“Πιστεύω ότι η ένταξη στην ΕΕ έως το 2020 είναι φιλόδοξος, αλλά εφικτός στόχος, υπό τον όρο με σωστό τρόπο να γίνει σκληρή δουλειά”, δήλωσε ο κ. Φρατίνι, σχολιάζοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου της σερβικής κυβέρνησης ότι οι τρεις κεντρικοί στόχοι του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) είναι – οικονομική ανάπτυξη, κράτος δικαίου και ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ έως το 2020.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι “η επίτευξη του στόχου της ένταξης στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από τη σκληρή δουλειά, τα απτά αποτελέσματα, την πολιτική βούληση, την ικανότητα της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας, της Βουλής και κυρίως της κυβέρνησης – από το αν όλα τα μέλη της κυβέρνησης εργαστούν μέρα – νύχτα, όπως ο κ. Βούτσιτς”.
“Η εμπειρία από κάποιες χώρες έχει αποδείξει ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ μπορεί να διαρκέσει περίπου έξι χρόνια”, είπε ο κ. Φρατίνι και παραδέχθηκε ότι η ατμόσφαιρα στην ΕΕ, όσον αφορά τη συνέχιση της διεύρυνσης μετά την ένταξη της Κροατίας, “δεν είναι ομόφωνα θετική”.
“Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν: “Ας κάνουμε ένα διάλειμμα” λόγω κρίσης, λόγω οικονομικής αβεβαιότητας, επειδή πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η διεύρυνση επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά πλεονεκτήματα. Εγώ έχω αντίθετη άποψη. Η διεύρυνση είναι μία από τις πιο επιτυχημένες ιστορίες των δύο τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη” επισήμανε και πρόσθεσε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης θα έχει ολοκληρωθεί όταν τα δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας γίνουν τμήμα της Ένωσης, πρόσθεσε.
“Δεν μπορώ να φανταστώ, αυτό το κομμάτι της Ευρώπης, επειδή ανήκει στην Ευρώπη, να γίνει ένα είδος θύλακα ενδοτικού σε εθνικιστικές τάσεις που θα συνδέεται με αστάθεια και αβεβαιότητα για όλους εμάς” τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιολογημένα, είπε, ότι το 2013 είναι ιστορική χρονιά για τη Σερβία και ολόκληρη την περιοχή, τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας υπενθυμίζοντας την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας των Βρυξελλών, που ήταν αδιανόητη λίγα χρόνια νωρίτερα, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Σερβία μέχρι τώρα.
“Η ένταξη δεν είναι δώρο για τη Σερβία, αλλά αποτέλεσμα επίπονου έργου”, είπε ο κ. Φρατίνι και εξέφρασε ικανοποίηση για τις συναντήσεις που είχε από προχθές στο Βελιγράδι με τους Σέρβους αξιωματούχους, για την πολιτική βούληση όλων των μελών της σερβικής κυβέρνησης και για τις προετοιμασίες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, κυρίως στους τομείς της δικαιοσύνης, του δικαστικού συστήματος, των ελευθεριών και της ασφάλειας, επειδή, όπως είπε, τα κεφάλαια αυτά θα ανοίξουν πρώτα στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ο κ. Φρατίνι εξήγησε ότι αποδέχθηκε τη θέση συμβούλου της σερβικής κυβέρνησης ως φίλος της Σερβίας και λόγω της ειδικής σχέσης που έχει με τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον οποίο γνωρίζει από την περίοδο που ήταν προεδρεύων της μόνιμης ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την εξωτερική πολιτική.
“Προϋπόθεση για να αποδεχθώ τη θέση συμβούλου ήταν να μπορώ ανεξάρτητα και ειλικρινά να διατυπώνω τη θέση μου” είπε σημειώνοντας ότι δεν έχει ζητήσει χρηματική αμοιβή, επειδή στην Ιταλία “έχει καλή δουλειά ως δικαστής”, ότι ο πρέσβης της Ιταλίας στο Βελιγράδι του έχει διαθέσει την κατοικία του και ότι η κυβέρνηση της Σερβίας του πληρώνει τα αεροπορικά εισιτήρια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνελήφθη 24χρονος που απείλησε τον πρωθυπουργό της Σερβίας και την οικογένειά του
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποιας χώρας ο πρόεδρος… ανυπομονεί για τη Gay Pride Parade;
Ντάτσιτς σε Παπούλια: “Ιερό προσκύνημα η επίσκεψη στην Ελλάδα”