Κόσμος

Πλούτωνας: Η ιστορική στιγμή του New Horizons και το Doodle της Google

Πλουτωνας: Μετά από ταξίδι 9 ετών, το διαστημόπλοιο θα περάσει κοντά από τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα το μεσημέρι της Τρίτης. Όπως ανακοίνωσε η NASA, το New Horizons θα έχει λιγότερες από 24 ώρες για να μελετήσει τον Πλούτωνα από απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

Ολοένα καθαρότερες και πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες στέλνει στη Γη το διαστημικό σκάφος “New Horizons” (Νέοι Ορίζοντες) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο προσεγγίζει ολοταχώς τον Πλούτωνα, φθάνοντας αύριο στο κοντινότερο σημείο του από τον νάνο πλανήτη, το μακρινότερο ουράνιο σώμα που έχει ποτέ εξερευνηθεί.
Θα είναι η πρώτη φορά που η ανθρωπότητα θα δει από κοντά τον μακρινό και μυστηριώδη πλανήτη, ο οποίος περιβάλλεται από πέντε δορυφόρους, όλους με ονόματα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας (Χάρων, Νυξ, Στύγα, Κέρβερος, Ύδρα), ενώ πιθανώς υπάρχουν και άλλα φεγγάρια του, άγνωστα μέχρι σήμερα.
Η αμερικανική διαστημοσυσκευή απέχει περίπου 4,88 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη και τα ραδιοσήματά της χρειάζονται σχεδόν 4,5 ώρες για να φθάσουν στον πλανήτη μας. Οι «Νέοι Ορίζοντες» ταξιδεύουν με ταχύτητα 49.600 χλμ. την ώρα για πάνω από εννέα χρόνια και θα κάνουν το κοντινότερο πέρασμά τους από τον καφεκόκκινο Πλούτωνα, σε απόσταση σχεδόν 12.000 χιλιομέτρων, την Τρίτη περίπου στις 3 το απόγευμα ώρα Ελλάδας.
Το μη επανδρωμένο σκάφος, κόστους 700 εκατ. δολαρίων και βάρους σχεδόν μισού τόνου, δεν έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει και να τεθεί σε τροχιά. Θα φωτογραφίσει όμως τον Πλούτωνα και τους δορυφόρους του από κοντά, συλλέγοντας και άλλα επιστημονικά δεδομένα με τα επτά όργανά του. Στη συνέχεια, θα συνεχίσει το ταξίδι του προς τις εσχατιές του ηλιακού μας συστήματος, την παγωμένη Ζώνη Κάιπερ, όπου δεν αποκλείεται να συναντήσει κάποιο άλλο ενδιαφέρον ουράνιο σώμα. Το σκάφος έχει αρκετή ενέργεια για να ταξιδέψει άλλα 20 χρόνια.



Οι έως τώρα εικόνες που έχει στείλει το “New Horizons”, αποκαλύπτουν έναν πλανήτη με απρόσμενα ανώμαλη επιφάνεια και μυστηριώδεις τεράστιες σκουρόχρωμες κηλίδες στην περιοχή του ισημερινού του, οι οποίες έχουν εξάψει την περιέργεια των επιστημόνων.

Μεταξύ άλλων, έχουν αποκαλυφθεί μια σχεδόν τέλεια «καρδιά» πάνω στον Πλούτωνα και ένας άλλος περίεργος γεωλογικός σχηματισμός που έχει πάρει το όνομα «η φάλαινα». Επίσης, έχουν εντοπισθεί πολλοί κρατήρες (ένας φθάνει τα 100 χλμ διάμετρο) και φαράγγια στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Πλούτωνα, τον Χάροντα, ο οποίος έχει διάμετρο 1.200 χιλιόμετρα. Ένα από τα φαράγγια φαίνεται να είναι μακρύτερο και βαθύτερο ακόμη και από το Μεγάλο Φαράγγι στην Αριζόνα.

Ιστορική στιγμή
Σήμερα το απόγευμα, ο Κλάιντ Τόμπω θα περάσει σε απόσταση 12.500 χιλιομέτρων από το αντικείμενο που ανακάλυψε ο ίδιος το 1930: η τέφρα του ταξιδεύει με το New Horizons της NASA στην πρώτη επίσκεψη στον Πλούτωνα.
Την ώρα του ιστορικού περάσματος του New Horizons από τον Πλούτωνα, τα παιδιά του Κλάιντ Τόμπω, η Ανέτ Τόμπω-Σίτζε και ο νεότερος αδελφός της Όλντεν, και οι δύο στην έβδομη δεκαετία της ζωής τους, θα βρίσκονται στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ.
Το New Horizons μεταφέρει επίσης ένα αμερικανικό γραμματόσημο του 1991 που θα γίνει σύντομα απαρχαιωμένο, καθώς γράφει «Πλούτωνας Ανεξερεύνητος». «Κανένα γραμματόσημο δεν έχει ταξιδέψει τόσο μακριά!» σχολίασε ο Μαρκ Σόντερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας.
Εκτός από το γραμματόσημο και τις στάχτες του Τόμπω, το New Horizons μεταφέρει ακόμα δύο αναμνηστικά νομίσματα, ένα από την πολιτεία της Φλόριντα από όπου εκτοξεύτηκε η αποστολή και ένα από το Μέριλαντ όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου.
Μεταφέρει ακόμα ένα μικρό ομοίωμα του SpaceShipOne, του πρώτου ιδιωτικού, επανδρωμένου σκάφους που έφτασε στο όριο του Διαστήματος το 2004. Στο σκάφος βρίσκονται ακόμα δύο μικρές αμερικανικές σημαίες και δύο CD: το ένα περιέχει τις φωτογραφίες των μελών της αποστολής, ενώ το άλλο περιέχει τα ονόματα 434.738 ανθρώπων που είχαν δηλώσει συμμετοχή έπειτα από πρόσκληση της NASA.

Ο Πλούτωνας
Ο Πλούτωνας (επίσημη ονομασία 134340 Πλούτωνας), είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού συστήματος και το μεγαλύτερο αντικείμενο στη Ζώνη του Κάιπερ. Όπως και άλλα αντικείμενα της Ζώνης του Κάιπερ, ο Πλούτωνας αποτελείται κατά κύριο λόγο από πέτρωμα και πάγο, και η μάζα του είναι σχετικά μικρή, περίπου το 1/6 της μάζας της Σελήνης και έχει το 1/3 του όγκου της. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του συστήματος, και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Ο Πλούτωνας φαίνεται από τη Γη ως αστέρας 15-ου μεγέθους. Η πραγματική του διάμετρος ισούται με 2.370 χλμ. ή με το 0,18 της γήινης.
O Ουρμπέν Λεβεριέ χρησιμοποιώντας την κλασσική μηχανική κατάφερε να προβλέψει τη θέση του άγνωστου τότε πλανήτη Ποσειδώνα, αναλύοντας τις παρέλξεις στον Ουρανό. Μετέπειτα αναλύσεις έδειξαν ότι η επίδραση του Ποσειδώνα δεν εξηγούσε όλες τις ανωμαλίες της τροχιάς του Ουρανού.
Ο ιδρυτής του αστεροσκοπείου του Flagstaff της Αριζόνα Πέρσιβαλ Λόουελ το 1906 άρχισε μια εκτενή έρευνα για να ανακαλύψει ένα ένατο πλανήτη, ο οποίος ασκούσε παρέλξεις στον πλανήτη Ποσειδώνα και τον Ουρανό, τον οποίο ονόμασε «πλανήτη Χ». Συνέχισε την έρευνα μέχρι το θάνατό του το 1916.
Ύστερα από μια δικαστική διαμάχη με τη Κόνστανς Λόουελ, χήρα, που ήθελε τα λεφτά που κληροδοτήθηκαν στο αστεροσκοπείο για εκείνη, η έρευνα άρχισε ξανά το 1929. Το έργο της ανακάλυψης του πλανήτη Χ ανατέθηκε στον 23-χρόνο Αμερικανό αστρονόμο Κλάιντ Τόμπω, ο οποίος συνέκρινε φωτογραφικές πλάκες ώστε να ανακαλύψει εάν κάποιο αντικείμενο άλλαξε θέση. Τις 18 Φεβρουαρίου 1930, ο Τόμπω ανακάλυψε ένα πιθανό κινούμενο αντικείμενο σε φωτογραφικές πλάκες που τραβήχτηκαν στις 23 και 29 Ιανουαρίου. Μια χαμηλότερης ποιότητας πλάκα από τις 21 Ιανουαρίου χρησιμοποιήθηκε για να επιβεβαιωθεί η κίνηση. Μετά από επιπλέον φωτογραφίες για την επιβεβαίωση, στάλθηκε τηλεγράφημα στο αστεροσκοπείο του Χάρβαρντ τις 13 Μαρτίου 1930 με τα νέα της ανακάλυψης.
Στη συνέχεια βρέθηκε ότι ο πλανήτης είχε φωτογραφηθεί, χωρίς να έχει αναγνωριστεί ως πλανήτης, από το Πέρσιβαλ Λόουελ τις 19 Μαρτίου 1915, ενώ η παλαιότερη φωτογραφία του Πλούτωνα χρονολογείται από τις 20 Αυγούστου 1909 και λήφθηκε από το Αστεροσκοπείο Γιέρκς.

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκέντρωση ακροδεξιών στο Μαγδεμβούργο για το μακελειό με τους 5 νεκρούς - «Όσοι δεν αγαπούν τη Γερμανία να φύγουν», φωνάζουν
Τουλάχιστον 500-600 ακροδεξιοί εξτρεμιστές και χούλιγκανς συγκεντρώθηκαν απόψε (21.12.2024) στην πλατεία Hasselbachplatz στο Μαγδεμβούργο, στο περιθώριο...
Μαγδεμβούργο: Συγκέντρωση ακροδεξιών σε πλατεία της πόλης για το μακελειό με τους 5 νεκρούς