Site icon NewsIT

Εισβολή στην Ουκρανία: Στο «μυαλό» του Βλαντιμίρ Πούτιν

23.02.2022 | 23:19
Εισβολή στην Ουκρανία

Η κατάσταση… μυρίζει μπαρούτι και η εισβολή στην Ουκρανία από τις δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως είναι πια θέμα ωρών.

Μόλις λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος αναγνώρισε την ανεξαρτησία των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, πυροδοτώντας τις εξελίξεις, αναλυτές από όλο τον κόσμο «διαβάζουν» τις επόμενες κινήσεις στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει κυρώσεις (σ.σ. δείτε εδώ το επίσημο ευρωπαϊκό «πακέτο») αλλά… κρατάνε κι άλλες σε περίπτωση που η κατάσταση εκτραχυνθεί, ενώ τα πράγματα στην Ουκρανία είναι οριακά, με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης να «περνά» το βράδυ της Τετάρτης, 23.02.2022, από το Κοινοβούλιο (σ.σ. δείτε εδώ αναλυτικά τι σημαίνει).

Στρατιωτική κινητικότητα

Εν τω μεταξύ διεθνή ΜΜΕ επικαλούνται τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας που λένε πως εντόπισαν ρωσικά άρματα μάχης κοντά στο Χάρκοβο και σε όλη την περιφέρεια του Ντονμπάς…

Την ίδια ώρα, ρωσικές ειδικές δυνάμεις χωρίς σημαία και διακριτικά κινούνται προς την συνοριακή περιοχή Μαρινόφκα, όπως μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ανακάλυψε περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα των ειδικών δυνάμεων «Spetsnaz», τις οποίες περιγράφει ως τον «μυστικό στρατό» της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, να κινούνται από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μάρτυρες που επικαλείται και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters κάνουν λόγο για δύο στρατιωτικά κονβόι χωρίς διακριτικά, τα οποία περιλαμβάνουν 9 τεθωρακισμένα, ένα άρμα μάχης, βυτιοφόρα και φορτηγά, και προχωρούν με δύο διαφορετικές οδηγίες από τα ρωσικά σύνορα προς το Ντονέτσκ. Τα ρωσικά οχήματα είναι, επισημαίνεται, τα ίδια που πήραν τον έλεγχο της Κριμαίας το 2014, με την άφιξη των λεγόμενων «μικρών πράσινων ανδρών».

Τικ τοκ…

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν και οι Δυτικοί ηγέτες επιμένουν πως «είναι πιθανή η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα στις επόμενες 48 ώρες», ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν «υπεραμύνεται» της απόφασής του για το Ντονμπάς, λέγοντας πως ήταν προϊόν πολετών προκλήσεων από το Κίεβο, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε νέα «στρατιωτική παρέμβαση» στην Ανατολική Ουκρανία θα γίνει μόνο αν «απειληθεί η Ρωσία».

Με την κατάσταση, λοιπόν, να κρέμεται σε μια κλωστή, το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το επόμενο βήμα του Πούτιν και την εξέλιξη της κρίσης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Έχει πετύχει τους στόχους του και θα επιδιώξει επέκταση

Σε αντίθεση με την πεποίθηση αναλυτών πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» – όπως τις χαρακτήρισε ο Πούτιν – που θα πάνε στο Ντονμπάς, προμηνύουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία, άλλοι λένε πως αυτή ενδέχεται να είναι και η τελευταία στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας, η οποία στη συνέχεια θα επιδιώξει να πιέσει την Ουκρανία με άλλα μέσα.

Click4more: Εισβολή στην Ουκρανία: «Σχεδόν το 100% των ρωσικών δυνάμεων πήρε θέση» λένε οι ΗΠΑ

«Ο Πούτιν έχει ήδη πετύχει κάτι. Μπορεί να ισχυριστεί ότι νίκησε, όταν απευθύνεται στο εγχώριο κοινό του», τόνισε μιλώντας στο Reuters ο Βρετανός συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: Putin’s Wars Since 2014 – Μικροί Πράσινοι Άνθρωποι: Οι Πόλεμοι του Πούτιν από το 2014», Τιμ Ρίπλεϊ. Ο ίδιος ακόμα τονίζει πως τα πιθανότερα επόμενα ρωσικά βήματα δεν περιλαμβάνουν την κατάληψη άλλων περιοχών, αλλά την άσκηση πίεσης με άλλους τρόπους, όπως ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό θα τρομοκρατούσε το Κίεβο και θα έδειχνε στον Ζελένσκι πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα έχει ήδη ακούσει τον Μπάιντεν (σ.σ. στο τελευταίο του διάγγελμα) να δεσμεύεται πως δεν θα στείλει στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ έχει κερδίσει «χώρο» στη Λευκορωσία για να «στήσει» εκεί μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων.

«Η Λευκορωσία ήταν μια μεγάλη κίνηση με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Μεταμορφώνει πλήρως τις μεθόδους που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής», παρατηρεί ο Ρίπλεϊ.

Θα προκαλέσει συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία για να διευρύνει την έκταση των αποσχισμένων περιοχών

Με δεδομένο πως οι αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία ελέγχουν μικρότερη από τη μισή έκταση των δύο επαρχιών που διεκδικούν, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει διεύρυνση των αποσχισμένων περιοχών, χωρίς να πραγματοποιήσει μαζική εισβολή. Τα μηνύματα της Μόσχας τις τελευταίες ώρες προκάλεσαν σύγχυση σε σχέση με την ακριβή έκταση που έχουν αναγνωρίσει ως αυτόνομη.

Στο στόχαστρο του Πούτιν θα μπορούσε να βρεθεί η Μαριούπολη, το σημαντικότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας, με την κατάληψη της οποίας η Μόσχα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει χερσαία γέφυρα μεταξύ της Κριμαίας και των αυτονομιστικών θυλάκων και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ακτών της Θάλασσας του Αζόφ.

Ωστόσο, μια στρατιωτική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, θα προκαλούσε νέες αντιδράσεις και ενδεχομένως ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις, με τα στρατηγικά κέρδη να είναι περιορισμένα. «Η κατάληψη έξι χωριών έξω από το Ντονέτσκ δεν αλλάζει τίποτα», αναφέρει ο Ρίπλεϊ.

«Θα προχωρήσει σε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία»

Η μαζική εισβολή στα εδάφη της Ουκρανίας, είναι η μόνιμη προειδοποίηση των κρατών της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γερμανίας τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο Μπάιντεν έκανε λόγο για «πιθανή εισβολή μέσα στις επόμενες 48 ώρες». Αναλυτές «μετέφρασαν» το διάγγελμα του Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, ως απόδειξη πως δεν θα σταματήσει, χωρίς να δει μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας ως «ηγεμόνα».

Click4more: Ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις στην εταιρεία κατασκευής του Nord Stream 2

«Είναι πιθανό ο Πούτιν να σκέφτεται πολλά περισσότερα από το να πάρει στην κατοχή του ένα κομμάτι από τα ανατολικά της Ουκρανίας και να αναλάβει επισήμως την ευθύνη περιοχών που ήδη ήλεγχε», έγραψε ο δημοσιογράφος του Guardian, Σον Γουόκερ. «Οι κουβέντες του Πούτιν, ότι αν το Κίεβο δεν σταματήσει τη βία, τότε θα φέρει την ευθύνη για την αιματοχυσία που θα ακολουθήσει, ήταν τρομερά δυσοίωνες… ακούστηκαν σαν κήρυξη πολέμου» πρόσθεσε.

«Θέλει να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα της Ευρώπης» λέει ο Στόλτενμπεργκ

Μέσα σε όλα αυτά, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ήρθε σήμερα, στη διάρκεια ενός σεμιναρίου στην Ολλανδία, να τονίσει πως ο στόχος του Πούτιν δεν είναι άλλος, από το να ορίσει ξανά τα σύνορα στην Ευρώπη και «να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας».

«Διακυβεύονται πολλά στη σημερινή κρίση. Ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι υπαρκτός. Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία και τελεσίγραφα όχι μόνο για να επαναπροσδιορίσει τα σύνορα στην Ευρώπη, αλλά για να προσπαθήσει να ξαναγράψει ολόκληρη την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας» τόνισε συγκεκριμένα και πλέον ολόκληρος ο κόσμος συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα…

Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version