Αν έψαχνε κανείς μια ατάκα για να "την πει" στον Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, τότε τη βρήκε ο Εμανουέλ Μακρόν, που ειρωνεύτηκε τον Αμερικανό πρόεδρο, με τα ίδια του τα λόγια! Όλος ο πλανήτης έχει βάλει στο στόχαστρό του τον Τραμπ για την πρωτοφανή απόφαση. Αλλά η Γαλλία, έχει πάρει τα… σκήπτρα των επιθέσεων!
“Εκλέχθηκα για να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού” είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει η Ουάσινγτον από τη Συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν 195 χώρες το 2015. Και φυσικά έκλεισε την ομιλία του με τη φράσει “να κάνουμε ξανά την Αμερική σπουδαία”.
Δείτε τις δηλώσεις του
Φυσικά, η απόφαση “πάγωσε” τον πλανήτη. Ο Τραμπ τηλεφώνησε προσωπικά στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι για να τους ανακοινώσει την απόφασή του. Τους διαβεβαίωσε “ότι η Αμερική παραμένει δεσμευμένη στην υπερατλαντική συμμαχία και στις εντατικές προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος”.
Αλλά δεν τους έπεισε. Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασαν τη λύπη τους για την απόφαση Τραμπ. Και έστειλαν μήνυμα ότι επαναδιαπραγμάτευση, δεν θα υπάρξει.
Πέρα από την πρώτη αντίδραση, ο Εμανουέλ Μακρόν, δεν άφησε το θέμα έτσι. Βγήκε κι έκανε δήλωση. Πρώτα στα γαλλικά. Και μετά «στους Αμερικανούς φίλους μας» στα αγγλικά! «Ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά», είπε χρησιμοποιώντας κατά του Τραμπ, το ίδιο του το σύνθημα. Κάλεσε δε όσους απογοητεύτηκαν από τον πρόεδρό τους, να μεταναστεύσουν στη Γαλλία.
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας κι αν δεν κάνουμε τίποτα τα παιδιά μας θα γνωρίσουν έναν κόσμο πολέμων, μετανάστευσης, έναν επικίνδυνο κόσμο», ξεκίνησε το μήνυμά του ο Γάλλος πρόεδρος.
«Σέβομαι την απόφασή του» είπε ο Μακρόν αναφερόμενος στις ανακοινώσεις Τραμπ. Αλλά πρόσθεσε: «αλλά πιστεύω ότι είναι λάθος και για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη μας». Είχε κι ένα μήνυμα προς τον λαό των ΗΠΑ. «Θέλω να πω στις ΗΠΑ, οι φίλοι, πιστεύουν σε εσάς. Ο κόσμος πιστεύει σε εσάς. Ξέρω ότι είστε ένα σπουδαίο έθνος. Ξέρω την ιστορία σας, την κοινή μας ιστορία. Στους επιστήμονες, σε όσους απογοητεύτηκαν από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, τους λέω ότι εδώ στη Γαλλία θα βρουν μια δεύτερη πατρίδα. Ελάτε να δουλέψετε εδώ, να βρούμε λύσεις για τον πλανήτη μας, για το περιβάλλον μας. Σας διαβεβαιώ, η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει τον αγώνα».
«Όπου κι αν ζούμε, μοιραζόμαστε την ίδια ευθύνη: ας κάνουμε τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά», κατέληξε ο Εμανουέλ Μακρόν. Και αυτή τη φράση, την tweet-αρε αργότερα, για να… στρίψει κι άλλο το μαχαίρι στην πληγή του Τραμπ (λέμε τώρα).
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) June 1, 2017
Στο μήνυμά του στα γαλλικά, ο πρόεδρος της Γαλλίας απέκλεισε κατηγορηματικά οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας του Παρισιού, κάτι το οποίο ζήτησε ο Τραμπ αλλά κανείς δεν είναι διατεθειμένος να του κάνει το χατίρι. Ο Τραμπ διέπραξε «ένα λάθος ως προς τα συμφέροντα της χώρας του, των πολιτών του, και ένα λάθος για το μέλλον του πλανήτη μας (…) Σας διαβεβαιώ ότι δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε μία λιγότερο φιλόδοξη συμφωνία. Αυτό αποκλείεται. (…) Μην απατάσθε όσον αφορά το κλίμα – δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο (plan B) γιατί δεν υπάρχει εναλλακτικός πλανήτης (planet B)», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Λίγη ώρα μετά το μήνυμα του Γάλλου προέδρου ήρθε ένα ακόμα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο από τη Liberation. «Goodbye America» ο τίτλος, με το πετρέλαιο να “κατατρώει” τη λέξη Αμερική.
Δεν ήταν φυσικά μόνο ο Εμανουέλ Μακρόν που αντέδρασε στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είπε στον Ντόναλντ Τραμπ ότι “απογοητεύθηκε” από την απόφασή του. “Η πρωθυπουργός εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση και τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει δεσμευμένο στη Συμφωνία του Παρισιού, όπως εξήγησε πρόσφατα στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά (G7)”, ανέφερε η δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέι – Τραμπ.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε στον Τραμπ «την απογοήτευσή του» στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας. Ο Καναδάς είναι “βαθιά απογοητευμένος” αλλά θα συνεχίσει να επιδιώκει την υιοθέτηση μέτρων καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Κάθριν Μακ Κένα. “Η Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί καλή συμφωνία για τον Καναδά και καλή συμφωνία για τον κόσμο”, είπε η υπουργός σε δημοσιογράφους, “Καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει τη δράση για την κλιματική αλλαγή”.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού αποτελεί “μεγάλη απογοήτευση στις παγκόσμιες προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να προωθηθεί η παγκόσμια ασφάλεια”, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντεζάρικ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες “παραμένει βέβαιος ότι οι πόλεις, οι πολιτείες, και οι επιχειρήσεις εντός των Ηνωμένων Πολιτειών – μαζί με άλλες χώρες – θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν όραμα και ηγεσία, εργαζόμενοι για την χαμηλού-άνθρακα, ευέλικτη οικονομική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και αγορές για την ευημερία του 21ο αιώνα”, είπε ο Ντεζάρικ.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν οι ΗΠΑ ηγέτιδα δύναμη σε περιβαλλοντικά θέματα, και ότι ο Γκουτέρες προσβλέπει στη συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε “να χτιστεί το βιώσιμο μέλλον από το οποίο εξαρτώνται τα εγγόνια μας”.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση Τραμπ. «Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη να ηγηθεί της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος Κλίματος και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι δεν πρέπει να «υποχωρήσουμε» από τη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν εκτίμησε ότι η Πέμπτη ήταν «μια θλιβερή ημέρα για τον κόσμο».
Ο διευθύνων σύμβουλος της διεθνούς τράπεζας επενδύσεων Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν, επέκρινε επίσης την απόφαση Τραμπ. Και επέλεξε να το κάνει με το πρώτο… ever, tweet του! “Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για το περιβάλλον και για την ηγετική θέση των ΗΠΑ στον κόσμο”, τόνισε ο Μπλάνκφεϊν, βάζοντας φυσικά και το hashtag #ParisAgreement.
Ο πρώην υποδιευθυντής της τράπεζας επενδύσεων Γκάρι Κον, κύριος οικονομικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριζε επίσης την παραμονή της χώρας στη συμφωνία, μαζί με την κόρη του Τραμπ, Ιβάνκα και τον υπουργό Ενέργειας Ρικ Πέρι. Την απόφαση έχουν επικρίνει και άλλοι διευθυντές επιχειρήσεων, όπως ο Ίλον Μασκ της Tesla και ο Τζεφ Ίμελτ της General Electric.
Τη θέση που αφήνουν οι ΗΠΑ, έρχεται να καλύψει η Κίνα. Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα Παρασκευή (02.06.2017) ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ για να συναντηθεί με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυο πλευρές θα τονίσουν ξανά πως είναι αποφασισμένες να ηγηθούν της μάχης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού.
«Η Ευρώπη και οι ισχυροί εταίροι της σε όλο τον κόσμο είναι έτοιμοι να δείξουν τον δρόμο», δεσμεύθηκε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα Μιγκέλ Αρίας Κανέτε. «Η Συμφωνία του Παρισιού θα παραμείνει ζωντανή. Ο κόσμος μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην Ευρώπη», τόνισε.
Από το Βερολίνο, ο Κινέζος πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε στη Συμφωνία του Παρισιού», προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να το κάνει «με τη συνεργασία των άλλων». Σήμερα ο Λι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Είναι μια παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή που επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 στο Παρίσι. Η συμφωνία αποτελεί ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C. Καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.
Τα κύρια στοιχεία της νέας Συμφωνίας των Παρισίων είναι τα εξής:
μακροπρόθεσμος στόχος: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συγκρατήσουν την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C
συνεισφορές: πριν και κατά τη διάσκεψη των Παρισίων, οι χώρες υπέβαλαν ολοκληρωμένα εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα με στόχο τη μείωση των εκπομπών τους
φιλοδοξία: οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να γνωστοποιούν ανά 5ετία τις συνεισφορές τους με σκοπό τον καθορισμό πιο φιλόδοξων στόχων
διαφάνεια: δέχθηκαν επίσης να γνωστοποιούν μεταξύ τους και στο κοινό την πρόοδό τους προς την επίτευξη των στόχων τους, με σκοπό την εξασφάλιση διαφάνειας και εποπτείας
αλληλεγγύη: η ΕΕ και άλλες ανεπτυγμένες χώρες θα εξακολουθήσουν να παρέχουν χρηματοδότηση για το κλίμα, προκειμένου να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες τόσο να μειώσουν τις εκπομπές όσο και να θωρακιστούν έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ