Το μικροσκοπικό νησάκι του Γκουάμ βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Πρόκειται για αμερικανικό έδαφος, με πληθυσμό 160 χιλιάδων κατοίκων, η ψήφος των οποίων δεν καταμετράται στο τελικό αποτέλεσμα, πετυχαίνει όμως πάντα... τον νικητή!
Σε αυτό το νησί, η Χίλαρι Κλίντον κατέγραψε ποσοστό 71.6%, αφήνοντας στον αντίπαλό της το πενιχρό 24.2%. Το Γκουάμ “προβλέπει” το τελικό αποτέλεσμα σωστά εδώ και 32 χρόνια. Η μόνη φορά που δεν τα κατάφερε ήταν το 1996, όταν ένας τυφώνας δεν έκανε δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.
Το τροπικό νησί είναι ένα από τα πέντε αμερικανικά εδάφη με δική του κυβέρνηση, τα άλλα είναι το Πουέρτο Ρίκο, οι Αμερικανικές Παρθένες Νήσοι, τα νησιά Μαριάνα και ένα μικρότερο σύμπλεγμα νησιών.
Ανήκει στις ΗΠΑ από το 1950 και οι πολίτες του θεωρούνται Αμερικανοί πολίτες. Παρόλα αυτά δεν αποτελεί μια από τις Πολιτείες της χώρας, και παρότι οι κάτοικοί του μπορούν να ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές, δεν τους επιτρέπεται να κάνουν το ίδιο και στις τελικές.
Τον περασμένο χρόνο, ο βρετανός κωμικός, Τζον Όλιβερ ανέδειξε το θέμα των περιορισμένων δικαιωμάτων των ψηφοφόρων που κατοικούν σε αμερικανικά εδάφη όπως το Πουέρτο Ρίκο και το Γκουάμ.
Ένας προ εκατονταετίας νόμος είναι αυτός που δεν τους επιτρέπει να ψηφίζουν. Ένας νόμος που χαρακτήριζε τους κατοίκους της περιοχής “εξωγήινους” που δεν δύνανται να εναρμονιστούν με τις “αγγλοσαξωνικές αρχές”.
“Σίγουρα όταν θες να αρνηθείς το δικαίωμα της ψήφου σε έναν Αμερικανό πολίτη, πρέπει να βρεις μια καλύτερη δικαιολογία από ένα νόμο 100 ετών, γραμμένο από έναν ρατσιστή, ο οποίος προοριζόταν για προσωρινός” τόνιζε ο Τζον Όλιβερ.
Περισσότερο από το 1/4 της γης του Γκουάμ χρησιμοποιείται από τον αμερικανικό στρατό, ενώ 1 στους 8 πολίτες του είναι βετεράνος του ίδιου στρατού.