Ανθοστολισμένα άρματα μεταφέρουν το φέρετρο του τέως βασιλιά Σιχαμόνι. Σκηνές λατρείας από τους πολίτες της Καμπότζης που θυμίζουν λίγο τις σκηνές που είδαμε στην Β.Κορέα όταν πέθανε ο ηγέτης τους.
Συνέδεσε το όνομά του με την πολυτάραχη ιστορία της Πνομ Πενχ από το 1941 και μετά. Κλήθηκε να πάρει εξαιρετικά κρίσιμες αποφάσεις σε χρόνια δύσκολα για την ευρύτερη περιοχή της Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Την τελευταία του πνοή, ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη, άφησε την Δευτέρα σε ηλικία 89 ετών ο πρώην βασιλιάς της Καμπότζης, Νοροντόμ Σιχανούκ, που συνέδεσε το όνομά του με όλη την πολυτάραχη ιστορία της χώρας του, καθώς κλήθηκε να πάρει αποφάσεις σε εξαιρετικά δύσκολα χρόνια για την ευρύτερη περιοχή της Ασίας.
Ο Σιχανούκ είχε παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα από το 2004 λόγω υγείας, εκχωρώντας την εξουσία του στον γιο του, βασιλιά Νοροντόμ Σιχαμονί, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Πεκίνο για να επιστρέψει μαζί με τη σορό του πατέρα του στην Πνομ Πενχ.
Με την είδηση του θανάτου του η Καμπότζη κηρύχθηκε σε εθνικό πένθος, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η επίσημη κηδεία θα γίνει στο παλάτι ύστερα από τρεις μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η σορός του θα εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Ο βοηθός του και συγγενής του πρίγκιπας Σισοβάθ Τομίκο δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Ο θάνατός του ήταν μια σημαντική απώλεια για την Καμπότζη. Ο βασιλιάς Σιχανούκ δεν ανήκε στην οικογένειά του, αλλά στην Καμπότζη και την ιστορία της». Στη σχετική ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Σιχανούκ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τον ανακήρυξε «μεγάλο φίλο του κινεζικού λαού».
Η ιστορία της ζωής του Σιχανούκ είναι πραγματικά συγκλονιστική, αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας στην αυγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941, με απόφαση της κυβέρνησης του Βισί.
Η πολιτική που ακολούθησε είχε πάντα ως στόχο την ανεξαρτησία της χώρας του, παρότι είχε συμμαχήσει ευκαιριακά είτε με τους Γάλλους στον πρώτο πόλεμο της Ινδοκίνας εναντίον των Βιετναμέζων του Χο Τσι Μινχ είτε αργότερα με τους Ερυθρούς Χμερ και τον Μάο Τσε Τουνγκ εναντίον των Αμερικανών και του δικτάτορα Λον Νολ.
Αργότερα στράφηκε ενάντια και στους Ερυθρούς Χμερ, ενώ συνολικά για 13 χρόνια, μετά την εισβολή των Βιετναμέζων στην Καμπότζη το 1978 και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, παρέμεινε στο Πεκίνο. Το 1991, αφότου ο ΟΗΕ πίεσε τους Βιετναμέζους να αποχωρήσουν από την Καμπότζη, ο Σιχανούκ επέστρεψε και το 1993 στέφθηκε εκ νέου βασιλιάς.
Οι σταθμοί μίας πολυτάραχης ζωής
1922. Γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου στην Πνομ Πενχ.
1941. Η αποικιοκρατική Γαλλία τοποθετεί στον θρόνο της Καμπότζης τον Νοροντόμ Σιχανούκ, σε ηλικία 19 ετών.
1953. Ο Σιχανούκ ηγήθηκε της ανεξαρτησίας της πατρίδας του από τη Γαλλία.
1960. Εξελέγη επικεφαλής του κράτους μετά τον θάνατο του πατέρα και προκατόχου του.
1970. Εκθρονίστηκε σε ένα πραξικόπημα του Λον Νολ, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, και εξορίστηκε στην Κίνα.
1970-1975. Συμμάχησε με τους Ερυθρούς Χμερ και έκανε έκκληση στους κατοίκους της Καμπότζης να επιστρατευθούν στον ανταρτοπόλεμο εναντίον του καθεστώτος του Λον Νολ.
1975. Επέστρεψε στην Πνομ Πενχ ως επικεφαλής του κράτους, αφού κατέλαβαν την πρωτεύουσα οι Ερυθροί Χμερ, οι οποίοι μετά από μερικούς μήνες τον έθεσαν σε περιορισμό στο παλάτι.
1979. Φυγαδεύθηκε στο Πεκίνο την παραμονή της εισβολής των βιετναμέζικων δυνάμεων.
1982. Ηγήθηκε της εξόριστης αντιβιετναμέζικης κυβέρνησης συνασπισμού, όπου συμπεριέλαβε τους Ερυθρούς Χμερ.
1989. Οι δυνάμεις των Βιετναμέζων αποχώρησαν από την Πνομ Πενχ.
1991. Θριαμβευτική επιστροφή στην Καμπότζη μετά την εκεχειρία που πραγματοποιήθηκε υπό τον ΟΗΕ.
1993. Επέστρεψε στον θρόνο με το νέο Σύνταγμα, μετά τη νίκη του βασιλικού κόμματος με 47% στις εκλογές που διοργανώθηκαν από τον ΟΗΕ και την εκλογή του γιου του Νοροντόμ Ραναρίντ ως πρωθυπουργού.
2001. Ιδρυσε με νόμο και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δικαστήριο για να φέρει τους ηγέτες των Ερυθρών Χμερ ενώπιον της Δικαιοσύνης.
2004. Αποχώρησε για λόγους υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τρεις μήνες λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Σιχανούκ – Κόσμος
Τρεις μήνες λαϊκό προσκύνημα στη σορό του Σιχανούκ – Κόσμος