Τετάρτη, 11 Σεπτ.
30oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ: Ποιοι ήταν οι συντονιστές του debate Τραμπ – Χάρις

REUTERS/Brian Snyder
REUTERS/Brian Snyder

Τα φώτα και τα βλέμματα του πλανήτη ήταν στραμμένα στο debate ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις που φιλοξένησε το ABC δύο μήνες σχεδόν πριν από τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η επιλογή του τηλεοπτικού δικτύου ABC να υποβάλει τα επιχειρήματα αμφοτέρων των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ σε άμεσο, ζωντανό έλεγχο εξακρίβωσης δεν ήταν εύκολη υπόθεση και εκ των πραγμάτων τα φώτα έπεσαν στο ζευγάρι των συντονιστών τoυ debate Τραμπ – Χάρις.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η τηλεμαχία ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις (ξημερώματα Ελλάδας 11.09.2024) θα μπορούσε να ξεφύγει και να εξελιχθεί σε ένα χάος από πολυεπίπεδες συζητήσεις και ισχυρισμούς εκτός θέματος. Αντ’ αυτού, οι συντονιστές του ABC, David Muir και Linsey Davis, κράτησαν τους υποψηφίους μέσα στο θέμα.

Ο Muir και η Davis ήταν οι οικοδεσπότες του ABC News και συντονιστές του debate μεταξύ της Κάμαλα Χάρις και του Ντόναλντ Τραμπ και επιδίωξαν να διεξαχθεί μια «πολιτισμένη συζήτηση», σύμφωνα με τους κανόνες του ντιμπέιτ από το ABC που χρειάστηκαν εβδομάδες για να καθοριστούν.

Σε γενικές γραμμές οι δημοσιογράφοι πήραν καλές κριτικές για τον συντονισμό της τηλεμαχίας.

Όταν για παράδειγμα ο Τραμπ έκανε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την «εκτέλεση» των μωρών μετά τη γέννησή τους και κατηγόρησε τον Τιμ Γουόλς, τον εκλεκτό της Χάρις για την αντιπροεδρία, ότι υποστηρίζει τις αμβλώσεις στον ένατο μήνα, η Davis έβαλε τα πράγματα στη θέση τους:

«Καμιά πολιτεία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να σκοτώνεται ένα παιδί μετά τη γέννησή του, καθώς προφανώς η παιδοκτονία είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ο Τραμπ επανέλαβε τα fake news ότι μετανάστες απαγάγουν κατοικίδια για να τα φάνε. Η δήλωση του Τραμπ προκάλεσε την παρέμβαση των συντονιστών, οι οποίοι έσπευσαν να επισημάνουν ότι οι τοπικές αρχές έχουν διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές.

Παρά τις θετικές κριτικές που πήραν για τον συντονισμό της συζήτησης, δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.

Οι συντηρητικοί θεώρησαν σε μεγάλο βαθμό το ζεύγος των συντονιστών προκατειλημμένο αφού χρειάστηκε να παρέμβουν για να «διορθώσουν» τον Τραμπ.

«Αυτοί οι συντονιστές είναι μια ντροπιαστική αποτυχία και αυτό είναι ένα από τα πιο προκατειλημμένα, άδικα ντιμπέιτ που έχω δει ποτέ», έγραψε η Megyn Kelly στο X καθώς το ντιμπέιτ μεταδιδόταν. «Ντροπή σας @ABC».

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ έχει παραπονεθεί ότι το ABC News είναι προκατειλημμένο εναντίον του. Μάλιστα έχει μηνύσει το ειδησεογραφικό τμήμα και τον συμπαρουσιαστή της εκπομπής «Good Morning America» Τζορτζ Στεφανόπουλο για το ρεπορτάζ τους σχετικά με την αστική δίκη που έκρινε τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών το 2024 υπεύθυνο για σεξουαλική κακοποίηση.

Από… πάντα στο ABC οι συντονιστές του debate Τραμπ – Χάρις

Ο David Muir και η Linsey Davis είναι βετεράνοι δημοσιογράφοι και για χρόνια στο δυναμικό του ABC. Ήταν συν-συντονιστές και στις δύο τηλεμαχίες του ABC για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020.

Ο 50χρονος David Muir είναι επί πολλά χρόνια παρουσιαστής και αρχισυντάκτης του «ABC World News Tonight», του πιο δημοφιλή βραδινού δελτίου ειδήσεων του δικτύου.

Μαζί του ήταν η 46χρονη Linsey Davis, επί 17 χρόνια παρουσιάστρια του «ABC World News Sunday».

Είναι επίσης επικεφαλής του «ABC News Live Prime», ενός νυχτερινού προγράμματος στο κανάλι streaming του δικτύου ABC News Live.

REUTERS/Brian Snyder

Ο Muir ήταν ο πρώτος παρουσιαστής του δικτύου που πήρε συνέντευξη από τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο το 2016 και κάθισε ξανά μαζί του το 2020, ένας από τους λίγους παρουσιαστές τηλεοπτικών ειδήσεων εκτός των συντηρητικών μέσων ενημέρωσης που το έκαναν.

Ήταν επίσης ο πρώτος που πήρε συνέντευξη από τους Μπάιντεν και Χάρις το 2020.

H Davis που συμπληρώνει 90 λεπτά κάθε βράδυ στο ABC News Live, κλείνει τακτικά συνεντεύξεις με μέλη του Κογκρέσου και από τις δύο πολιτικές πλευρές.

David Muir, το παιδί των ειδήσεων που μοίραζε Coca-Cola στους παρουσιαστές 

Ο Muir βρέθηκε σε αίθουσα σύνταξης από τα 13 του χρόνια. Ως παιδί με εμμονή στις ειδήσεις που μεγάλωνε στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, ο Muir έγραψε στον αγαπημένο του παρουσιαστή στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό WTVH.

Έκανε πρακτική άσκηση στο κανάλι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρέδιδε σενάρια και Coca-Cola στους παρουσιαστές και επέβαινε στο πίσω μέρος του ειδησεογραφικού οχήματος.

Το προσωπικό του σταθμού παρακολουθούσε το πόσο ψήλωνε με σημάδια από μολύβι στον τοίχο της αίθουσας ειδήσεων. Έγινε παρουσιαστής στο σταθμό σε ηλικία 21 ετών.

REUTERS/Brian Snyder

Πρότυπό του είναι ο Peter Jennings. «Ο Peter Jennings ήταν ο Τζέιμς Μποντ των βραδινών ειδήσεων και πάντα ήθελα να γίνω αυτό», δήλωσε ο Μιούιρ μετά την ανάληψη της θέσης του παρουσιαστή το 2014.

Ο βετεράνος του ABC News επί 21 χρόνια, άρχισε να κάνει ρεπορτάζ για το «ABC World News» το 2003 και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, όπως έκανε και ο Τζένινγκς.

Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος παρουσιαστής του «ABC World News» στην ιστορία του δικτύου. Ανέλαβε τη θέση της Diane Sawyer το 2014 και τα 12 χρόνια παρουσίας του στην καρέκλα είναι λιγότερα μόνο από τα 22 χρόνια παρουσίας του Τζένινγκς από το 1983 έως το 2005, έτος θανάτου του.

Linsey Davis, συγγραφέας και μαραθωνοδρόμος  

Η Linsey Davis είναι συγγραφέας μπεστ σέλερ, μητέρα ενός 10χρονου γιου, έχει γράψει έξι παιδικά βιβλία, συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου της τίτλου, «Τα κορίτσια του κόσμου», ο οποίος μπήκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times.

Η Ντέιβις και ο σύζυγός της συμμετέχουν σε ημιμαραθώνιους. Έχουν τερματίσει αγώνες σε 46 πολιτείες.

Είναι η μόνη δημοσιογράφος που κατάφερε να πάρει συνέντευξη από τον κωμικό Μπιλ Κόσμπι αφού κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από πολλές γυναίκες.

Πληροφορίες από Guardian και Los Angeles Times 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις