Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν και πάλι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν πριν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία.
Σύμφωνα με το RT η επικοινωνία κράτησε περίπου 1,5 ώρα και ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε τους 4 όρους που θέτει για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία που βρίσκεται στην 5η ημέρα του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι 4 όροι του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Δύση έιναι οι εξής:
–Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
–Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
–Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
–Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας
Να σημειωθεί πως αρχικά ο Πούτιν είχε απαιτήσει να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίλυση της σύγκρουσης “δεν είναι δυνατή παρά μόνο εάν ληφθούν υπόψη άνευ όρων τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας”, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
“Η ρωσική πλευρά είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της Ουκρανίας και ελπίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν στα προσδοκώμενα αποτελέσματα”, διαβεβαίωσε η ρωσική προεδρία.
Μακρόν και Πούτιν αναφέρονται στις συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας που άρχισαν πριν από λίγες ώρες στη Λευκορωσία. Πριν από την έναρξή τους, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι δεν ήθελε να “ανακοινώσει” τη θέση του, ενώ η Ουκρανία ζητεί άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται καθώς η ρωσική επίθεση, που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου, προσκρούει στην αντίσταση του ουκρανικού στρατού και κυρώσεις πρωτοφανούς κλίμακας, που υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Δύσης, κλονίζουν τη ρωσική οικονομία.
Τι ζήτησε ο Μακρόν και που πήρε το «ναι» του Πούτιν
Ο Εμάνουελ Μακρόν από την άλλη σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει άμεσα η επίθεση στην Ουκρανία και ζήτησε να εφαρμοστούν τα ακόλουθα.
–Άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών
-Προστασία των αστικών υποδομών
– Εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.
-Να παραμείνουν οι δυο ηγέτες σε επαφή.
Παράλληλα ο Μακρός ζήτησε τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.