Με τους Ρεπουμπλικάνους να διατηρούν τις έδρες “κλειδιά” σε Ουισκόνσιν, Βόρεια Καρολίνα, Ιντιάνα και Φλόριντα, η Γερουσία “ξαναβάφεται”… κόκκινη όπως και η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Οι Δημοκρατικοί απέσπασαν μια έδρα των Ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία του Ιλινόι, όπου ο Μαρκ Κερκ ηττήθηκε, όμως το αποτέλεσμα στο Ουισκόνσιν εξέπληξε τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, καθώς αναμενόταν επικράτηση των Δημοκρατικών. Παρ’ όλ’ αυτά ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ρον Τζόνσον επικράτησε του Ρας Φάινγκολντ, γεγονός που προεικόνισε μια άσχημη βραδιά για τους Δημοκρατικούς, για τους οποίους πρόβαλε το φάσμα της ήττας και της παραμονής τους στη μειοψηφία στο Καπιτώλιο για τέσσερα χρόνια ακόμη.
Στο Οχάιο ο Ρομπ Πόρτμαν και στη Φλόριντα ο Μάρκο Ρούμπιο επικράτησαν σε σκληρές μάχες με τους αντιπάλους τους των Δημοκρατικών.
Οι αναμετρήσεις στην Πενσιλβάνια, στο Νιού Χάμσιρ και στο Μισούρι παρέμεναν αμφίρροπες. Οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν μια μικρή πλειοψηφία (54-46) στη Γερουσία. Για να επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί θα έπρεπε να κερδίσουν σε όλες αυτές τις πολιτείες και να διατηρήσουν τη Νεβάδα, ώστε η ισορροπία να διαμορφωθεί στο 50-50 και να αποκτήσουν την πλειοψηφία σε περίπτωση επικράτησης της Χίλαρι Κλίντον, αφού ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί την προεδρία αυτού του σώματος του Κογκρέσου.
Στην Αριζόνα ο Τζον Μακέιν—στα 80 του χρόνια—κέρδισε την αναμέτρηση και θα υπηρετήσει για έκτη και μάλλον τελευταία θητεία στη Γερουσία.
Στη Νέα Υόρκη ο Τσακ Σούμερ, που ήλπιζε να γίνει ο επόμενος κοινοβουλευτικός ηγέτης των Δημοκρατικών, κέρδισε με ευκολία, αλλά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μάλλον θα ηγηθεί της μειοψηφίας, αντικαθιστώντας τον Χάρι Ριντ.
Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των 435 εδρών στη Βουλή την οποία κατέκτησε το 2010 υποχρεώνοντας τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια δύσκολη συγκατοίκηση μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.
Αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, η Χίλαρι Κλίντον (κάτι που πια φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο) θα πρέπει συνεπώς να συγκατοικήσει με μια Βουλή που θα ελέγχεται από τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Πριν από τις αμερικανικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικάνοι κατείχαν 246 έδρες και οι Δημοκρατικοί 186.
Οι Αμερικανοί ανανεώνουν επίσης το ένα τρίτο (34 έδρες) της Γερουσίας, της άνω βουλής του Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους από το 2014 και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία του διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ