Σε περισσότερες από 50 χώρες –περιλαμβανομένων της Ταϊλάνδης, του Μπανγκλαντές και του Καναδά—πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες άφησαν τα κορίτσια να αναλάβουν τα ηνία για μία ημέρα και να ασχοληθούν με θέματα που τα αφορούν, από τους γάμους παιδιών ως την παιδική εργασία.
«Η ανάληψη αυτή των καθηκόντων είναι μια σημαντική δήλωση για την ισχύ των κοριτσιών και την ικανότητά τους να αλλάξουν τον κόσμο», δήλωσε η Άνε-Μπριγκίτε Άλμπρεκτσεν επικεφαλής της οργάνωσης για τα παιδιά Plan International, η οποία διοργάνωσε την εκστρατεία αυτή με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοριτσιού.
«Χρησιμεύει επίσης για να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις πώς εκατομμύρια κορίτσια περιορίζονται και τους αρνούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή απλώς και μόνο επειδή είναι κορίτσια», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της.
Παγκοσμίως οι γυναίκες είναι επικεφαλής μόλις σε 14 από τις 194 κυβερνήσεις και σε λιγότερο από το 4% των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την Plan International, η οποία αναφέρει τις διακρίσεις βάσει φύλου ως κύρια αιτία.
Στην Ινδονησία η 17χρονη Νουρ Ανίσα ανέλαβε το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού, αφού κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό στον οποίο πήραν μέρος 600 μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου.
«Έχω άγχος, αλλά είμαι πολύ περήφανη», δήλωσε η Ανίσα προτού προεδρεύσει στη σύσκεψη του υπουργείου που για τη σημερινή ημέρα στελεχώνεται από 10 έφηβους και έφηβες.
«Θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τις βασικές αιτίες της παιδικής εργασίας και καταρτίσουμε ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή της», εξήγησε η ίδια προσθέτοντας ότι η εκστρατεία αυτή την ενέπνευσε να γίνει πολιτικός.
Η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 2011 προκειμένου να αναγνωρίσει τα δικαιώματα του 1,1 δισεκ. κοριτσιών σε όλο τον κόσμο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.