηθά στην ανάπτυξη στρατιωτικών τεχνολογιών αιχμής και τώρα πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στις κοινές αμυντικές προμήθειες», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ