Site icon NewsIT

Εκλογές ΗΠΑ – Κάμαλα Χάρις: «Είσαι δικτάτορας», Ντόναλντ Τραμπ: «Είσαι μαρξίστρια» – Όσα έγιναν στο debate

11.09.2024 | 07:01

Μια χειραψία που… έγραψε ιστορία, χαμόγελα σφιγμένα, κινήσεις με ένταση, μπηχτές και ειρωνείες. Σε λίγες λέξεις, αυτό ήταν το πρώτο (ίσως και μοναδικό) debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. 

Όταν τον περασμένο Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ “αντιμετώπισε” τον Τζο Μπάιντεν στο πρώτο προεδρικό debate, τα πράγματα ήταν εύκολα για εκείνον. Η εμφάνιση του νυν προέδρου των ΗΠΑ ήταν η αιτία να ξεκινήσει κύμα αμφισβήτησης που έφτασε ώς την απόφασή του να αντικατασταθεί από την αντιπρόεδρο του, Κάμαλα Χάρις. 

Έτσι, φτάσαμε στο πρώτο debate ανάμεσα σε έναν πρώην πρόεδρο και μια νυν αντιπρόεδρο. Ο πρώτος πίστεψε ότι και αυτή τη φορά θα πράγματα θα ήταν εύκολα για εκείνον. Η μοίρα και κυρίως η Χάρις, τον διέψευσαν. «Δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά εμένα» ξεκαθάρισε η Κάμαλα Χάρις στον Ντόναλντ Τραμπ. Και ενώ εκείνη του “μίλησε στη γλώσσα του”, με εκφράσεις που χρησιμοποιεί κι εκείνος (π.χ. «ο Πούτιν θα σε έτρωγε για μεσημεριανό»), ο πρώην πρόεδρος δεν απέφυγε ακραίες τοποθετήσεις και προσωπικές επιθέσεις. Προσβολές, βασικά. 

Χαρακτήρισε την Χάρις και τον Μπάιντεν «αδύναμους και ηλίθιους» ισχυριζόμενος (ψευδώς) ότι η αντιπρόεδρος συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Διερωτήθηκε «που είναι ο πρόεδρος» κι αν «είναι ζωντανός;» ο Τζο Μπάιντεν. Αντίθετα, η αντίπαλός του φάνηκε πιο ψύχραιμη (εκμεταλλευόμενη και την εμπειρία της ως εισαγγελέας), καλύτερα προετοιμασμένη και διαβασμένη. 

Και κυρίως, η Κάμαλα Χάρις απέφυγε τα fake news. Κατά τη διάρκεια του debate, που έγινε στη Φιλαδέλφεια και προβλήθηκε από το ABC, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε έναν λανθασμένο ισχυρισμό και ο αντίπαλός της τουλάχιστον 33 (!) σύμφωνα με το CNN! Ανάμεσα στα fake news του Τραμπ η εξωφρενική τοποθέτηση ότι στο Σπίνγκφιλντ του Οχάιο, μετανάστες τρώνε τις γάτες και τους σκύλους των κατοίκων! 

Το debate ξεκίνησε με την Κάμαλα Χάρις και τον Ντόναλντ Τραμπ να ανταλάσσουν χειραψία και να στέκονται ο καθένας στην πλευρά του, πίσω από ένα πόντιουμ. Τα μικρόφωνα του καθενός ήταν κλειστά όσο μιλούσε ο αντίπαλός του. Αυτό βέβαια δεν τους σταματούσε από το να κάνουν σχόλια. Σε ένα απ’ αυτα, της Χάρις, ο Τραμπ εκνευρίστηκε και της είπε «τώρα μιλάω εγώ!».

 'I'm talking now': Trump and Harris spar during debate

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, αφού δεν μπορούσε να σχολιάσει τα όσα άκουγε από τον αντίπαλό της, επιστράτευσε τις… γκριμάτσες. Η “γλώσσα του σώματος” του Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε έναν άνθρωπο επιθετικό. 

Όσα έγιναν στο debate

«Είναι μαρξίστρια. Όλοι το ξέρουν πως είναι μαρξίστρια», κατηγόρησε την Κάμαλα Χάρις ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος για να συμπληρώσει… «Αν εκλεγεί ποτέ, θα το αλλάξει. Και αυτό θα είναι το τέλος της χώρας μας. Ο πατέρας της είναι μαρξιστής καθηγητής οικονομικών και τη δίδαξε καλά», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ.

Πρόσαψε επίσης στην Δημοκρατική αντίπαλό του πως δεν έχει κανένα πρόγραμμα, «αντέγραψε» αυτό του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Σε κάποια στιγμή του debate, η Κάμαλα Χάρις μίλησε ενώ τοποθετούνταν ο αντίπαλός της, με τον Τραμπ να της επιτίθεται. «Μιλάω εγώ! Σου θυμίζει κάτι;»

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν απέφυγε τις προσωπικές επιθέσεις στην Κάμαλα Χάρις. Ισχυρίστηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θέλει να τη βλέπει, ενώ ειρωνεύτηκε και τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ. «Που είναι ο πρόεδρός μας; Ζει;».

«Δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, αλλά εμένα», απάντησε η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ. 

«Είναι σημαντικό να το υπενθυμίσουμε στον πρώην πρόεδρο: δεν έχετε αντίπαλο τον Τζο Μπάιντεν, έχετε αντίπαλο εμένα», ανέφερε η Χάρις αφού ο μεγιστάνας καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου προέδρου, που τερμάτισε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Ιούλιο.

Ο Τραμπ είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών

Η Δημοκρατική υποψήφια πρόεδρος Κάμαλα Χάρις δεν δίστασε να πει αναφερόμενη στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι «περίγελος» των ξένων ηγετών, τονίζοντας πως «χειραγωγείται» από «δικτάτορες».

«Έχω γυρίσει τον κόσμο ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κι οι ηγέτες του κόσμου όλου περιγελούν τον Ντόναλντ Τραμπ», διαβεβαίωσε η κυρία Χάρις, επιμένοντας πως είναι «διαβόητο» το ότι «δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες εύχονται να γίνετε ξανά πρόεδρος διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως μπορούν να σας χειραγωγήσουν κολακεύοντάς σας και κάνοντάς σας χάρες».

«Η Χάρις δεν έχει πρόγραμμα»

«Δεν έχει κανένα πρόγραμμα. Αντέγραψε το πρόγραμμα του Μπάιντεν, που συνοψίζεται σε τέσσερις φράσεις. Αυτές είναι απλά θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τους φόρους. Δεν έχει πρόγραμμα», επέμεινε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κάμαλα Χάρις από την άλλη διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση των Δημοκρατικών «συμμάζεψε το χάλι» που άφησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ιδίως στην οικονομία, ολοκληρώνοντας τη θητεία του στην προεδρία.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον Τραμπ ότι άφησε στις ΗΠΑ «τη χειρότερη ανεργία από τη μεγάλη ύφεση», «τη χειρότερη επίθεση στη δημοκρατία μας από τον Εμφύλιο Πόλεμο» και «τη χειρότερη επιδημία δημόσιας υγείας εδώ και έναν αιώνα».

«Αυτό που κάναμε, και αυτό που σκοπεύω να κάνω, είναι να βασιστούμε σε αυτό που ξέρουμε ότι είναι οι προσδοκίες και οι ελπίδες του αμερικανικού λαού», είπε.

«Ο Τραμπ  προσβάλλει τις γυναίκες»

Στο debate ειδική ενότητα υπήρξε για την άμβλωση και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα όπου τόνοι ανέβηκαν. 

Η Δημοκρατική υποψήφια κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ πως διαδίδει «ψέματα» για την άμβλωση κι είναι «προσβλητικός για τις γυναίκες». .

«Δεν χρειάζεται κανείς να εγκαταλείψει την πίστη του ή τις βαθιές πεποιθήσεις του για να συμφωνήσει με την κυβέρνηση και ο Ντόναλντ Τραμπ σίγουρα δεν θα έπρεπε να λέει σε μια γυναίκα τι να κάνει με το σώμα της», είπε και κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ για «ψέματα κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν».

Ακόμα δήλωσε η πολιτική του Τραμπ για τις αμβλώσεις «προσβάλλει τις γυναίκες των ΗΠΑ».

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα υπέγραφε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Ο Τραμπ, αντιδρώντας στον ισχυρισμό της Καμάλα Χάρις δήλωσε ότι δεν θα προωθούσε μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Να το πάλι, είναι ψέμα. Δεν θα υπογράψω απαγόρευση και δεν υπάρχει λόγος να υπογράψω απαγόρευση, διότι πήραμε αυτό που όλοι ήθελαν» – αναφερόμενος στην ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αφού επέμεινε στα ψεύδη και στις παλινωδίες του κ. Τραμπ για την άμβλωση, η κυρία Χάρις απαρίθμησε με τρόπο παθιασμένο τις συνέπειες στη ζωή πολλών Αμερικανίδων που είχε η αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο απόφασής του που εγγυάτο το δικαίωμα αυτό σε όλη τη χώρα.

«Οι μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους»

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας του με την Κάμαλα Χάρις, φήμη που γνώρισε διάδοση στο διαδίκτυο, κατά την οποία μετανάστες τρώνε «γάτες και σκύλους» σε πόλη της πολιτείας Οχάιο (βορειοανατολικά).

«Στο Σπρίνγκφιλντ, τρώνε σκύλους, οι άνθρωποι που ήρθαν» (σ.σ. οι μετανάστες), «τρώνε γάτες. Τρώνε κατοικίδια συντροφιάς των κατοίκων. Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας και είναι ντροπή», υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αναπαράγοντας φήμη για αϊτινούς μετανάστες που έχει επίσης διαδοθεί κι από άλλους Ρεπουμπλικάνους, παρά τις διαψεύσεις της από μέρους των τοπικών αρχών.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ με τη σειρά της χαρακτήρισε «ακραίο» το σχόλιο του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τους μετανάστες.

«Μιλάω εγώ», είπε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ στη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεμαχίας ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Μιλάω εγώ», είπε, προσθέτοντας «σου θυμίζει κάτι;».

«Οι Δημοκρατικοί φταίνε για την απόπειρα δολοφονίας»

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να εκμεταλλευτεί την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του στην Πενσυλβάνια. 

Όπως είπε δεν έχει «καμιά αμφιβολία» ότι ο λόγος που έγινε η απόπειρα δολοφονίας του στα μέσα του Ιουλίου ήταν οι επικρίσεις των αντιπάλων του.

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως χτυπήθηκα από σφαίρα στο κεφάλι εξαιτίας όσων είπαν για μένα», είπε ο πρώην πρόεδρος, που τραυματίστηκε στο αυτί όταν διαπράχθηκε η απόπειρα.

«Μιλάνε για δημοκρατία», λένε πως «είμαι απειλή για τη δημοκρατία. Αλλά αυτοί είναι η απειλή», επέμεινε ο κ. Τραμπ.

«Θα σταματούσα τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες»

Η εξωτερική πολιτική, αλλά και οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας αποτέλεσαν ένα ακόμη πεδίο αντιπαράθεσης.

Αν δεν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν και δεν βοηθούσε την Ουκρανία και τον Ζελένσκι με όπλα για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία «ο Πούτιν θα καθόταν στο Κίεβο, με το βλέμμα του στην Ευρώπη και πρώτα στην Πολωνία», είπε η Κάμαλα Χάρις και κάλεσε τον Τραμπ να πει στις 800.000 Αμερικανοπολωνούς της Πενσυλβάνια πόσο γρήγορα θα παραδινόταν για μια χάρη στο όνομα της “φιλίας” από «έναν γνωστό ως δικτάτορα, ο οποίος θα σε έτρωγε για μεσημερινανό».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι θα μπορούσε να «διευθετήσει» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες, αν εκλεγεί ξανά. Ερωτηθείς από τον συντονιστή Ντέιβιντ Μιούιρ πώς θα τερμάτιζε τον πόλεμο κι αν θέλει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο, ο Τραμπ απάντησε: «Θέλω να σταματήσει ο πόλεμος… οι άνθρωποι σκοτώνονται κατά εκατομμύρια», προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να επενδύσει περισσότερα στον πόλεμο.

«Ο Μπάιντεν και εσύ (αναφερόμενος στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις) δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε από την Ευρώπη, όπως έκανα εγώ με το ΝΑΤΟ», είπε ο Τραμπ.

«Με αυτά τα δεδομένα, θέλω να διευθετηθεί ο πόλεμος», είπε. Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι έχει καλές σχέσεις τόσο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Θα το διευθετήσω ακόμη και πριν γίνω πρόεδρος», είπε.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «το Ισραήλ θα χαθεί» αν κερδίσει εκείνη τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Απεχθάνεται το Ισραήλ. Αν γίνει πρόεδρος αυτή, πιστεύω ότι το Ισραήλ δεν θα υπάρχει πλέον σε δυο χρόνια», επέμεινε ο μεγιστάνας των ακινήτων. «Το Ισραήλ θα χαθεί», επανέλαβε.

Ο Τραμπ δεν αναγνώρισε την ήττα του το 2020

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε για ακόμη μια φορά κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας του με την Κάμαλα Χάρις στη Φιλαδέλφεια να αναγνωρίσει πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχουν τόσες αποδείξεις, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά», υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας τον ανυπόστατο ισχυρισμό του πως διαπράχθηκε νοθεία. «Έλαβα 75 εκατομμύρια ψήφους, περισσότερες από οποιονδήποτε απερχόμενο πρόεδρο. Μου είχαν πει πως αν λάμβανα 63 εκατομμύρια, όσες είχα λάβει το 2016, δεν θα μπορούσα να χάσω», πρόσθεσε.

Δείτε όλα όσα έγιναν στο debate

Φωτογραφίες: REUTERS/Brian Snyder

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version