Site icon NewsIT

ΕΕ: “Ναι” στις μεταρρυθμίσεις, “όχι” στο μεταναστευτικό

14.12.2018 | 19:19
ΕΕ: “Ναι” στις μεταρρυθμίσεις, “όχι” στο μεταναστευτικό

Τη δυσφορία του εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γιατί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της Επιτροπής για τη μετανάστευση και τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό είμαι λιγότερο ικανοποιημένος γιατί η Επιτροπή έχει προτείνει επτά νομοθετικές προτάσεις, εκ των οποίων στις πέντε ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία. Ωστόσο σήμερα δεν κατέστη δυνατό να πειστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να τις υιοθετήσουν», είπε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στα συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει απλώς ότι «εξέτασε την εφαρμογή της συνολικής προσέγγισής του για τη μετανάστευση, η οποία συνδυάζει αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αυξημένη εξωτερική δράση και τις εσωτερικές πτυχές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξέδωσε τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει ότι ο αριθμός των παράνομων διελεύσεων στα εξωτερικά σύνορα έχει μειωθεί στα προ κρίσεως επίπεδα και ότι η συνολική πτωτική τάση συνεχίζεται. «Η μείωση αυτή οφείλεται στην μεταναστευτική πολιτική της Ένωσης και των κρατών μελών της, η οποία βασίζεται, ιδίως, στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, την πάταξη των διακινητών και τη συνεργασία με χώρες καταγωγής και διέλευσης, που έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όσον αφορά τις εσωτερικές πολιτικές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τους συννομοθέτες να ολοκληρώσουν γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Επίσης, οι “28” εκφράζουν ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο επίπεδο του Συμβουλίου στις 6 Δεκεμβρίου 2018 όσον αφορά την ενίσχυση της εντολής της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στον τομέα της επιστροφής και της συνεργασίας με τρίτες χώρες.

Εγκρίθηκε η θέσπιση κοινού προϋπολογισμού

Οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της θέσπισης ενός προϋπολογισμού, ανακοίνωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών “πρέπει να υπάρξει ένας προϋπολογισμός της ευρωζώνης”, είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής τις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος κορυφής “επικύρωσε τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού για την ευρωζώνη”, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ο Μακρόν, σε ξεχωριστή συνέντευξη Τύπου. “Πριν από έναν χρόνο, πολλοί θεωρούσαν ότι ήταν αδύνατον. Τις τελευταίες εβδομάδες καταφέραμε να πείσουμε τους πιο επιφυλακτικούς εταίρους μας”, πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο στόχος είναι να συμφωνηθούν τον Ιούνιο του 2019 τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του δημοσιονομικού εργαλείου που θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Μεταξύ των άλλων μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν σήμερα από τους “27” περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. (EMS).

Εγκρίθηκαν οι μεταρρυθμίσεις για την προστασία σε περιόδους κρίσεων

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ, που έχει στόχο την καλύτερη προστασία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) σε περιόδους κρίσεων.

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από δέκα ημέρες μεταξύ των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ – εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου – σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν αυτή τη συμφωνία. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα συμβιβασμό που προσπαθεί να να εξισορροπίσει την επιθυμία των χωρών του Νότου για περισσότερη αλληλεγγύη από τη μία, και την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας που θέλουν οι χώρες του Βορρά από την άλλη.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι κάνουμε πρόοδο, αλλά η πρόοδος αυτή δεν είναι όσο γρήγορη θα έπρεπε», σχολίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.Ένα από τα βασικά σημεία αυτού του συμβιβασμού είναι η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). O ESM θα έχει αυξημένη εξουσία σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης των χωρών της ζώνης του ευρώ, αλλά σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ESM που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνο για τη διάσωση κρατών μελών με σοβαρό πρόβλημα φερεγγυότητας (όπως η Ελλάδα), μπορεί τώρα να υποστηρίξει χώρες που «έχουν καλή οικονομική εξέλιξη» αλλά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και δυσκολεύονται να δανειστούν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Εάν οι χώρες αυτές πληρούν ορισμένα κριτήρια (όπως τους κοινοτικούς δημοσιονομικούς κανόνες), ο ΕSM θα τους χορηγεί δάνεια. Ωστόσο, η στήριξη από τον ESM θα πρέπει να είναι η «έσχατη λύση».

Σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε σε ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα έχει ένα σύστημα αποθεματικού σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας, το «Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών»,το οποίο τροφοδοτείται από τις ίδιες τις τράπεζες. Το Ταμείο θα πρέπει να φτάσει το 2024 περίπου τα 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση μεγάλης κρίσης, το ποσό αυτό ίσως να μην είναι αρκετό, και ως έσχατη λύση θα υπάρχει το «δίχτυ ασφαλείας», που θα παρέχεται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας(ΕSM). Ως εκ τούτου, ο ESM θα αποτελεί ένα είδος δανειστή της έσχατης λύσης, χορηγώντας έως και 60 δισ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών. Στη συνέχεια, το ποσό αυτό θα πρέπει να επιστρέφεται στον ESM από τον Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης των Τραπεζών, μέσω της συμβολής των τραπεζών της ευρωζώνης. Το δίχτυ ασφαλείας θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο το 2024 .

Σε ό,τι αφορά τη γαλλογερμανική πρόταση για ένα ξεχωριστό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, ο οποίος θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσει ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής αυτού του εργαλείου, που θα ενισχύσει την συνοχή και την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τη σταθεροποιητική λειτουργία αυτού του προϋπολογισμού, που θα βοηθούσε μια χώρα που πλήττεται από οικονομική κρίση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version