Είδε μια γυναίκα να κάθεται σε καφετέρια. Και αποφάσισε να βγάλει το κινητό του για να τη φωτογραφίσει. Όχι γιατί τη βρήκε όμορφη αλλά γιατί φορούσε μουσουλμανική μαντήλα. Και δεν σταμάτησε εκεί. Αλλά μετά τα όσα ακολούθησαν, το μετάνιωσε πικρά. Αλλά για τους ρατσιστές δεν υπάρχει γυρισμός.
Η νέα ρατσιστική επίθεση δεν έχει να κάνει ούτε με την εκλογή ούτε με το διάταγμα ντροπή του Ντόναλντ Τραμπ. Ρατσισμός υπήρχε πάντα στις ΗΠΑ. Απλά μετά τη νίκη του Τραμπ απέκτησε και “λόγο”.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Μια νεαρή γυναίκα, Αμερικανίδα και μουσουλμάνα, καθόταν σε καφετέρια της Ατλάντα και έκανε δουλειά στον υπολογιστή της. Κάποια στιγμή, σήκωσε το κεφάλι της και παρατήρησε έναν ένα να κρατάει στα χέρια του το κινητό του σαν να την έβγαζε φωτογραφία.
Αποφάσισε να του ζητήσει το λόγο. Και να καταγράψει τα πάντα σε video. Το όνομα της είναι Asma Elhuni. Και όσα έγιναν τα ανέβασε στη σελίδα της στο Facebook. Αρχικά, τον ρώτησε αν τη φωτογραφίζει. Και όταν η απάντηση ήταν «ναι», ακολούθησε το «γιατί». Η απάντηση «γιατί θέλω» την έκανε να πατήσει το rec και να έχει τα πάντα σε video.
«Σου αρέσει γενικά να τραβάς φωτογραφίες ή εμένα συγκεκριμένα» τον ρωτά. Κι εκείνος, αλαζονικός και προκλητικός, καθώς βάζει το τηλέφωνο στην τσέπη του, τη ρωτά αν προσβάλλεται.
Όταν η 39χρονη, Αμερικανίδα πολίτης, απόφοιτη Πολιτικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και δόκιμη στο γραφείο της βουλευτίνας Brenda Lopez, ο Ρομπ από το Ντιτρόιτ, όπως αυτοπροσδιορίζεται, κάθεται προκλητικά στο τραπέζι της και της λέει ότι είδε έναν τύπο, που του φάνηκε σαν τον DJ και αφού έβρισε ενδιαφέρον το μαγαζί, τράβηξε μια φωτογραφία για να την ανεβάσει στο Facebook «και να γελάσουμε. Αλλά τότε άρχισες να φέρεσαι σαν σκύλα».
«Τώρα είμαι σκύλα; Επειδή σε ρώτησα γιατί με βγάζεις φωτογραφία είμαι σκύλα;» τον ρωτά η γυναίκα απόλυτα ήρεμη και όταν εκείνος κάνει κίνηση να σηκωθεί από το τραπέζι, τον ρωτά το επάγγελμά του. Η απάντηση; «Πράσινη κάρτα έχεις;». Κάπου εκεί ο διάλογος τελείωσε, αφού ένας άλλος άνδρας απομάκρυνε τον «Ρομπ από το Ντιτρόιτ» και βγήκαν μαζί από το μαγαζί.
Αλλά τίποτα δεν τελείωσε εκεί. Η Elhuni ανέβασε το video στο Facebook και το συνόδευσε με ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού. «Αντισταθείτε με τις κάμερές σας όλοι. Αυτός είναι ο Ρομπ από το Ντιτρόιτ. Ήρθε και νόμιζε ότι είναι ΟΚ να βγάλει την κάμερά του και να με φωτογραφίσει. Τον ρώτησα “με φωτογραφίζεις” και είπε ναι. Είπα γιατί και είπε γιατί έτσι θέλω. Έτσι έβγαλα το κινητό μου και άρχισα να τον καταγράφω. Διαδώστε. Οι ρατσιστές αισθάνομαι ενθαρρυμένοι τώρα».
Φυσικά, το video με τη ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε η 39χρονη γυναίκα πήρε διαστάσεις. Εκτός από την εικόνα του, έγιναν γνωστά το όνομα και το επάγγελμά του. Από τις 28 Ιανουαρίου όταν έγινε το περιστατικό και το ανέβασε έχει 18,200 shares! Ο άνδρας που της επιτέθηκε αρχικά θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση, ανέβασε στο Facebook μια φωτογραφία από την καφετέρια και κατήγγειλε ότι φίλοι της 39χρονης απειλούσαν να τον σκοτώσουν αλλά στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη.
«Ήρθα αντιμέτωπος με μια μουσουλμάνα ακτιβίστρια σε αυτή την καφετέρια. Ανησυχούσε πως την έβγαζα φωτογραφία. Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα, δεν είναι καν σε αυτή. Πίστευα πως είναι ένα ωραίο περιβάλλον και θα το έκανα share στο Facebook. Η Asma Elhuni με αντιμετώπισε γιατί απλά έβγαζα μια φωτογραφία. Οι ακραίοι φίλοι της άρχισαν να επικοινωνούν μαζί μου και να μου λένε ότι θα με σκοτώσουν. Θα μπορούσα να πω εδώ ότι συμφωνώ με τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση. Αλλά η αλήθεια είναι πως δεν συμφωνώ, αυτή είναι μια χώρα μεταναστών. Σε όλους τους φίλους μου, την οικογένεια, τους συναδέλφους, τους πελάτες, τους πωλητές, εκφράζω την απολογία μου. Θα μπορούσα να έχω χειριστεί την κατάσταση καλύτερα. Θα βελτιωθώ από αυτή την εμπειρία. Σε ευχαριστώ Asma, έμαθα και θα “μεγαλώσω” από αυτή την εμπειρία».
Σε δεύτερη ανάρτησή της, η 39χρονη έκανε γνωστό πως ο Ρομπ είχε βάλει έναν φίλο του, να της μεταφέρει το μήνυμα πως ήθελε να “διορθώσει” τα πράγματα. Γιατί τα στοιχεία του είχαν γίνει γνωστά και τότε μετάνιωσε. «Μπορούσε να γυρίσουμε πίσω το video και να δούμε πόσο άνετος αισθανόταν όταν παραβίαζε τον προσωπικό ου χώρα, καθόταν στο τραπέζι μου και με αποκαλούσε σκύλα και ρωτούσε αν έχω πράσινη κάρτα; Ας είναι αυτό ένα μάθημα σε όλους τους ισλαμοφοβικούς. Η απάντησή μου είναι “όχι”, δεν θέλω ούτε να μιλήσω ούτε να του γράψω. Πείτε του, αν θέλει διάλογο με κάποιον μουσουλμάνο, να τον κάνει. Δεν θα είμαι εγώ» έγραψε μεταξύ άλλων η Asma Elhuni.
Με πληροφορίες και από Daily Mail