Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ 2024: Σάλος στηv Τζόρτζια με «πλαστό» βίντεο που δείχνει μετανάστη να ψηφίζει πολλές φορές – «Δάκτυλος Ρωσίας»

Σάλο έχει προκαλέσει στην Τζόρτζια, μία αμφίρροπη αμερικανική πολιτείας – «κλειδί» για τις εκλογές των ΗΠΑ της ερχόμενης εβδομάδας ένα βίντεο που έχει γίνει viral, στο οποίο «πρωταγωνιστεί» ένας μετανάστης που φέρεται να ψήφισε περισσότερες από μία φορά. 

Ο Μπραντ Ράφενσπεργκερ, υπουργός Εσωτερικών της νότιας Τζόρτζια και ο κορυφαίος εκλογικός αξιωματούχος της, κάλεσε χθες, Πέμπτη (31,10.24), το Χ και άλλα social media να κατεβάσουν το πλαστό όπως χαρακτήρισε βίντεο. 

Μάλιστα σημείωσε πως πρόκειται για «στοχευμένη παραπληροφόρηση» προερχόμενη πιθανόν από τη Ρωσία.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένα άτομο, που ισχυρίζεται ότι είναι Αϊτινός και ότι έχει στην κατοχή του πολλά δελτία ταυτότητας της Τζόρτζια, και λέει πως ψήφισε πολλές φορές την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις. Το πρόσωπο αυτό καλεί επίσης και άλλους Αϊτινούς να έρθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι προφανώς πλαστό και μέρος προσπάθειας παραπληροφόρησης. Έχει πιθανόν παραχθεί από ρωσικές φάρμες τρολ», δήλωσε στο X ο Ράφενσπεργκερ, ο οποίος είναι μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του προεδρικού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολιτειακές αρχές συνεργάζονται με ομοσπονδιακούς εταίρους για να ερευνήσουν την προέλευση του βίντεο.

Στις αμερικανικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί από το 2016 και μετά, ομοσπονδιακές υπηρεσίες και εκθέσεις του Κογκρέσου έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει χρησιμοποιώντας παραπληροφόρηση για να επηρεάσει ψηφοφόρους. Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Ράφενσπεργκερ ζήτησε επίσης από τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X Ίλον Μασκ -μέγα υποστηρικτή του Τραμπ- και από άλλους επικεφαλής μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν το περιεχόμενο, προειδοποιώντας ότι ξένοι παράγοντες αποπειρώνται να σπείρουν διχόνοια πριν από τις φετινές προεδρικές εκλογές.

Το Σεπτέμβριο, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει αβάσιμα νόμιμους Αϊτινούς μετανάστες στην πόλη Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο ότι κλέβουν και τρώνε κατοικίδια και «καταστρέφουν ολόκληρο τον τρόπο ζωής» της πόλης. Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί πως, αν εκλεγεί, την πρώτη ημέρα της θητείας του θα αρχίσει τη «μεγαλύτερη επιχείρηση απελάσεων (μεταναστών) στην αμερικανική ιστορία».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πιθανή επικοινωνία Τραμπ - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Γάζα και τις συνομιλίες με το Ιράν
Η πιθανή επικοινωνία τους έρχεται επίσης καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ομήρων βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά από άλλη μια προσπάθεια των ΗΠΑ και της Αιγύπτου να καταλήξουν σε πρόταση την περασμένη εβδομάδα
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Ντόναλντ Τραμπ
«Ο Πάπας Φραγκίσκος αγαπούσε την Ελλάδα και οι απόψεις του ενοχλούσαν» λέει ο πάτερ Τζούλιο για τον Ποντίφικα
Ο πάτερ Τζούλιο Γκραμένια, ο οποίος είναι εφημέριος του Καθολικού Ιερού Ναού Αγίου Φραγκίσκου, στους Αγίους Αναργύρους, που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, μίλησε για την σημαντική απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου
Ο Πάπας Φραγκίσκος 1