Ο κλοιός σε όλα τα επίπεδα φαίνεται πως σφίγγει. Η Ρωσική αρκούδα φαίνεται ότι δείχνει τα νύχια της με όλα τα μέσα. Η κατάρριψη του ρωσικού Su-24 έδωσε την ευκαιρία στον Πούτιν να ξεκινήσει το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην περιοχή με τον τρόπο που αυτός επιθυμεί, μπαίνοντας “σφήνα” στα συμφέροντα των δυτικών.
Με δυο κινήσεις, με την ανάπτυξη στο έδαφος της Συρίας των πυραύλων S-400 αλλά και την πλήρη ενεργοποίηση της δύναμης των αεροσκαφών Su-34 που χαρακτηρίζονται υπερόπλο των αιθέρων ο Πούτιν έστειλε το μήνυμα ότι δημιουργεί ομπρέλα προστασίας των συμφερόντων του σε ολόκληρη τη Συρία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταυτόχρονα διπλωματικά ενεργοποιείται τόσο προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, το οποίο περνάει τη χειρότερη φάση των σχέσεών του με την Τουρκία, αλλά και με τις ΗΠΑ που πλέον δεν είναι διατεθειμένες να αυξήσουν τον βαθμό εμπλοκής τους στη Συρία.
Οι μεγάλοι “παίχτες” στην περιοχή πλέον συζητούν με τη Ρωσία και όχι με την Τουρκία.
Με δυο κινήσεις ο Πούτιν έκανε ματ στον Ερντογάν, ο οποίος μάλλον τώρα συνειδητοποιεί ότι η κατάρριψη του Su-24 έφερε στα νώτα του μια δύναμη που δεν μπορεί να ελέγξει.
Η Ρωσία εδώ και μέρες ακολουθεί την τακτική της καμμένης γης απέναντι στους τουρκομάνους αντάρτες διαλύοντας κυριολεκτικά θέσεις και εγκαταστάσεις τους, ενώ με την ανάπτυξη των S-400 δημιουργεί ομπρέλα προστασίας στα αεροσκάφη της που δρουν ανενόχλητα. Ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των Su-34 ρίχνει στο παιχνίδι αεροσκάφη κατά πολύ ανώτερα εκείνων που διαθέτει η Τουρκία για να πλήξει τη γραμμή του λαθρεμπορίου του ISIS.
Την ίδια ώρα η Ρωσική πλευρά κινείται σε διπλωματικό επίπεδο προς τη μεριά του Ισραήλ. Ήταν μερικές μόνο ώρες μετά την κατάρριψη του Su-24 όταν το Ισραήλ ανακοίνωνε ότι υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου του από ρωσικά μαχητικά, όμως διευκρίνιζε με νόημα πως επρόκειτο για λάθος χωρίς επιπτώσεις.
Το τελευταίο 24ωρο όμως η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών έγινε πιο ξεκάθαρη. Το Ισραήλ φάνηκε να δίνει στην Ρωσία τον “χώρο” που χρειάζεται. Πούτιν και Νετανιάχουν συναντήθηκαν στο Παρίσι και αποφάσισαν πως πρέπει να υπάρξει στρατιωτική συνεργασία στην περιοχή. “Τα γεγονότα των τελευταίων ημέρων απέδειξαν τη σημασία του συντονισμού και της επικοινωνίας των δύο χωρών” είπε ο Βενιαμίν Νετανιάχου.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι δυτικές δυνάμεις δέχονται το ρόλο της Ρωσίας στη Συρία. Δίνουν τον χώρο που επιθυμεί ο Πούτιν. Άλλωστε και στη συνάντηση του “Τσαρου” με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, φάνηκε ότι το “παζάρι” ξεκίνηε.
Στο τραπέζι έπεσαν τα συμφέροντα σε Συρία και Ουκρανία. Οι ΗΠΑ ζητούν υποχωρήσεις των Ρώσων με βάση τη συμφωνία του Μινσκ και οι Ρώσοι απαιτούν να ξεκαθαρίσει το τοπίο μεταξύ εχθρικών και φίλιων δυνάμεων στη Συρία. Ουσιαστικά η Ρωσία ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο Άσαντ είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και πως δεν είναι όλες οι δυνάμεις που δρουν εναντίον του υγιείς αντιπολιτευτικές δυνάμεις. Διαρροές από την αμερικανική πλευρά μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ομπάμα έλεγαν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν σταδιακή αποχώρηση του Άσαντ ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή ομαλοποίηση στη χώρα.
Ουσιαστικά όλα δείχνουν ότι η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει ξεκινήσει και οι δυνάμεις που έχουν λόγο στην περιοχή άφησαν έξω από το παιχνίδι την Τουρκία η οποία πλέον έχασε το πλεονέκτημα. Δεν μπορεί να δημιουργήσει λωρίδες ασφαλείας, όπως ήθελε, στην ευαίσθητη περιοχή όπου δρουν Κούρδοι αντάρτες.
Η Μόσχα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω από την κατηγορία προς την Άγκυρα πως εσκεμμένα κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό Su-24. Αυτή την κατηγορία επανέλαβε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Γκρουτσκο. Όπως δήλωσε, παρουσίασε στοιχεία πως οι Τούρκοι έριξαν επίτηδες το ρωσικό μαχητικό.
Ο Ρώσος εκπρόσωπος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Αλεξάντερ Βερσμπόου για να συζητήσουν το περιστατικό. «Παρουσίασα την εκτίμηση της Ρωσίας για το περιστατικό και παρουσίασα σειρά από στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες που δείχνουν την ηθελημένη φύση της επίθεσης στο ρωσικό αεροσκάφος, μέσα στον συριακό εναέριο χώρο», είπε ο Γκρούτσκο και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ που κάλυψε την Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως ο αναπληρωτής του διεμήνυσε στον Ρώσο απεσταλμένο το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της αλλά και την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Γι’ αυτό ζήτησε να υπάρξουν επαφές απευθείας ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, κάτι όμως που αρνείται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.