Στο σημερινό βελγικό γαλλόφωνο Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, κυριαρχεί για δεύτερη ημέρα, σε ολοσέλιδα και πρωτοσέλιδα άρθρα, καθώς και σε δικτυακές αναρτήσεις, το θέμα της συμφωνίας της υπόλοιπης Ευρωζώνης με την Ελλάδα, που επιτεύχθηκε χθες τις πρωινές ώρες μετά από διήμερες έντονες και πιεστικές διαπραγματεύσεις.
Ο Τύπος τηρεί κριτική στάση όσον αφορά τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης, με εμμονή σε αμφισβητούμενες συνταγές λιτότητας, οι οποίες δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα στο παρελθόν.
Επίσης, όπως διαπιστώνεται, η επώδυνη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα ανέδειξε και αναβίωσε τις βαθιά διαχωριστικές γραμμές της Ευρώπης, όχι τόσο στο γεωγραφικό επίπεδο, δηλ. «ανάμεσα στο Νότο και το Βορρά», αλλά σε επίπεδο αντιλήψεων και σχολών σκέψης, δηλ. ανάμεσα στους «κληρονόμους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και εκείνους της Προτεσταντικής Ευρώπης».
Το ελληνικό ζήτημα είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, τονίζει η εφημερίδα Le Soir στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο σύνταξης.
Εάν ένα Grexit αποφεύχθηκε, αυτό οφείλεται κυρίως στις προσπάθειες του Προέδρου Ολάντ και χάρη στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και των επικεφαλής αυτών, αναφέρει η εφημερίδα. Η ελληνική κρίση άνοιξε μια ευρωπαϊκή δημόσια συζήτηση, για ένα θέμα που οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό: Το θέμα της ουσιαστικής εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας που συνεπάγεται μια ένωση 28 κρατών μελών.
Ανταποκρίσεις εξετάζουν, τέλος, τη δύσκολη για την ελληνική κυβέρνηση πολιτική κατάσταση, με τις αναμενόμενες «εκ των έσω» αμφισβητήσεις των επιλογών της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ