Site icon NewsIT
18:56 | 10.01.17

Εκατομμύρια άνθρωποι στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν

Εκατομμύρια άνθρωποι στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ιράν
Newsit Newsroom

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν σήμερα στην Τεχεράνη τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί στην τελευταία κατοικία του, δίπλα στον πατέρα της Ισλαμικής Επανάστασης, τον ιμάμη Χομεϊνί, του οποίου είχε διατελέσει στενός συνεργάτης.

Σύμφωνα με τις αρχές της Τεχεράνης, 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του, που ήταν η πιο πολυπληθής στο Ιράν μετά την κηδεία του ιμάμη Χομεϊνί το 1989.

Ο θάνατος, προχθές Κυριακή, σε ηλικία 82 ετών, του ανθρώπου που κατείχε την πλειονότητα των πλέον υψηλών αξιωμάτων της χώρας του, μεταξύ των οποίων εκείνο του προέδρου (1989-1997), είναι ένα πλήγμα για τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχανί, όπως και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και των μετριοπαθών.

Ο Ροχανί, ο οποίος εξελέγη το 2003 χάρη στην υποστήριξη του Ραφσαντζανί, ήταν στην πραγματικότητα προστατευόμενός του και θα διεκδικήσει τον Μάιο μια δεύτερη τετραετή θητεία, αυτή τη φορά χωρίς την καθοριστική υποστήριξη και τα δίκτυα επιρροής αυτού του μετριοπαθούς και πραγματιστή συντηρητικού.

Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί ενταφιάστηκε στο μαυσωλείο του Αλί Χομεϊνί, στη νότια Τεχεράνη, δίπλα στον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας (1979).

Το λευκό τουρμπάνι του πρώην προέδρου, που ήταν επίσης ιερωμένος, και μια φωτογραφία του τοποθετήθηκαν πάνω στο φέρετρό του, το οποίο μεταφέρθηκε με κιλλίβαντα που προπορευόταν αργά του εντυπωσιακού πλήθους προς την κατεύθυνση του μαυσωλείου.

Η αυτοκινητοπομπή έφθασε στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης όπου ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ, περιστοιχισμένος από τις ανώτατες ιρανικές αρχές, είπε «την προσευχή του θανάτου» σε μια πένθιμη ατμόσφαιρα.

Μετά τον θάνατο του Ραφσαντζανί από καρδιακή προσβολή, ο ανώτατος ηγέτης έπλεξε το εγκώμιο ενός «συντρόφου στη μάχη» εδώ και σχεδόν 60 χρόνια παρά τις «διαφορετικές» απόψεις τους.

Σε μια σπάνια κίνηση οι ΗΠΑ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Ραφσαντζανί, παρότι αυτός ήταν μια από τις ηγετικές προσωπικότητες της Ισλαμικής Επανάστασης το 1979 και της ρήξης των σχέσεων της Τεχεράνης με την Ουάσινγκτον.

«Ο πρώην πρόεδρος Ραφσαντζανί ήταν ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής καθ΄όλη την ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Οι διαφορές ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους μεταρρυθμιστές και τους μετριοπαθείς στο Ιράν ήταν αισθητές σήμερα στο πλήθος που παρακολούθησε την κηδεία.

Έτσι ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του ανώτατου πνευματικού ηγέτη και του Ραφσαντζανί καθισμένους δίπλα δίπλα να χαμογελούν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο Irib. «Εις το επανειδείν, παλιέ σύντροφε», έγραφε μια γυναίκα σε ένα πανό.

Όμως βίντεο που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μικρές ομάδες διαδηλωτών να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αντιπολιτευόμενου Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος βρίσκεται από το 2011 σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το 2009 ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που καταστάληκε βίαια από τις αρχές.

Άλλες μικρές ομάδες φώναζαν επίσης συνθήματα υπέρ του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, που ήταν στενός συνεργάτης του Ραφσαντζανί στη συμμαχία των μετριοπαθών με τους μεταρρυθμιστές.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε για μερικά δευτερόλεπτα πλάνα από μια ομάδα ανθρώπων που φώναζαν «Χαίρε Χασεμί (Ραφσαντζανί), ζήτω ο Χαταμί».

Ο Χαταμί, οι δηλώσεις και φωτογραφίες του οποίου δεν μπορούν να αναπαραχθούν από τα μμε, δεν ήταν ανάμεσα στις πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες όλων των πλευρών που παρέστησαν στην κηδεία. Όμως είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να συμμετάσχουν μαζικά.

Ανάμεσά τους ο πρόεδρος Ροχανί και ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής των επιχειρήσεων στο εξωτερικό των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου ιρανικού στρατιωτικού σώματος, ή ακόμη ο πρόεδρος της Βουλής Αλί Λαριτζανί.

Η σημερινή ημέρα είχε κηρυχθεί αργία στο Ιράν, ενώ η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ήταν δωρεάν προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να πάει στην κηδεία.

Σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του αγιατολάχ Ραφσαντζανί ευχαρίστησε τους Ιρανούς για τη μαζική προσέλευσή τους στην κηδεία, υπογραμμίζοντας πως «η εντυπωσιακή παρουσία του πληθυσμού αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα» υπέρ «της μετριοπάθειας και την ενότητας».

Ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ αναμένεται να ορίσει τον αντικαταστάτη του στο συμβούλιο το οποίο έχει κυρίως καθήκον να συμβουλεύει τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν.

Η πολιτική κατεύθυνση του νέου επικεφαλής θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την ισορροπία των δυνάμεων στο εσωτερικό των θεσμών, την πλειονότητα των οποίων ελέγχουν οι συντηρητικοί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version