Λίγες μέρες πριν προβληθεί στο Φεστιβάλ του Βερολίνου άγνωστοι έκλεψαν από το στούντιο του σκηνοθέτη το ντοκιμαντέρ. Που πέφτουν οι υποψίες της αστυνομίας;
Διαρρήκτες έκλεψαν από το στούντιο του σκηνοθέτη Κιριλ Τούτσι στο Βερολίνο ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν ένα ντοκιµαντέρ για τον φυλακισµένο ρώσο µεγιστάνα Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, λίγες ηµέρες πριν προβληθεί για πρώτη φορά, στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.
Οι υπόνοιες στρέφονται στις ρωσικές µυστικές υπηρεσίες, καθώς ο 47χρονος πρώην επικεφαλής της εταιρείας Yukos θεωρείται ένας από τους µεγαλύτερους εχθρούς του ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίµιρ Πούτιν, ο οποίος λίγο αφότου αναγγέλθηκε η απόφαση που θα κρατήσει τον Χοντορκόφσκι φυλακισµένο έως το 2017 είχε δηλώσει: «Ενας κλέφτης πρέπει να µπει στη φυλακή».
Ο 42χρονος σκηνοθέτης δήλωσε ότι «φυσικά και είναι µεγάλη σύµπτωση ότι το υλικό εκλάπη στο τελικό στάδιο της παραγωγής». Οι διοργανωτές του φεστιβάλ πάντως είχαν κρατήσει µια κόπια και έτσι η ταινία, η οποία αναµένεται να ασκεί κριτική στον Πούτιν, θα προβληθεί κανονικά τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.
Το ντοκιµαντέρ του Τούτσι είναι αποτέλεσµα πολλών ετών δουλειάς σε όλο τον κόσµο και περιλαµβάνει συνεντεύξεις από τον γιο του Χοντορκόφσκι Πάβελ που τώρα ζει στις ΗΠΑ, την πρώην σύζυγό του, καθώς και πρώην συνεργάτες του στο Τελ Αβίβ και τη Βρετανία. Ο σκηνοθέτης κατόρθωσε επίσης να ηχογραφήσει µια δεκάλεπτη συνοµιλία µε τον πρώην µεγιστάνα σε ένα διάλειµµα της τελευταίας δίκη του. Συνολικά, διαθέτει 180 ώρες συνεντεύξεων και αφηγείται πως το συνεργείο του δέχθηκε επιθέσεις από «αγνώστους» που πιθανότατα ήταν µέλη των µυστικών υπηρεσιών, στη διάρκεια των γυρισµάτων στη Ρωσία.
Ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος στη Ρωσία και ιδιοκτήτης της µεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της χώρας µέχρι το 2003, οπότε και συνελήφθη επειδή το Κρεµλίνο φοβόταν ότι θα υποστήριζε χρηµατικά την αντιπολίτευση.
Τον εξανάγκασαν σε χρεοκοπία και καταδικάσθηκε το 2005 σε εννέα χρόνια κάθειρξης για τις κατηγορίες της φοροδιαφυγής και της απάτης. Η ποινή του αρχικά είχε µειωθεί αλλά πριν από δύο µήνες αυξήθηκε και πάλι, διότι αν αφηνόταν ελεύθερος το 2012 θα έπαιζε ρόλο στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραµµατισµένες για του χρόνου, στις οποίες αναµένεται να είναι υποψήφιος ο Πούτιν.