Οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ιράν να επανέλθει στην πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία στην οποία κατέληξε το 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις και να απόσχει από οποιαδήποτε περαιτέρω βία.
«Καλούμε το Ιράν να αποσύρει όλα τα μέτρα που δεν συνάδουν με τη συμφωνία και να επιστρέψει στην πλήρη συμμόρφωση», ανέφεραν οι ηγέτες στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
«Καλούμε το Ιράν να απόσχει από περαιτέρω βίαιες ενέργειες ή εξάπλωση∙ και παραμένουμε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διάλογο με το Ιράν σε αυτή τη βάση προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Το χρονικό της… πολύπαθης συμφωνίας
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν το 2015, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και τη Ρωσία, τη συμφωνία, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ το 2018. Σε απάντηση η Τεχεράνη άρχισε από τον Ιούλιο του 2019 να υπαναχωρεί από δικές της δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε πρόσφατα τους Ευρωπαίους να αποσυρθούν με τη σειρά τους από τη συμφωνία.
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι δεν αισθάνεται πλέον να δεσμεύεται από κανένα όριο «στον αριθμό των συσκευών φυγοκέντρησης» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε δύο ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, από πυρά αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εντάσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον.
“Η απάντηση πρέπει να δοθεί με διπλωματία”
Το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους, πως είναι διατεθειμένα να εργαστούν «υπέρ της αποκλιμάκωσης και της σταθερότητας στην περιοχή». Επαναβεβαιώνουν την ανάγκη της «απάντησης –μέσω της διπλωματίας και με σημαντικό τρόπο– στις κοινές ανησυχίες όσον αφορά τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν στην περιοχή, περιλαμβανομένων εκείνων που συνδέονται με τα προγράμματα πυραύλων του».
«Οφείλουμε επίσης να ορίσουμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», υπογραμμίζουν.
Οι Ευρωπαίοι αναφέρονται στον ρόλο του «σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και της δύναμης Αλ-Κουντς» που είναι επιφορτισμένη με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Τεχεράνης, στα «πρόσφατα γεγονότα» που «κατέδειξαν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο του Ιράν στην περιοχή».
Τέλος, το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο αναφέρουν ότι «σημειώνουν την ανακοίνωση του Ιράν όσον αφορά τη συντριβή της πτήσης UIA PS752». Η Τεχεράνη παραδέχθηκε χθες ότι κατέρριψε κατά λάθος την περασμένη Τετάρτη το αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρίας προκαλώντας τον θάνατο 176 ανθρώπων.