Τρίτη, 29 Οκτ.
18oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ 2024: «Παράνομη» η λοταρία του Έλον Μασκ για να χρηματοδοτεί ψηφοφόρους του Τραμπ

Εκλογές ΗΠΑ 2024: «Παράνομη» η λοταρία του Έλον Μασκ για να χρηματοδοτεί ψηφοφόρους του Τραμπ
ΦΩΤΟ REUTERS/Carlos Barria

Η εισαγγελία της Φιλαδέλφειας θεωρεί «παράνομη» τη λοταρία που οργανώνει ο Έλον Μασκ, σχεδόν μία εβδομάδα πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ζητά να σταματήσει.

Η εισαγγελία της Φιλαδέλφειας, της μεγαλύτερης πόλης της Πενσυλβάνια, μίας αμφίρροπης Πολιτείας που ενδέχεται να κρίνει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε στις 28 Οκτωβρίου ότι ζήτησε από τις δικαστικές αρχές να σταματήσουν τη «λοταρία» που οργανώνει ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, δίνοντας καθημερινά ένα εκατομμύριο δολάρια σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Ο Μασκ, που στηρίζει τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ξεκίνησε αυτή τη λοταρία στις 19 Οκτωβρίου, δίνοντας μία πρώτη επιταγή σε έναν ψηφοφόρο της Πενσυλβάνια.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο απερχόμενος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα στο Ντέλαγουερ, χαρακτήρισε «απολύτως ανάρμοστη» αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο εισαγγελέας της περιφέρειας της Φιλαδέλφειας, Λάρι Κράσνερ ανακοίνωσε ότι προσέφυγε στα δικαστήρια για να σταματήσει αυτή η πρακτική. Υπενθύμισε ότι είναι στις αρμοδιότητές του «να προστατεύει τον πληθυσμό από τη δημόσια όχληση και τις ανισοβαρείς εμπορικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένων και των παράνομων λοταριών». Είναι επίσης ευθύνη του «να προστατεύει τον πληθυσμό από τις παρεμβάσεις στην ακεραιότητα των εκλογών».

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ενημερώσει την περασμένη εβδομάδα τους συνεργάτες του Μασκ ότι είναι παράνομο να δίνουν χρηματική αποζημίωση σε πολίτες για να ψηφίσουν ή για να εγγραφούν σε εκλογικούς καταλόγους. Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για προσφυγή σε δικαστήρια, αλλά διευκρίνισε ότι σε περίπτωση παράβασης του νόμου προβλέπονται ποινές από πρόστιμα μέχρι και φυλάκιση.

Για να συμμετάσχει κανείς στην κλήρωση πρέπει να είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος σε μία από τις επτά αμφίρροπες Πολιτείες και να υπογράψει μία δήλωση υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις