Έλεγχοι σε πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε αεροσκάφη κι εξονυχιστική εξέταση του υλικού που έχουν καταγράψει οι κάμερες κλειστού κυκλώματος βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού, όπου εφαρμόζονται ήδη αυστηρά μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις του 2015, προκειμένου να εντοπίσουν εργαζόμενους που ενδεχομένως έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.
Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό όλα όσα έχουν συμβεί
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών τον περασμένο χρόνο στο Παρίσι, οι αρχές αποφάσισαν να περάσουν από το μικροσκόπιο τις 86.000 άδειες πρόσβασης στην «απαγορευμένη», όπως αποκαλείται, ζώνη του αερολιμένα Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ.
Συνολικά, το διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 2015 και του Απριλίου του 2016, σε περισσότερους από 600 ανθρώπους οι άδειες πρόσβασης έχουν ανακληθεί ή δεν τους έχουν χορηγηθεί ή δεν έχουν ανανεωθεί. Μεταξύ αυτών, οι 85 θεωρούνται ύποπτοι για ριζοσπαστικοποίηση, σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές. Παρά το γεγονός αυτό, καταμετρώνται ακόμη «400 ανησυχητικές περιπτώσεις ριζοσπαστικοποίησης» επιβεβαιώνει μια πηγή ενήμερη για την υπόθεση.
Με στόχο να τους αναγνωρίσουν, οι αρχές ερευνούν και την παραμικρή λεπτομέρεια: την άρνηση, για παράδειγμα, από έναν εργαζόμενο γένους αρσενικού να απευθύνεται σε μια γυναίκα ή να λαμβάνει οδηγίες από μια γυναίκα επαρκεί προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να του ανακληθεί η άδεια εισόδου του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από την Πέμπτη, το προσωπικό εδάφους που είχε την ευκαιρία, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο ποσοστό, να προσεγγίσει το αεροσκάφος της αιγυπτιακής εταιρείας που βυθίστηκε στη Μεσόγειο τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, δίνει κατάθεση στους ερευνητές. Προς το παρόν κανένα σενάριο δεν θεωρείται πιθανότερο σε σχέση με άλλα, σύμφωνα με τους ίδιους.
Η αστυνομία των αεροπορικών μεταφορών (GTA), η αστυνομία των συνόρων (PAF) και οι υπηρεσίες πληροφόρησης εργάζονται πυρετωδώς για να συνθέσουν το παζλ των γεγονότων που προηγήθηκαν της επιβίβασης του πληρώματος και των επιβατών στο Airbus A320 της EgyptAir στο Ρουασί.
Το αεροσκάφος έφθασε από το Κάιρο στις 19.55 ώρα Γκρίνουιτς την Τετάρτη, απογειώθηκε εκ νέου έπειτα από σχεδόν μια ώρα, λίγο μετά τις 21.00 GMT, πολύ σύντομα. Στόχος είναι να αναγνωριστούν όλα τα πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στο αεροσκάφος με τη βοήθεια κυρίως των βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος: Επιβάτες, μέλη του πληρώματος, προσωπικό για τη συντήρηση και τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου, αχθοφόροι.
Σύμφωνα πάντως με μια πηγή που πρόσκειται στην έρευνα, «κανένα κενό ή ύποπτο πρόσωπο» δεν έχουν εντοπιστεί προς το παρόν. Με μια πρώτη ματιά, τα μέτρα ασφαλείας στο Ρουασί «εφαρμόστηκαν σωστά» δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στην υπόθεση στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «το σενάριο μιας τρομοκρατικής ενέργειας δεν έχει αποκλειστεί, όμως μάλλον με τη μορφή μιας ανθρώπινης ενέργειας, παρά ενός εκρηκτικού μηχανισμού». Η έρευνα είναι ακόμα πιο περίπλοκη εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν από την απογείωσή του από το Παρίσι, το αεροσκάφος πέρασε από την Αίγυπτο, την Ερυθραία και την Τυνησία.
Ο κατάλογος των επιβατών επίσης έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών. «Είναι πολύ νωρίς να πούμε εάν υπήρξε ή όχι ένα προφίλ που προβληματίζει… κάτι που δεν σημαίνει (ωστόσο) ότι δεν υπάρχουν υποψίες» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Το σενάριο της τοποθέτησης ενός εκρηκτικού μηχανισμού στο Ρουασί μοιάζει «εξαιρετικά απίθανο».
Καθίσματα αεροσκάφους και αποσκευές εντοπίστηκαν σήμερα στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου μία ημέρα μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir, που εκτελούσε την πτήση Παρίσι- Κάιρο και χάθηκε στην θάλασσα υπό μυστηριώδεις συνθήκες.
Αυτά τα πρώτα συντρίμμια του Airbus A320 βρέθηκαν το πρωί σε απόσταση 290 χιλιομέτρων βόρεια της Αλεξάνδρειας από τα αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία που έχει αναπτύξει ο αιγυπτιακός στρατός στην περιοχή.
Χάρη στα πρώτα συντρίμμια, οι αρχές ελπίζουν ότι θα καταλάβουν πώς το αεροσκάφος χάθηκε αιφνίδια από τα ραντάρ κατά τη διάρκεια της πτήσης, χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί κάποια μηχανική βλάβη και ενώ οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ήταν καλές.
Την ίδια ώρα ένας ευρωπαϊκός δορυφόρος εντόπισε μια πετρελαιοκηλίδα, που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir. Έχει μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων κι εντοπίστηκε σε απόσταση 40 χλιομέτρων νοτιοανατολικά από το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους.
#Sentinel1 spots potential oil slick from missing #EgyptAir flight #MS804 https://t.co/esKOvco0DG pic.twitter.com/g5I2ab3JgG
— ESA (@esa) 20 Μαΐου 2016
Στο αεροσκάφος ταξίδευαν 66 άνθρωποι, οι 56 επιβάτες. Μεταξύ αυτών 30 Αιγύπτιοι και 15 Γάλλοι, ένα αγοράκι και δύο βρέφη. Οι συγγενείς των επιβαινόντων συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο όπου οι υπεύθυνοι της εταιρείας τους ενημέρωσαν για τις τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με την EgyptAir.
Ανάμεσά τους μια γυναίκα ηλικίας 50 ετών, η κόρη της οποίας βρισκόταν στο αεροπλάνο, τονίζει ότι δεν θα σταματήσει να ελπίζει. «Δεν έχουν πεθάνει, κανείς δεν γνωρίζει», λέει.
Η Μερβάτ Μουνίρ, η θεία μιας από τις αεροσυνοδούς της πτήσης, από την άλλη δεν κρύβει την οδύνη της για τον χαμό της ανιψιάς, η οποία «είχε μόλις παντρευτεί πριν από 6-7 μήνες». «Θα ήθελα να είχε γίνει αεροπειρατεία ή κάτι τέτοιο, παρά να μαθαίνω» ότι δεν υπάρχει πλέον ελπίδα.
«Βρίσκονται στον παράδεισο, προσευχηθείτε για εκείνους» δήλωσε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο ένας κόπτης ιερέας, ο Αμπούνα Αρσόνιος, που πήγε για να μάθει για την τύχη ενός στενού του φίλου.
Η πτήση MS804 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ρουασί- Σαρλ Ντε Γκολ κοντά στο Παρίσι την Τετάρτη λίγο μετά τις 23.00 τοπική ώρα και αναμενόταν να προσγειωθεί στο Κάιρο την Πέμπτη στις 03.05 τοπική ώρα.
Αυτό το Airbus A320 είχε παραδοθεί στην EgyptAir τον Νοέμβριο του 2003 και είχε συγκεντρώσει 48.000 ώρες πτήσης, σχετικά λίγες, όπως επισήμανε η εταιρεία.
Μετά την βομβιστική επίθεση στο ρωσικό αεροσκάφος και την αεροπειρατεία σε άλλο αεροσκάφος της Egyptair που είχε απογειωθεί από την Αλεξάνδρεια για το Κάιρο, η συντριβή του αιγυπτιακού Airbus συνιστά ένα νέο σκληρό πλήγμα για την Αίγυπτο, που είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.
Η επίθεση στο αεροσκάφος με τους Ρώσους τουρίστες την 31η Οκτωβρίου είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί πτώση στον τουρισμό, έναν τομέα κλειδί για την οικονομία της χώρας, όπου το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον κυρίως των δυνάμεων ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ