Το καλύτερο το έκανε όμως η NASA. Στο Twitter, η Σελήνη “τρόλλαρε” τον ήλιο. “ΧΑ ΧΑ ΧΑ μπλόκαρα τον Ήλιο!” έγραψε στον λογαριασμό της ο NASA Moon, που δημιουργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος.
HA HA HA I’ve blocked the Sun! Make way for the Moon. #SolarEclipse2017 pic.twitter.com/nZCoqBlSTe
— NASA Moon (@NASAMoon) August 21, 2017
Let the Sun shine ☀️ @NASASun, I unblocked you in the sky and on Twitter 🙂 #SolarEclipse2017
— NASA Moon (@NASAMoon) August 21, 2017
“Ανοίχτε δρόμο στο Φεγγάρι”, έλεγε μετά, με μια φωτογραφία που εδειχνε ότι η Σελήνη είχε καλύψει τον λογαριασμό Twitter του… ‘Ηλιου (NASA Sun & Space). Σε απάντηση, ο “Ήλιος” έγραψε: “ΣυΓΓΝΩμη;;;”
uh, EXCUSE me?!? #solareclipse2017 https://t.co/T1WDs2JEdi
— NASA Sun & Space (@NASASun) August 21, 2017
Δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Twitter έκαναν “λάικ” στη στιχομυθία.
Η πορεία της ολικής έκλειψης ηλίου
Το ορατό «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης, πλάτους 113 χιλιομέτρων, άρχισε στον Ειρηνικό Ωκεανό, διέσχισε το κέντρο των ΗΠΑ από το Όρεγκον έως τη Νότια Καρολίνα και κατέληξε στον Ατλαντικό. Συνολικά πέρασε πάνω από 14 πολιτείες των ΗΠΑ.
NOAA's #GOES16 captured this stunning, full-disc view of the entire #SolarEclipse2017 pic.twitter.com/p1WdNFFWud
— NOAA Satellites – Public Affairs (@NOAASatellitePA) August 21, 2017
Ξεκινώντας από την πολιτεία Όρεγκον, η Σελήνη κάλυψε τον Ήλιο, βυθίζοντας στο σκοτάδι τον κόσμο και μειώνοντας τη θερμοκρασία σε μια σειρά πόλεων κατά μήκος μια στενής λωρίδας έως τη Νότια Καρολίνα, για δύο λεπτά τη φορά.
Η έκλειψη ξεκίνησε στις 18.45 ώρα Ελλάδας και ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα. Η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου που έγινε ορατή από τις ΗΠΑ ήταν το 1979, ενώ πρόκειται για την πρώτη μετά το 1918 που θα είναι ορατή από την μία άκρη των ΗΠΑ έως την άλλη. Έξω από την συγκεκριμένη τροχιά, κάτοικοι άλλων πολιτειών είδαν την μερική έκλειψη του Ηλίου.
Η επόμενη ολική έκλειψη του Ηλίου ορατή στις ΗΠΑ θα συμβεί το 2024, ξεκινώντας από το Μεξικό, διασχίζοντας τις νοτιοανατολικές πολιτείες και καταλήγοντας στις βορειοανατολικές στις 8 Απριλίου.
Μερικές πόλεις στο μονοπάτι της έκλειψης έστησαν δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ στο στάδιο του πανεπιστημίου Southern Illinois στο Κάρμποντεϊλ, είχαν εξαντληθεί όλα τα εισητήρια για τις 15.000 θέσεις.
Για εκατομμύρια άλλους έξω από το μονοπάτι της ολικής έκλειψης, που είδαν την μερική έκλειψη, ο κόσμος συγκεντρώθηκε σε ανοιχτούς χώρους για να την παρακολουθήσει, όπως στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον.
Ο χαρτογράφος Μάικλ Ζάιλερ, ο οποίος έχει site με εκλείψεις (greatamericaneclipse) και έχει δει συνολικά εννιά ολικές εκλείψεις στον κόσμο, ενώ παρακολούθησε και τη χθεσινή, υπολόγισε ότι μέχρι και 7,4 εκατομμύρια άτομα ταξίδεψαν στο μονοπάτι της έκλειψης για να την παρακολουθήσουν.