Η πτήση MS804 της EgyptAir είχε ξεκινήσει από το Παρίσι με προορισμό το Κάϊρο κι εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, μεταφέροντας 56 επιβάτες και 10 μέλη του πληρώματος.
Η αεροπορική εταιρεία ενημέρωσε μέσω Twitter για την εξαφάνιση του αεροπλάνου κι αμέσως ξεκίνησε ένα… γαϊτανάκι χιλιάδων δημοσιεύσεων στα social media, πολλές από τις οποίες ήταν απλά απάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας χρήστης του Twitter, με το ψευδώνυμο “Perro” ισχυρίστηκε πως ένας συγγενής του επέβαινε στο αεροσκάφος και μάλιστα δημοσίευσε μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο… υποτιθέμενος αδελφός του, ονόματι Alfonso. Φυσικά πολλοί χρήστες του Twitter έσπευσαν να αναδημοσιεύσουν την φωτογραφία, που συνοδευόταν από εκκλήσεις για οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να υπήρχε, θέλοντας να βοηθήσουν.
“Ο αδελφός μου ταξίδευε εκεί… Σας παρακαλώ βοηθήστε με” ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμά του. Ωστόσο, διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν μία γρήγορη έρευνα μέσω του Google, για να διαπιστώσουν πως η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στο παρελθόν σε παρόμοιες… απάτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ένας άλλος χρήστης, δημοσίευσε την ίδια φωτογραφία και σημείωνε: “Η μαμά μου ήταν στο αεροπλάνο. Φοβάμαι. Πείτε μου τι πρέπει να κάνω σας παρακαλώ”, ενώ κι άλλοι χρήστες του Twitter ισχυρίστηκαν πως συγγενείς τους συγκαταλέγονταν μεταξύ των επιβατών της μοιραίας πτήσης, χρησιμοποιώντας τα hashtags #EgyptAir και #MS804.
Τα περισσότερα από αυτά τα… επινοημένα posts έγιναν από λογαριασμούς στο Μεξικό και θεωρείται πως ίσως έγιναν από το ίδιο άτομο. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι το ποιος είναι ο εικονιζόμενος άνδρας, ωστόσο η φωτογραφία “ανακυκλώνεται” σταθερά στο διαδίκτυο από τον Δεκέμβριο του 2015 και μάλιστα πολλές φορές έχει συνδεθεί με μία υποτιθέμενη ένταση σε εμπορικό κέντρο του Μεξικού.
Την ίδια ώρα κι ενώ οι πληροφορίες έρχονταν με το σταγονόμετρο, ένα βίντεο δημοσιεύτηκε στο site viral-videos.today με τον ισχυρισμό πως μία “μπάλα φωτιάς” καταγράφηκε στην Ελλάδα, περίπου την ώρα της εξαφάνισης του αεροπλάνου της EguptAir.
Το βίντεο φυσικά αναπαράχθηκε από χιλιάδες χρήστες των social media, ωστόσο εικάζεται πως δεν σχετίζεται με την συγκεκριμένη αεροπορική τραγωδία, με πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης να… πέφτουν στην παγίδα και να δημοσιεύουν το βίντεο. Δείτε το
Πηγή: bbc.com