Site icon NewsIT

Εισβολή στην Ουκρανία: 3η νύχτα πολέμου με νέες επιθέσεις και 10 Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα

27.02.2022 | 00:32
Εισβολή στην Ουκρανία: 3η νύχτα πολέμου με νέες επιθέσεις και 10 Έλληνες ομογενείς ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλος ο πλανήτης τα γεγονότα στην Ουκρανία και μετρά ανθρώπινες απώλειες. Ανάμεσά τους είναι και οι απώλειες 10 Ελλήνων ομογενών το τελευταίο 24ωρο…

Οι σειρήνες άρχισαν να χτυπούν ξανά στο Κίεβο λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή (ώρα Ελλάδος) με πληροφορίες ότι έρχονται νέοι βομβαρδισμοί.

Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό, ότι ο ρωσικός στρατός χτύπησε μεταξύ άλλων και ένα παιδικό ογκολογικό νοσοκομείο στο Κίεβο, με ένα παιδί να χάνει τη ζωή του.

Ενώ ηχούσαν οι σειρήνες, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωνε κυρώσεις για τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων από τις Βρυξέλλες:

«θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις για την οικονομία του Πούτιν που ξεκίνησε να καταστρέψει την Ουκρανία αλλά καταστρέφει το μέλλον της δικής του χώρας».

Ανάμεσα στις εκατοντάδες ζωές αμάχων που χάθηκαν τα τελευταία 24ωρα, είναι και οι δέκα Έλληνες ομογενείς. Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτοι ομογενείς σκοτώθηκαν στο χωριό Σαρτανά. Λίγο αργότερα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 4 ομογενείς στο χωριό Μπουχάς ενώ όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, άλλοι 4 ομογενείς σκοτώθηκαν στο Σαρτανά, σύμφωνα με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Click4More: Εισβολή στην Ουκρανία: Εδώ σκοτώθηκαν οι Έλληνες ομογενείς στον Σαρτανά

«Οι από αέρος επιθέσεις κατά αμάχων, που συνεχίζονται στο χωριό Σαρτανά και οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο επιπλέον τεσσάρων ομογενών, αποτελούν απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα. Καλούμε την Ρωσική Ομοσπονδία να διακόψει αμέσως τις εναέριες επιθέσεις και κάθε ενέργεια εναντίον αμάχων πολιτών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε μήνυμα στο twitter, στο οποίο αναφέρει:

«10 αθώοι πολίτες ελληνικής καταγωγής σκοτώθηκαν σήμερα από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Μαριούπολη. Σταματήστε τους βομβαρδισμούς τώρα!»

Τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κυριακή

Την Κυριακή, αναμένεται να συνεδριάσουν με τηλεδιάσκεψη οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ για να συζητήσουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα πληρωμών SWIFT, όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Θυμίζουμε ότι το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) και στα ελληνικά «Συνεταιρισμός Παγκόσμιων Διατραπεζικών Χρηματοπιστωτικών Τηλεπικοινωνιών», είναι ένα σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως που ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσάζων και εκτελεστής χρηματοοικονομικών συναλλαγών μεταξύ τραπεζών παγκοσμίως.

Με άλλα λόγια πρόκειται για την ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου συστήματος τραπεζικών συναλλαγών με ενταγμένες περίπου 11.000 τράπεζες παγκοσμίως.

Όλαφ Σολτς: Τέρμα τα ψέματα!

Την ίδια ώρα, αλλάζει στάση η Γερμανία απέναντι στην Ρωσία και σκληραίνει την στάση της τόσο στο θέμα της εισβολής στέλνοντας οπλισμό στο Κίεβο αλλά και στο θέμα των κυρώσεων αφού φαίνεται να συντάσσεται με τις χώρες που λένε ναι στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα SWIFT.

Όπως έγινε γνωστό το Σάββατο, η Γερμανία στέλνει 1.000 αντιαρματικά ρουκετοβόλα όπλα (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας. Η απόφαση εγκρίθηκε από την γερμανική κυβέρνηση.

«Η Ρωσική επίθεση είναι σε ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στον στρατό του Πούτιν. Για τον λόγο αυτό στέλνουμε 1.000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία» έγραψε στο Twitter ο Όλαφ Σολτς.

Νέο βιντεοσκοπημένο διάγγελμα Ζελένσκι – «Δεν παραδινόμαστε στους Ρώσους εισβολείς»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολoντιμίρ Ζελένσκι, με νέο του διάγγελμα μέσω Facebook καλούσε τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να αμύνονται με όλη τους τη δύναμη κατά των ρωσικών δυνάμεων.

«Ο κόσμος βλέπει. Οι Ουκρανοί είναι δυνατοί. Οι Ουκρανοί είναι γενναίοι. Οι Ουκρανοί είναι στη χώρα τους και δεν θα παραδοθούν ποτέ», είπε στο νέο του μήνυμα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό, ο οποίος μάχεται με «νύχια και με δόντια» κατά των ρωσικών στρατευμάτων» είπε μεταξύ άλλων.

Click4More: Πρεσβεία Ουκρανίας στην Ελλάδα: «Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη»

«Έχουμε αντισταθεί και αποκρούσει επιτυχώς τις εχθρικές επιθέσεις. Οι μάχες συνεχίζονται σε πολλές πόλεις και συνοικίες του κράτους μας. Αλλά ξέρουμε τι προστατεύουμε – τη χώρα, τη γη, το μέλλον των παιδιών μας. Το Κίεβο και οι βασικές πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα ελέγχονται από τον στρατό μας. Οι κατακτητές ήθελαν να μπλοκάρουν το κέντρο του κράτους μας και να βάλουν τις μαριονέτες τους εδώ, όπως έκαναν στο Ντόνετσκ. Σπάσαμε το σχέδιό τους», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας καλωσόρισε, επίσης, τις κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT, «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό», όπως είπε ο ίδιος, σε σημερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ΕΕ συγκαλεί ο Ζοζέπ Μπορέλ

Στο μεταξύ, την Κυριακή, συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, για την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας.

«Συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter, ο Ζοζέπ Μπορέλ.

 

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version