Σάββατο, 23 Νοε.
14oC Αθήνα

Έκανε πίσω για τα πυρηνικά η Μέρκελ – Ανέστειλε την επιμήκυνση ζωής 17 πυρηνικών μονάδων

ΦΩΤΟ REUTERS

Μόλις μερικούς μήνες μετά την απόφαση για επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών μονάδων της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την αναστολή της.

Αιτία φυσικά η –εκτός ελέγχου- κατάσταση στα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας. Τέσσερις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και ενώ η διεθνής κοινότητα καλείται να αναθεωρήσει την πολιτική της στα πυρηνικά, η καγκελάριος της Γερμανίας ανακοίνωσε ένα μορατόριουμ τριών μηνών όσον αφορά την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων της χώρας, κύριο στοιχείο του προγράμματος του συνασπισμού συντηρητικών-φιλελεύθερων.

«Αυτό που συμβαίνει στην Ιαπωνία άλλαξε την κατάσταση και στη Γερμανία. Δε μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα»», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

«Εμείς θα αναστείλουμε την επιμήκυνση της ζωής των γερμανικών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας που εγκρίθηκε πρόσφατα. Πρόκειται για ένα μορατόριουμ, και αυτό το μορατόριουμ ισχύει για τρεις μήνες. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: δεν υπάρχει ταμπού όσον αφορά την εξέταση των συνθηκών ασφαλείας σε αυτές τις μονάδες», πρόσθεσε.

Παρά την αντίθεση μιας πλειοψηφίας Γερμανών, το Κοινοβούλιο αποφάσισε το φθινόπωρο την επιμήκυνση κατά 12 χρόνια, κατά μέσο όρο, της διάρκειας ζωής των 17 πυρηνικών μονάδων της χώρας.

Οι συντηρητικοί (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ και οι φιλελεύθεροι εταίροι τους (FDP) είχαν κάνει αυτό το θέμα μείζονος σημασίας υπόσχεση στην προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009.

Οι γερμανικοί αντιδραστήρες θα έπρεπε να έχουν σταματήσει σταδιακά έως το 2020 περίπου, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2002 από τον συνασπισμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, στην εξουσία εκείνη την περίοδο (1998-2005).

Στο ίδιο μήκος και η Ελβετία, που επίσης ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τα σχέδια για την ανανέωση των πυρηνικών σταθμών της. Η υπουργός Ενέργειας, Ντόρις Λόιτχαρντ, ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αναστείλει τις τρέχουσες διαδικασίες που αφορούν τα αιτήματα έγκρισης των πυρηνικών σταθμών αντικατάστασης.

Κάλεσε επίσης τη Γενική Επιθεώρηση της Πυρηνικής Ασφάλειας (IFSN) να επανεξετάσει την ασφάλεια των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών. Τέσσερις πυρηνικοί σταθμοί στην Ελβετία παράγουν περίπου το 40% του ηλεκτρικού που καταναλώνει η χώρα.

Αντίθετα, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμά της για την κατασκευή σταθμών πυρηνικής ενέργειας γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πάβελ Γκρας.

Η Πολωνία, με 38 εκατομμύρια κατοίκους, δεν έχει σήμερα καμία πυρηνική μονάδα και παράγει το 94% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα. Θέλει να κατασκευάσει δύο πυρηνικές μονάδες ισχύος 3.000 MW η καθεμία, και ο πρώτος αντιδραστήρας θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το 2020.

Νωρίτερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενεργείας, Γερμανός Γκίντερ Ετινγκερ ζήτησε να γίνει επανέλεγχος των συστημάτων ασφαλείας όλων των πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν. «Οι εικόνες τη Ιαπωνίας μας δείχνουν ότι το χειρότερο δεν είναι κάτι που ξεπερνά τη φαντασία στην Ευρώπη», τόνισε.

Στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Περιβάλλοντος Νικολάους Μπερλάκοβιτς επανέλαβε το αίτημά του να πραγματοποιηθούν τεστ αντοχής των πυρηνικών σταθμών της Ευρώπης.

Διαβάστε επίσης
Αδύναμη να ελέγξει τον πυρηνικό εφιάλτη η Ιαπωνία – Ζήτησε βοήθεια από την ΙΑΕΑ – Φόβοι για νέα έκρηξη στη Φουκουσίμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε