Η συνάντηση διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα και επισημάνθηκε ότι η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να συμβάλει στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Νέες προσλήψεις ιερέων
Δεύτερο θέμα συνομιλίας υπήρξε η πρόσληψη ιερέων για τη “στελέχωση” ακριτικών περιοχών. Μάλιστα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, επ’ αυτού, έκανε λόγο για «εθνική ανάγκη».
Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, ενώ 11 μητροπόλεις έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσει η ψηφιοποίηση και η αξιολόγηση των ακινήτων και θα δημιουργηθεί μια δομή, από την οποία θα γίνεται η αξιοποίηση και η διανομή των κερδών ανάμεσα στην Αρχιεπισκοπή και το κράτος με ίσες αναλογίες.
Από την πλευρά της Εκκλησίας κατέστη σαφές, ότι το ποσό που θα εξασφαλίσει θα διατεθεί για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των ιδρυμάτων της, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού και φιλανθρωπικού της έργου, αλλά και για την αναστήλωση ναών και ιερών μνημείων.
Γαβρόγλου: Υπήρξε γόνιμη συνεργασία
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε πως για ακόμη μία φορά υπήρξε γόνιμη συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο και αναφέρθηκε στην επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με πρώτο στόχο την καταγραφή της περιουσίας και την αξιοποίηση προς όφελος Εκκλησίας και Πολιτείας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «συζητήσαμε θέματα που μπορεί να αποτελέσουν την ατζέντα για τη σύγκληση της επιτροπής που διερευνά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας».
Σε ερώτηση αν συνομίλησαν για το μάθημα των θρησκευτικών, ο Κώστας Γαβρόγλου απάντησε πως δεν τέθηκε το ζήτημα σήμερα – άλλωστε έχει συζητηθεί παλαιότερα, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπογράμμισε ότι «το θέμα των θρησκευτικών είναι πράγματι πολύ ουσιαστικό, αλλά έχουμε καταλήξει σε συμφωνία. Οι φάκελοι που δοκιμάζονται αυτήν τη στιγμή, θα εξεταστούν ξανά από την Ιερά Σύνοδο και θα πούμε πάλι τις απόψεις μας».