Site icon NewsIT
04:04 | 28.06.24

Εκλογές ΗΠΑ: Tο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ έβαλε «φωτιά» στον δρόμο για τις κάλπες του Νοεμβρίου

Εκλογές ΗΠΑ: Tο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ έβαλε «φωτιά» στον δρόμο για τις κάλπες του Νοεμβρίου

Democratic Party presidential candidate U.S. President Joe Biden and Republican presidential candidate former U.S. President Donald Trump speak during a presidential debate in Atlanta, Georgia, U.S., June 27, 2024 in a combination photo. REUTERS/Brian Snyder

Newsit Newsroom

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Ιουνίου (ώρα Ελλάδας) στην Ατλάντα το πρώτο τους ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν «δεν έκανε καλή δουλειά» και «ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφθανε το 9,1% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε επιβραδύνθηκε, στο 3,3% τον Μάιο.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επέκρινε έντονα τον Τραμπ για τις ενέργειές του κατά του δικαιώματος στην άμβλωση. «Είναι τρομερό αυτό που κάνατε», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

Όταν το debate έφτασε στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε στον Μπάιντεν ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν οι ΗΠΑ είχαν έναν «ηγέτη». Ο Τραμπ ήταν, επίσης, πολύ επικριτικός για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίεβο στον αγώνα απέναντι στους Ρώσους και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «υπερβάλλει» και «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Το αφήγημα πως οι παράτυποι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αληθεύει», τόνισε ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν όσα λέει. Για άλλη μια φορά υπερβάλλει, ψεύδεται» είπε για τον Τραμπ.

Στο τέλος της τηλεοπτικής τους μονομαχίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος», αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά», αλλά «δεν θέλει να το κάνει». «Έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος, αλλά δεν τον συμπαθούν γιατί είναι πολύ κακός Παλαιστίνιος. Είναι αδύναμος», υποστήριξε ο Τραμπ, για να λάβει αργότερα από τον Μπάιντεν την απάντηση ότι δεν είχε ξανακούσει τόσες ανοησίες.

Ώρα ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα που έχουν παρακολουθήσει οι Αμερικανοί ψηφοφόροι.

Αυτό το πρώτο debate φιλοξενήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μία από τις πολιτείες – κλειδιά για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου. Διοργανώθηκε από το CNN με οικοδεσπότες τους δημοσιογράφους Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας.

Εναπόκειτο σε αυτούς να επιβάλουν τους αυστηρούς κανόνες της τηλεοπτικής μονομαχίας, η οποία διεξήχθη χωρίς ακροατήριο, με χρονομετρημένες απαντήσεις και κλειστό μικρόφωνο στον υποψήφιο που δεν είχε τον λόγο.

Πρόκειται, πάντως, για το πρώτο ντιμπέιτ που έγινε σε τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές και με νέους κανόνες, στους οποίους είχαν συμφωνήσει και οι δύο υποψήφιοι.

Full Debate: Biden and Trump in the First 2024 Presidential Debate | WSJ

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί από το δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Για αυτό το πρώτο debate, περισσότεροι από το 70% των Αμερικανών ψηφοφόρων στήθηκαν στις οθόνες τους με τη δημοσκοπική διαφορά των δύο υποψηφίων να είναι ακόμα αμελητέα, αλλά να αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των εκλογέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, το 13% των ψηφοφόρων του 81χρονου Μπάιντεν, το 12% των ψηφοφόρων του 78χρονου Τραμπ και 32% των ψηφοφόρων του 69χρονου Ρόμπερτ Κένεντι, δεν αποκλείει να αλλάξει την ψήφο του με βάση την απόδοση των δύο υποψηφίων στο ντιμπέιτ.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι δεν συμμετείχε, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 15% στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Τι διαφορετικό είχε το ντιμπέιτ της 28ης Ιουνίου

Ως γνωστόν, στο σημερινό ντιμπέιτ, «έσπασε» η παράδοση των προηγούμενων με ένα νέο σύνολο κανόνων, τους οποίους έθεσαν οι δύο υποψήφιοι.

Πέραν, όμως των διαδικαστικών παραμέτρων, η πρώτη φετινή προεδρική συζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική, ίσως σε αντίθεση με οποιαδήποτε προηγούμενη, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικό «Foreign Policy».

Όπως μετέδιδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, το ντιμπέιτ θα διαρκούσε 90 λεπτά πράγμα που σημαίνει ότι γενικά οι υποψήφιοι είχαν ασφυκτικά περιορισμένο πλαίσιο και ως εκ τούτου περιορίζονται σε ζητήματα, κυρίως, εσωτερικής πολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο σημείο εστίασης σε αυτά τα ντιμπέιτ, και πολλά από αυτά που λέγονται για τέτοια διεθνή ζητήματα πολλές φορές περισσότερο μπερδεύουν παρά διαφωτίζουν τους Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αλλά το ντιμπέιτ αυτής της εβδομάδας μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση», αναφέρει ο ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στις ΗΠΑ Τζέρεμι Σούρι.

Τι άλλαξε 

Μέχρι σήμερα, υπήρχε συναίνεση σε όλους σχεδόν τους Αμερικανούς προέδρους σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι θέσεις των δύο υποψήφιων Αμερικανών προέδρων στην εξωτερική πολιτική διαφέρουν σημαντικά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Τραμπ και το επιτελείο του έχουν διατυπώσει θέσεις εξωτερικής πολιτικής που αμφισβητεί τους βασικούς στόχους του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Αμερικανό ιστορικό, Τζέρεμι Σούρι.

«Ο σημερινός πρόεδρος έχει υπερασπιστεί σθεναρά το ΝΑΤΟ και άλλες παραδοσιακές αμερικανικές συμμαχίες, έχει καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα, έχει υποστηρίξει την εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει μιλήσει εύγλωττα για τον παραδοσιακό ρόλο της Ουάσιγκτον ως υποστηρικτής της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι θέσεις θα ήταν γνωστές στους προηγούμενους προέδρους» λέει ο Σούρι.

Ωστόσο, από το 2021 ο Τραμπ έχει κατακεραυνώσει αυτές τις θέσεις περισσότερο από οποιονδήποτε υποψήφιο μετά τον Χέρμπερτ Χούβερ, τον απομονωτιστή πρόεδρο της δεκαετίας του 1930, καταδικάζοντας τις αμερικανικές συμμαχίες, δικαιολογώντας τη ρωσική επιθετικότητα, απορρίπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και, αποδοκιμάζοντας την «διάδοση» της δημοκρατίας στο εξωτερικό, αναφέρει ο Σούρι.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version