Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

ΕΕ: «Θα σταθούμε ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί»

ΕΕ: «Θα σταθούμε ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί»

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί ακλόνητα στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί», υπενθυμίζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα σημερινά (10.02.2023) συμπεράσματά τους για την Ουκρανία.

Οι «27» δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία. Η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη ανέρχεται ήδη σε 67 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ ενέκρινε μια έβδομη δόση 500 εκατομμυρίων ευρώ σε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης και ξεκίνησε την αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για να εκπαιδεύσει αρχικά 30.000 στρατιώτες το 2023. Αυτό ανεβάζει τη συνολική στρατιωτική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της σχεδόν 12 δισ. ευρώ. Ενόψει της τρέχουσας κατάστασης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ταχεία παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα κράτη μέλη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει επίσης την ετοιμότητά του να εγκρίνει νέες κυρώσεις «σε στενή συνεργασία και συντονισμό με παγκόσμιους εταίρους». «Τα μέτρα κατά της καταστρατήγησης (των κυρώσεων) θα ενισχυθούν», προειδοποιούν οι ηγέτες. Ενώ το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ δεν επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε μια χώρα που συμβάλλει στην παράκαμψη των κυρώσεων, επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε οντότητες τρίτων χωρών και σε άτομα που το κάνουν.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ισχυρή του δέσμευση για λογοδοσία. Η ΕΕ δεσμεύεται να κρατήσει υπόλογους όλους τους διοικητές, τους δράστες και τους συνεργούς των εγκλημάτων πολέμου και των άλλων σοβαρότερων εγκλημάτων που διαπράχθηκαν σε σχέση με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Ουκρανίας και της διεθνούς κοινότητας στον τομέα αυτό και υποστηρίζει τις έρευνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς και τη δημιουργία, στη Χάγη, ενός διεθνούς κέντρου για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Αυτό το κέντρο θα συνδεθεί με την υπάρχουσα Κοινή Ομάδα Έρευνας που υποστηρίζεται από την Eurojust.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη που βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει δείξει γνήσια βούληση για μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την υποστήριξή του για την ειρηνευτική φόρμουλα του Προέδρου Ζελένσκι και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να εργαστεί ενεργά με την Ουκρανία για το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων», αναφέρεται στα συμπεράσματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την ιδέα μιας Συνόδου Κορυφής για τη «Φόρμουλα Ειρήνης» με στόχο την έναρξη εφαρμογής της και θα συνεργαστεί με την Ουκρανία για να εξασφαλίσει την ευρύτερη δυνατή διεθνή συμμετοχή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχει επιδείξει η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες για την επίτευξη των στόχων στους οποίους βασίζεται το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ. Χαιρετίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας σε τέτοιες δύσκολες στιγμές και ενθαρρύνει τη χώρα να συνεχίσει σε αυτήν την πορεία και να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από την Επιτροπή σχετικά με την αίτηση ένταξής της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας να εκπληρώσει τις απαραίτητες απαιτήσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. Τονίζει ότι θα υποστηρίξει τις προσπάθειές της να εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις και επαναλαμβάνει ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, οι «27» επισημαίνουν ότι η ΕΕ, μαζί με τους εταίρους, εντείνει το έργο της για τη χρήση των παγωμένων και δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις