Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Έκανε μεταμόσχευση προσώπου και ξεκινά νέα ζωή

(Ο Ραφαέλ και ο γιατρός του) ΦΩΤΟ REUTERS
(Ο Ραφαέλ και ο γιατρός του) ΦΩΤΟ REUTERS

Ένας από τους πρώτους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ολική μεταμόσχευση προσώπου, εμφανίστηκε σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ευχαριστήσει όσους τον βοήθησαν.

Ο Ραφαέλ, πως συστήθηκε, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο της Σεβίλλης Virgen del Rocio όπου νοσηλεύτηκε. Ευχαρίστησε την οικογένεια του δότη αλλά και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν.

Ξεκινά μια νέα ζωή για τον Ισπανό άνδρα, ο οποίος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σεβαστούν την προσωπική του ζωή, τους φίλους και την οικογένειά του. Έδωσε τη συνέντευξη Τύπου, μίλησε για τη μεταμόσχευση και τώρα δε θέλει να μείνει στα φώτα της δημοσιότητας. 

Ο Ραφαέλ και ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού (REUTERS)

Πρόκειται για τον δεύτερο ασθενή στην Ισπανία και ένατο παγκοσμίως που υποβάλλεται σε μεταμόσχευση προσώπου. Από την ημέρα που πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, έχει αρχίσει να αισθάνεται πόνο, κρύο, ζέστη, έχει αρχίσει και να ξυρίζεται ακόμα. Ωστόσο, δε μπορεί για την ώρα να μιλήσει καθαρά, δεν τους επόμενους τρεις μήνες δε θα έχει τον πλήρη έλεγχο της γλώσσας του, ενώ το πρόσωπό του παραμένει ερεθισμένο.

Η μεταμόσχευση έγινε στα 2/3 του κάτω μέρους του προσώπου του Ραφαέλ και η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη για τον ασθενή. Ο οποίος έμεινε πέντε εβδομάδες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μια στη μονάδα εγκαυμάτων, πριν μεταφερθεί σε κανονικό δωμάτιο. 

Συνεχώς στο πλευρό του Ραφαέλ η μητέρα του (REUTERS)

Η επέμβαση δεν ήταν εύκολη ούτε για τους γιατρούς όμως. Η ομάδα των πλαστικών χειρουργών πέρασε ένα χρόνο κάνοντας… πρακτική σε πτώματα και τρισδιάστατους εξομοιωτές.

Ο Ραφαέλ υπέφερε εκ γενετής από νευριφιβρομάτωση τύπου 1, γνωστή παλιότερα ως νόσος von Recklinghausen. Πρόκειται για γενετικό πρόβλημα που προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη των κυττάρων. Αποτέλεσμα, ο ασθενής να έχει καλοήθεις όγκους στα 2/3 του προσώπου του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε