Κόσμος

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για περιφρόνηση του Κογκρέσου

Ένοχος κρίθηκε για παρακώλυση έρευνας και περιφρόνηση του Κογκρέσου χθες Πέμπτη (7.9.2023) ο Πίτερ Ναβάρο, άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος για οικονομικά ζητήματα και στενός σύμμαχος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά την κατάθεσή του για την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.

Σύμφωνα με το AFP, ο Πίτερ Ναβάρο κρίθηκε ένοχος επειδή κατηγορείτο ότι αρνήθηκε το 2022 να παρουσιαστεί ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε την εισβολή στο Καπιτώλιο και να της παραδώσει έγγραφα από την επίθεση των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2021, εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

peter navarro congress r

Ο δικαστής Αμίτ Μέτα αποφάσισε η απαγγελία της ποινής του Πίτερ Ναβάρο να γίνει τη 12η Ιανουαρίου 2024. Βγαίνοντας από το δικαστήριο, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θέλει να ασκήσει έφεση, κρίνοντας πως οποιοσδήποτε «υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου δεν μπορεί να αναγκάζεται να καταθέσει στο Κογκρέσο», καθώς πρόκειται κατ’ αυτόν για παραβίαση «του διαχωρισμού των εξουσιών», της εκτελεστικής και της νομοθετικής.

peter navarro congress r

Ο Πίτερ Ναβάρο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 30 ημέρες ως έναν χρόνο και η καταβολή προστίμου 100.000 δολαρίων για καθεμιά από τις δυο κατηγορίες.

Και άλλος συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος

Η ειδική επιτροπή έρευνας για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου είχε καλέσει στο πόρισμά της, που δημοσιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022, έπειτα από 18 μήνες εργασιών, να ασκηθούν ποινικές διώξεις στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως για διέγερση εξέγερσης και συνωμοσία εναντίον των αμερικανικών θεσμών.

Άλλος άλλοτε κορυφαίος σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Στιβ Μπάνον, μορφή με επιρροή στην αμερικανική δεξιά και άκρα δεξιά, είχε ήδη καταδικαστεί για τα αδικήματα αυτά να εκτίσει τέσσερις μήνες φυλάκιση το 2022, όμως άσκησε έφεση.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, που εννοεί να διεκδικήσει ξανά τον Λευκό Οίκο το 2024, είναι αντιμέτωπος από τον Αύγουστο με δυο ποινικές διώξεις, μια σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην Ουάσιγκτον, και μια δεύτερη στην πολιτεία Τζόρτζια (νοτιοανατολικά), για την παράνομη προσπάθεια την οποία φέρεται να κατέβαλε προκειμένου να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Με πληροφορίες από AFP – Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μαρίν Λε Πεν: Το καλοκαίρι του 2026 θα ανακοινωθεί η απόφαση του εφετείου για την καταδίκη της ηγέτιδας της γαλλικής ακροδεξιάς
Η απόφαση για την κατηγορία της κατάχρησης δημόσιου χρήματος από τη Μαρίν Λε Πεν αναμένεται πολλούς μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2027
Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης, Μαρίν Λε Πεν εγκαταλείπει τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του «Εθνικού Συναγερμού» την ημέρα της ετυμηγορίας της δίκης της
Forbes: Ο Ντόναλντ Τραμπ υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 5,1 δισ. δολάρια – Πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη ο Έλον Μασκ με 342 δισεκατομμύρια
Ο Έλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη, έχοντας ξεπεράσει τον Γάλλο «τιτάνα» ειδών πολυτελείας, Μπερνάρ Αρνό
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ δίπλα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla, Έλον Μασκ, στον Λευκό Οίκο στις 11 Μαρτίου 2025