Site icon NewsIT
12:12 | 28.05.23

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι εμπρηστικές δηλώσεις του για την Ελλάδα

Εκλογές 2023 στην Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και οι εμπρηστικές δηλώσεις του για την Ελλάδα
Καρολίνα Μισέλ

Οι πολίτες της Τουρκίας προσέρχονται ξανά στις κάλπες, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διεκδικούν την προεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών, που διεξάγεται σήμερα (28.05.2023). 

Στον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,52%, ενώ ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,88%. Ο Σινάν Ογάν, ο οποίος έμεινε τρίτος με 5,17%, εξέφρασε πριν από λίγες ημέρες ανοιχτά τη στήριξη του στον Ερντογάν, ενώ ο εθνικιστής ηγέτης του κόμματος “Νίκη”, Ουμίτ Οζντάγ, αλλά και το φιλοκουρδικό HDP, τάχθηκαν στο πλευρό του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος -αν και δεν είναι το φαβορί- ελπίζει ότι θα ανατρέψει τα προγνωστικά και θα βάλει τέλος στην 20ετή εξουσία του σουλτάνου. Ο μεγάλος «στόχος» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι οι 8 εκατομμύρια ψηφοφόροι που απείχαν στις 14 Μαΐου. 

Η επιθετική ρητορική Κιλιτσντάρογλου κατά της Ελλάδας

Την τελευταία εξαετία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει προβεί σε εξίσου επιθετικές και προκλητικές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας, γεγονός που έκανε πολλούς να αναρωτιούνται αν τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί για τη χώρα μας… «το μη χείρον, βέλτιστον».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που είχε κάνει, σχολιάζοντας το «θα έρθουμε νύχτα» του προέδρου της Τουρκίας: «Εμείς δεν είμαστε σαν κι αυτούς που λένε “έρχομαι, θα έρθω, θα έρθω ξημερώματα”. Τι έκανε ο Ετζεβίτ; Ο στρατός πήγε και έκανε την απόβαση, ως πρωθυπουργός πήγε στο γραφείο του και ανακοίνωσε “ο στρατός μας τώρα είναι στην Κύπρο” και τελείωσε. Τελείωσε.
Εκείνα τα νησιά είναι υπό κατοχή. Όλα αυτά γίνονται ενάντια στη Συνθήκη της Λωζάννης. Δεν είπαν τίποτα. Τώρα, όμως, που η οικονομία είναι χάλια, ο κόσμος είναι εξαθλιωμένος. Λέει συνέχεια “θα έρθω μια νύχτα”, “θα έρθω ξημερώματα”. Τι θέλεις, δηλαδή; Να σου στείλουν πρόσκληση “παρακαλώ ελάτε”; Αν έχεις θάρρος, αν έχεις δύναμη, πηγαίνεις!».

Η στήριξη Κιλιτσντάρογλου στον Γιώργο Παπανδρέου

Τον Μάιο του 2010 και ύστερα από 8 χρόνια βουλευτικής θητείας, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έγινε ο έβδομος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Ένα χρόνο αργότερα, συμμετείχε για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές (12.06.2011) -που έγιναν πρόωρα κατά έναν χρόνο- ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τότε, το AKP του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε κερδίσει με 49,83% έναντι του CHP, που συγκέντρωσε 25,98%.

Η προεκλογική εκστρατεία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου το 2011, περιλάμβανε και τον -τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας- Γιώργο Παπανδρέου. Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στη χώρα μας, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Κράτα γερά Γιώργο, ερχόμαστε στην εξουσία. Αν χρειαστεί μπορούμε να στηρίξουμε τον αγώνα του Παπανδρέου με τα έργα μας. Αφήστε τους να αντέξουν, ερχόμαστε στην εξουσία στην Τουρκία».

Συνθήκη Λωζάννης, νησιά και μειονότητα

Από το 2017 μέχρι σήμερα, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει μείνει σταθερός στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας, αναφερόμενος πολλές φορές στη Συνθήκη της Λωζάννης, την αποστρατιωτικοποίηση νησιών και τη μουσουλμανική μειονότητα.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2017, κατά την ομιλία του στο Λονδίνο με θέμα «Δημοκρατία και σταθερότητα στην Τουρκία», είχε πει: «Με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι μειονότητες στην Τουρκία μπορούν να εκλέξουν τους δικούς τους ηγέτες. Είναι πολύ φυσικό, οι Τούρκοι να εκλέγουν τους δικούς θρησκευτικούς ηγέτες. Η Τουρκία το εφαρμόζει, αλλά η Ελλάδα όχι».
Τρεις ημέρες αργότερα, στις 11 Δεκεμβρίου, θα αναφερθεί ξανά στην επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας, αυτή τη φορά μιλώντας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση: «Γιατί δεν ρωτήθηκαν (σ.σ. η ελληνική ηγεσία) για τα 18 νησιά; Υπάρχουν σε αυτά 5.000 Έλληνες στρατιώτες».

Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου 2017, απάντησε σε όσα είπε ο -τότε υπουργός Άμυνας- Πάνος Καμμένος στη Βουλή: «Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου και μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μού απάντησε “έλα και παρ’τα”. Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά. Ξέρετε γιατί το λέω; Αυτά τα έλεγαν μία περίοδο και για την Κύπρο. Και ο αείμνηστος Ετζεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε».

Το 2020 και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πλέον, στην πρωθυπουργία, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωνε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του CHP ότι «ένας πόλεμος Τουρκίας – Ελλάδας είναι κάτι που δεν θέλουν και τα δύο έθνη. Πρέπει να αναπτύξουμε πολιτικές που θα αυξήσουν τον πλούτο στην περιοχή και θα εδραιώσουν την ειρήνη. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας χρησιμοποιώντας διπλωματία. Φυσικά, δεν θα κλείσουμε τα μάτια στην παραβίαση του νόμου. Φυσικά, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τους νόμους της Τουρκίας μέχρι τέλους. Δεν θα είμαστε θεατές άλλων δυνάμεων, που θέλουν να κάνουν την Τουρκία και την Ελλάδα να πολεμήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες της Ελλάδας έξω από το Καστελλόριζο, που προκαλούν την Τουρκία. Θα πρέπει να προειδοποιηθούν η ΕΕ, η Ελλάδα και ο ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να παράγει, να χρησιμοποιεί και να προστατεύει τον φυσικό της πλούτο. Δεν παραχωρούμε αυτό το δικαίωμα σε κανέναν».

Τον Ιανουάριο του 2022, σε συνέντευξη του στο «Haber Turk» αναρωτιόταν «τι τους θέλαμε τους S-400; Θα μας επιτεθεί μήπως η Ελλάδα;», ενώ τον περασμένο Ιούνιο, ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο για ενδοτικότητα απέναντι στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «κάνει νταϊλίκια στην Ελλάδα», αλλά «για τα νησιά υπό κατοχή δεν κάνει τίποτα».
«Θα αλλάξει η κυβέρνηση, να αναλάβουμε εμείς. Οι Έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις ξέρουν πως έχουμε καταγωγή από τις “εθνικές δυνάμεις”. Ξέρουν καλά ποια είναι η παράδοση μας και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Εκείνοι ξέρουν καλά ποιοι είναι ο Ετζεβίτ και ο Ερμπακάν. Τώρα ας μιλάνε… Όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση εμείς, θα τους δείξουμε το τι θα συμβεί με τα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά».

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version