Site icon NewsIT

Εφιάλτης στη Χιλή – Τσουνάμι χτύπησε την Ιαπωνία

28.02.2010 | 15:00
Εφιάλτης στη Χιλή – Τσουνάμι χτύπησε την Ιαπωνία

Δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές. Λήξη συναγερμού για τσουνάμι στον Ειρηνικό. Πάνω από 300 οι νεκροί στην Χιλή.  Δεκάδες μετασεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ. Δείτε συγκλονιστικά βιντεο και φωτογραφίες. 

 Τσουνάμι ύψους ενός μέτρου και 20 εκατοστών έπληξε  στις 09:50 το πρωί (ώρα Ελλάδας), το λιμάνι Κούτζι, στην περιφέρεια Ιουάτε, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία. Οι αρχές έχουν δώσει εντολή να απομακρυνθούν 320.000 άνθρωποι από τις παραθαλάσσιες περιοχές στη βόρεια Ιαπωνία. Σε συναγερμό έχουν παραμείνουν και άλλες παραθαλάσσιες πόλεις της Ιαπωνίας. 

Σεισμικά κύματα ύψους 0,8 μέτρων έπληξαν και τις ανατολικές ακτές της Ρωσίας, μετά τον ισχυρότατο σεισμό στη Χιλή, αλλά δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Τα κύματα έπληξαν τη χερσόνησο Καμτσάτκα, βορειοανατολικά της Ιαπωνίας και τα νησιά Κουρίλες, σύμφωνα με αξιωματούχο του Κέντρου Τσουνάμι στη Σαχαλίνη. Νωρίτερα δεκάδες άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από σπίτια που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, στα νησιά Κουρίλες, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. 

Το μεσημέρι οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού. Το βράδυ του Σαββάτου σεισμικά κύματα έπληξαν τον Ειρηνικό Ωκεανό στο σύνολό του.  

Κύμα ύψους 2,34 μέτρων έπληξε και την παραλιακή πόλη Ταλκαχουάνο στη Χιλή, σχεδόν 20 λεπτά μετά τον ισχυρότατο σεισμό. 

Πολλές ασιατικές χώρες αλλά και κράτη της Λατινικής Αμερικής και του Ειρηνικού παρέμειναν για πολλές ώρες σε κατάσταση συναγερμού αναμένοντας τσουνάμι. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος για την Κολομβία, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα και την Ανταρκτική, την Χαβάη, τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία, το νησί του Πάσχα, την Ρωσία, τη Γαλλική Πολυνησία και δεκάδες άλλες χώρες. 

Η ισχυρότατη σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έπληξε την περιοχή Κονσεπσιόν, στη Χιλή, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης σε τμήματα της πρωτεύουσας, Σαντιάγο. Ο σεισμός χτύπησε τη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής τη νύχτα γεγονός που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Δείτε τη στιγμή του φονικού σεισμού

Ο σεισμός που αναστάτωσε ολόκληρη την Λατινική Αμερική έχει προκαλέσει χάος σε ολόκληρη τη χώρα της Χιλής

Αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 8,3 Ρίχτερ και 8,5, αλλά η τελευταία ενημέρωση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναφέρεται σε δόνηση 8,8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεπσιόν και σε βάθος 55 χιλιομέτρων. 

Σύμφωνα με τα χιλιανά μέσα ενημέρωσης, ο σεισμός ήταν μεγέθους 9 βαθμούς στην Κλίμακα Μερκάλι, η οποία κλίμακα δεν μετράει την ενέργεια που απελευθερώνεται από έναν σεισμό αλλά αντίθετα μετράει τις επιπτώσεις ενός σεισμούς σε μία δεδομένη περιοχή. Ο βαθμός 9 στην Κλίμακα Μερκάλι σημαίνει γενική καταστροφή στις κακές κατασκευές, σοβαρές βλάβες στην τοιχοποιία των καλών κατασκευών, σπάσιμο των υπόγειων αγωγών και αναβλύζει από το έδαφος λεπτή άμμος και νερό.

Το Αμερικανικό Ναυτικό απέσυρε έξι πλοία από το Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη ενόψει του τσουνάμι.

Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την “πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες” κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε δυο κοντινά νησιά.Οι κάτοικοι των ανατολικών ακτών προειδοποιήθηκαν να μην πηγαίνουν στην ακτή για να παρακολουθήσουν τα κύματα που προκλήθηκαν από το σεισμό.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε σημειωθεί μέχρι τώρα στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής ήταν το 1960 και είχε μέγεθος 9,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. 

Δείτε το σχετικό βίντεο και σκηνές από τον σεισμό το 1960

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version