Πεθαίνοντας στο Χαλέπι. Μόνο αυτή η φράση μπορεί πια να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στην πολύπαθη πόλη της Συρίας. Μια πόλη που έχει ισοπεδωθεί από τους σχεδόν 600 (!) βομβαρδισμούς που έχουν γίνει από τη λήξη της εκεχειρίας, πριν από μερικές μέρες.
Σχεδόν 24 ώρες μετά τις συγκλονιστικές εικόνες διάσωσης ενός 5χρονου κοριτσιού από τα ερείπια του σπιτιού του και ενός βρέφους, μια μάνα δεν είχε την ίδια τύχη. Οι διασώστες τη βρήκαν νεκρή κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της που έχει σκόνη από τους βομβαρδισμούς. Η εικόνα που ανέβασε στο twitter ο Σύρος δημοσιογράφος Ibrahim Hamidi δεν μπορεί παρά να συγκλονίσει.
Η άτυχη γυναίκα φαίνεται να κρατά το κεφάλι της. Έχει στην αγκαλιά της το βρέφος της. Δίπλα της, επίσης νεκρό, ένα αγοράκι, ο μεγαλύτερος γιος της. Είναι η εικόνα του θανάτου που έχει γίνει συνώνυμο της Συρίας.
A mother, cradling her infant child, with her little boy. They sit frozen in the rubble, killed in #Aleppo pic.twitter.com/XDfVjHsRFT
— Ibrahim Hamidi (@ibrahimhamidi) September 24, 2016
Από τους βομβαρδισμούς που έγιναν το Σάββατο (24.09.2016) στο Χαλέπι, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι. Ανάμεσά τους και πολλά παιδιά σκοτώθηκαν. Οι αεροπορικές επιδρομές έγιναν από πολεμικά αεροσκάφη του καθεστώτος Άσαντ σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες. “Οι επιδρομές είναι σφοδρές και συνεχείς”, δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελ Ραχμάν. Σύμφωνα με διασώστη ο αριθμός των νεκρών μέχρι στιγμής ξεπερνά τους 100.
PHOTOS (Graphic): Tens of civilians killed and wounded in Russian & Syrian airstrikes in #Aleppo. – @HadiAlabdallah pic.twitter.com/WGPY71c4or
— Conflict News (@Conflicts) September 24, 2016
Ανάμεσα στους νεκρούς και επτά άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μια αγορά της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη περιέγραψε μια τραγική εικόνα, με αιμόφυρτους ανθρώπους και διαμελισμένα πτώματα παντού. Τα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στο Χαλέπι έχουν γεμίσει από τους τραυματίες.
Την ώρα που ΗΠΑ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για κατάρρευση της εκεχειρίας, η διπλωματία δείχνει ανίκανη να σταματήσει έναν εμφύλιο που έχει στοιχίσει τη ζωή 300.000 και πλέον ανθρώπων και έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Χαλεπίου, οι επιδρομές ήταν συνεχείς χθες, οι καταστροφές μεγάλες και τα συνεργεία διάσωσης δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το μέγεθος της βίας. Δύο κέντρα διασωστών, τα οποία πρόσφατα βραβεύτηκαν από σουηδικό ίδρυμα για το “εξαιρετικό θάρρος” τους, επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς. Το ένα καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι διασώστες δήλωσαν ότι διαθέτουν πλέον μόνο 2.000 λίτρα καυσίμων και στο εξής πρέπει να επιλέγουν πού θα επεμβαίνουν.
Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος κατέλαβαν μια περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπιού. Η κατάληψη του στρατοπέδου Χανταράτ “ήταν το αποτέλεσμα των εντατικών βομβαρδισμών από τις καθεστωτικές δυνάμεις και των σφοδρών, συνεχών βομβαρδισμών από τα αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος” ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι στο Χαλέπι δεν διαθέτουν πλέον τρεχούμενο νερό, λόγω των πρόσφατων βομβαρδισμών στις ανατολικές, ανταροκρατούμενες συνοικίες της πόλης, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef, εκφράζοντας φόβους για την εμφάνιση ασθενειών στα μικρά παιδιά.
Μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βομβαρδίζουν καθημερινά τις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες. Το δυτικό Χαλέπι ελέγχεται από το καθεστώς.
“Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται και πάλι το πόσιμο νερό μέσω του δημοσίου δικτύου ύδρευσης. Οι σφοδρές επιθέσεις της περασμένης νύχτας κατέστρεψαν το αντλιοστάσιο της Μπαμπ αλ Ναϊράμπ που παρέχει νερό σε περίπου 250.000 κατοίκους στο ανατολικό Χαλέπι”, ανέφερε η Χάνα Σίνγκερ, η εκπρόσωπος της Unicef στη Συρία, εξηγώντας ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί οι τεχνικοί αδυνατούν να φτάσουν στον σταθμό για να αποκαταστήσουν τη ζημιά.
“Σε αντίποινα, σταμάτησε και η λειτουργία του αντλιοστασίου στο Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι (σ.σ. βρίσκεται στα ανατολικά προάστια) και κόπηκε έτσι η υδροδότηση στον δυτικό τομέα της πόλης όπου ζουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι”, συνέχισε η Σίνγκερ. “Στερώντας το τρεχούμενο νερό από τα παιδιά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες που μεταδίδονται μέσω του νερού”, προειδοποίησε, κάνοντας λόγο για άλλη μια δοκιμασία, πέραν της φρίκης που ζουν σε καθημερινή βάση οι κάτοικοι του Χαλεπιού.
Η Unicef εκτιμά ότι από την έλλειψη πόσιμου νερού κινδυνεύουν περισσότερο οι κάτοικοι των ανατολικών συνοικιών γιατί η μοναδική εναλλακτική τους είναι το μολυσμένο νερό των πηγαδιών. Στο δυτικό τμήμα οι κάτοικοι διαθέτουν πιο βαθιά πηγάδια, με πιο ασφαλή νερά. Η οργάνωση ανέφερε ότι σκοπεύει να στείλει κατεπειγόντως υδροφόρες στην πόλη, διευκρινίζοντας όμως ότι ένα τέτοιο μέτρο δεν είναι εφαρμόσιμο μακροπρόθεσμα.
“Είναι πολύ σημαντικό, για την επιβίωση των παιδιών, όλες οι πλευρές να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των υδραυλικών εγκαταστάσεων και υποδομών, να επιτρέψουν την πρόσβαση για να επιδιορθωθούν οι ζημιές στο αντλιοστάσιο του Μπαμπ αλ Ναϊράμπ και να επαναλειτουργήσει εκείνο του Σουλεϊμάν αλ Χαλάμπι”, πρόσθεσε η Unicef.
Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ – ΜΠΕ