Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο επικεφαλής της βουλγαρικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να αποτελεί δρόμο μονής κατεύθυνσης για τις «χώρες που, όπως εμείς, βασίζονται στην αλληλεγγύη της Ευρώπης» σε σχέση με τα διαρθρωτικά ταμεία.
«Είμαστε χαρούμενοι όταν χρήματα εκταμιεύονται» υπέρ της ανάπτυξης των φτωχότερων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως κι από την άλλη, όταν οι πλουσιότερες χώρες «αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα, διότι οι προσφυγικές ροές κατευθύνονται προς εκείνες, εμείς πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και (να προσφέρουμε) αμοιβαία βοήθεια» τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, που κυβερνά την χώρα από το 2014, επικεφαλής ενός συνασπισμού συντηρητικών κομμάτων.
Η προσφυγική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών της Δύσης που τάχθηκαν υπέρ της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ και πολλών χωρών της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Πολωνία, οι οποίες έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν αυτόν τον μηχανισμό που εγκρίθηκε το φθινόπωρο του 2015.
Η Βουλγαρία δείχνει να κρατά αποστάσεις από τις χώρες του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ και επισημαίνει τη βούλησή της να εκπληρώσει το τμήμα της συμφωνίας που της αναλογεί. Να υποδεχθεί δηλαδή, έναν αριθμό 1.200 προσφύγων.
«Είτε είναι 1.200 είτε είναι 2.000, εμείς δεσμευτήκαμε να τους φιλοξενήσουμε» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ, ο οποίος την ίδια ώρα αναγνώρισε ότι υφίσταται μια δυσκολία στην εφαρμογή της συμφωνίας: οι πρόσφυγες «επιθυμούν να μεταβούν στην Αυστρία ή σε άλλες χώρες, δεν θέλουν να μείνουν στη Βουλγαρία», την φτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Χρειάζεται μια φυλακή για να τους κρατήσουμε; Δύο Ιρακινοί ήλθαν (στο πλαίσιο της συμφωνίας μετεγκατάστασης) και ο ένας το έσκασε» είπε ο Μπορίσοφ.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας δεν εμφανίστηκε και τόσο ενθουσιώδης για το πρόστιμο των 250.000 ευρώ, που πρότεινε να επιβληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε αιτούντα άσυλο τον οποίο αρνείται να υποδεχθεί ένα Κράτος μέλος της στο πλαίσιο ενός συστήματος που θα προβλέπει την αυτόματη μετεγκατάσταση των προσφύγων.
«Αντί να αναθεματίζουμε και να λέμε ότι θα επιβληθούν πρόστιμα ή κάτι άλλο σε βάρος εκείνων που δεν θα αποδέχονται τους πρόσφυγες, είναι πλέον καιρός να βρούμε πρακτικούς μηχανισμούς για να εργαστούμε» σημείωσε ο Μπορίσοφ.