Έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινή πολιτική ασύλου, στις οποίες υπάρχει ήδη ευρεία συναίνεση, απηύθυνε σήμερα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος ενόψει της συνόδου κορυφής της ερχόμενης εβδομάδας.
Ο Έλληνας επίτροπος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες εξήγησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε σχέση με το 2015, όταν ξέσπασε η μεταναστευτική κρίση, και επομένως το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσουν τις πέντε από τις επτά προτάσεις στις οποίες υπάρχει ευρεία συμφωνία, όπως είναι ο Κανονισμός για την Υπηρεσία Ασύλου ή ο Κανονισμός Eurodac.
«Πρέπει να προχωρήσουμε σε όλες τις συνιστώσες που αφορούν το άσυλο. Η πολιτική ασύλου δεν εξαντλείται στο Δουβλίνο», υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος. Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό του Δουβλίνου σημείωσε ότι η πρόταση της Επιτροπής είναι “ζωντανή” και ότι είναι “εφικτός ένας έντιμος και ισορροπημένος” συμβιβασμός μέσα στο 2019 και πριν τις Ευρωεκλογές. «Ο χρόνος τελειώνει. Έχουμε μπροστά μας τέσσερις μήνες», δήλωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «κάποια κράτη-μέλη θα επανεξετάσουν τη θέση τους».
Επιπλέον, σημείωσε πως η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή προσωρινών πολιτικών από τώρα και μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός, προκειμένου τα θιγόμενα κράτη-μελή να λάβουν την απαραίτητη εγγύηση στήριξης σε περίπτωση αυξημένων πιέσεων. «Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για την αναθεώρηση του Δουβλίνου την περασμένη φορά. Είναι λογικό να πάρει χρόνο αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.
Οι τομείς που πρέπει να σημειωθεί πρόοδος
Εξάλλου, στη σημερινή της ανακοίνωση η Επιτροπή αναφέρει ότι πέρα από την εσωτερική διάσταση, πρόοδος πρέπει να σημειωθεί και σε δύο άλλους τομείς-κλειδιά. Ο πρώτος τομέας αφορά την “εξωτερική διάσταση” και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες προκειμένου να ανακοπεί η παράτυπη μετάστευση. Αυτός περιλαμβάνει τις προτάσεις της Επιτροπής σχετικά με τις συμφωνίες επανεισδοχής, τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
Ο δεύτερος τομέας είναι αυτός που αφορά την καλύτερη προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής με επιπλέον προσωπικό 10.000 φυλάκων. Σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι δυνατή η συμφωνία σε αυτήν την πρόταση στις αρχές του 2019. «Υπό το πρίσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για τη βελτίωση της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και της μείωσης των αφίξεων, η Επιτροπή πιστεύπουμε ότι έχει φτάσει η ώρα να άρουμε τους προσωρινούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα του Σένγκεν που έχουν θεσπίσει ορισμένα κράτη μέλη από το 2015» δήλωσε σχετικά ο Δ. Αβραμόπουλος.