Κόσμος

Εκλογές – Ισπανία: Τους γύρισαν την πλάτη! Μετά βίας πάνω από το 50% η συμμετοχή

- Στη σκιά του Brexit οι εκλογές στην Ισπανία
- Στο 36,9% η συμμετοχή των Ισπανών ψηφοφόρων στις 15:00 και στο 51,17% στις 19:00
- Τους κούρασαν οι πολιτικοί που έξι μήνες δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβέρνηση και προτίμησαν τις... διακοπές
- Στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) κλείνουν οι κάλπες και θα ανακοινωθεί το πρώτο exit poll
- Πρωτιά στο Λαϊκό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι δίνουν οι δημοσκοπήσεις
- Δεύτερη δύναμη οι Unida Podemos (σύμπραξη Podemos και Αριστεράς)

Ποιο Brexit, ποια ακυβερνησία; Οι Ισπανοί ψηφοφόροι δείχνουν να έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους πολιτικούς και το ποσοστό συμμετοχής στις σημερινές, κρίσιμες για τη χώρα, εκλογές να ξεπερνά μόλις και μετά βίας το 50%!

Στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτές εκλογές είχε φτάσει στο 51,17%, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Νωρίτερα, στις 15:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), η συμμετοχή στις εκλογές στην Ισπανία, είχε φτάσει, στο 36,9%, όση ήταν και την ίδια ώρα στις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, μετά τις οποίες η χώρα δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση και έτσι οδηγήθηκε για δεύτερη φορά σε διάστημα έξι μηνών στις κάλπες.

Η συμμετοχή αναμενόταν να μειωθεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές έπειτα από έξι μήνες διαπληκτισμών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και καθώς αρχίζουν οι θερινές διακοπές. Οι κάλπες κλείνουν στις 21:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) όταν θα ανακοινωθεί το πρώτο exit poll, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις 22:00.

Οι Ισπανοί ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν αν επιθυμούν την παραμονή στην εξουσία της δεξιάς ή θέλουν μια αλλαγή, την οποία ενσαρκώνει κυρίως ο συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Unidos Podemos.

Ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού, ηγέτης του δεξιού λαϊκού κόμματος ΡΡ Μαριάνο Ραχόι κι ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ψήφισαν με μικρή διαφορά ώρας και στις δηλώσεις τους αμφότεροι κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες.

«Η Ισπανία θα είναι εκείνο που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να είναι και θα έχει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν», τόνισε ο Ραχόι κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΡΡ θα καταλάβει πάλι την πρώτη θέση, πλην όμως όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Ο ηγέτης των Podemos, που οι σφυγμομετρήσεις τον φέρουν στη δεύτερη θέση, με αποτέλεσμα να έχει μετεκλογικά και τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση με τη συνεργασία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE), επανέλαβε τη θέση που το κόμμα του έχει εκφράσει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

«Οδεύουμε προς τη νίκη, όμως εκείνο που συμφέρει την Ισπανία είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE», δήλωσε στο εκλογικό τμήμα ο Ιγκλέσιας, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων που πρόκειται να δρομολογηθούν από τη Δευτέρα (27.06.2016).

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ήταν πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως αισθάνεται «ήρεμος και ελπίζει» στο καλύτερο αποτέλεσμα. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν οι Podemos θα τον ξεπεράσουν στη δεύτερη θέση, όπως δείχνουν οι έρευνες, κι αν θα δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ τόνισε πως «αυτό δεν είναι το ζήτημα στην παρούσα φάση, τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι η προσέλευση στις κάλπες». Άλλωστε, η στρατηγική του PSOE –όπως και στις προηγούμενες εκλογές—στηρίχθηκε στην προσέλκυση των αναποφάσιστων και, όπως έχει τονίσει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προηγούμενος διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος Έδου Μαδίνα, «εκεί στηρίζει τις ελπίδες του την ύστατη ώρα», καθώς «η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί».

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τη συνεργασία των Podemos με το παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αφήνει λίγες πιθανότητες στον Σάντσεθ να είναι και πάλι εκείνος που θα καθοδηγεί από θέση ισχύος τις διαβουλεύσεις ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης με συνεργασία των Σοσιαλιστών και των Unidos Podemos.

Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos –Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς αυτές οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που φαίνεται πως θα συγκεντρώσουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματισθεί ένα κυβερνητικό πλαίσιο που δεν θα έχει ανάγκη κι από άλλες βακτηρίες, πολιτικές και κοινοβουλευτικές—όπως η ενδεχόμενη αποχή ανοχής από κάποια κόμματα στις ψηφοφορίες προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια ή να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης.

Ακόμη και στην περίπτωση που η IU διαφωνήσει και δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εάν δεν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα των 50 κοινών σημείων με τους Podemos, που έχει συμφωνηθεί (όπως τόνισε στο ΑΠΕ το μέλος της ΚΕ του κόμματος κι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μάιτε Μόλα), τα δύο κόμματα μπορούν να δομήσουν ένα ακλόνητο και σταθερό κυβερνητικό σχήμα.

Και αυτό γιατί το PP έχει “φροντίσει” να γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης με το συγγενές κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), του οποίου ο ηγέτης Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε από την κάλπη τους “μετριοπαθείς πολίτες” να μην “αφήσουν άλλους να αποφασίζουν για εκείνους”. Οι Ciudadanos, που δέχονται την πίεση του Ραχόι, ο οποίος καλεί με την τακτική της “χρήσιμης ψήφου” τους υποστηρικτές τους να μεταστραφούν υπέρ του ΡΡ και μίας αυτοδύναμης κυβέρνησής του, φιλοδοξούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους ώστε να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το… χρονικό

Τον Δεκέμβριο οι Ισπανοί είχαν ήδη ταχθεί υπέρ μιας αλλαγής, τιμωρώντας τα δύο μεγάλα κόμματα που δίνουν τον τόνο στη δημοκρατική ζωή της χώρας εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στις προηγούμενες εκλογές, εξασφαλίζοντας μόνον το 28,7% των ψήφων, μολονότι ήρθε πρώτο. Ωστόσο και γι’αυτές τις εκλογές είναι το φαβορί.

Την ίδια ώρα το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) έφερε τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα στην ιστορία του τον περασμένο Δεκέμβριο, παραμένοντας ωστόσο στη δεύτερη θέση.

Τις έδρες που έχασαν στις εκλογές αυτές τα δύο μεγάλα κόμματα, τις πήραν δύο νέα κινήματα, το Podemos και το φιλελεύθερο Ciudadanos.

Στη συνέχεια για έξι μήνες δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης. Κανένας δεν ήθελε τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης του συντηρητικού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, το οποίο κατηγορείται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει αυτός τα ηνία της χώρας.

Κυβέρνηση… για τους τύπους

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κυβερνάται ως εκ τούτου από τον Δεκέμβριο από μια απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία μπορεί να διεκπεραιώσει μόνον τις τρέχουσες υποθέσεις και δεν έχει δικαιοδοσία να προχωρήσει σε καμία νέα δαπάνη ή μεταρρύθμιση. Ως αποτέλεσμα ο βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ΄ της Ισπανίας προκήρυξε νέες εκλογές.

Μερικοί ψηφοφόροι μπορεί απογοητευμένοι από τις έριδες μεταξύ των κομμάτων να μην πάνε να ψηφίσουν σήμερα, ενώ ήδη για ορισμένους έχουν αρχίσει οι διακοπές.

Αν και πολλοί θα προτιμούσαν τις ακτές, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το Λαϊκό Κόμμα, καθώς, σύμφωνα με τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων, στην Ισπανία αυτοί που απέχουν από τις εκλογές πρόσκεινται ως επί το πλείστον στην αριστερά, σε μια στιγμή μάλιστα που ακόμη και η προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει τη μορφή μιας αντιπαράθεσης κυρίως ανάμεσα στους συντηρητικούς και το Podemos, παραμερίζοντας ντε φάκτο τους Σοσιαλιστές.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Podemos (Μπορούμε) είναι πιθανό να περάσει από την τρίτη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές στη δεύτερη, ακριβώς μετά το Λαϊκό Κόμμα, ξεπερνώντας τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κρίση ταυτότητας.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, οι υποστηρικτές του Podemos υποστήριζαν χθες το βράδυ το “#Breyxit”, αναφερόμενοι στο δεύτερο επώνυμο του Μαριάνο Ραχόι που είναι Μπρέι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μια ορκωμοσία που πέρασε στην Ιστορία: Ο Τραμπ που ξέρουμε, η Μελάνια που φώναζε «δείτε με» και η αυτοκρατορική ομιλία
Ορκίστηκε ο Ντόναλτν Τραμπ και υποσχέθηκε στρατό στα νότια σύνορα, δυο φύλα και αστροναύτες στον Άρη - Η εντυπωσιακή Μελάνια και ο Μπάρον που επισκίασε τους πάντες, εκτός από τον μπαμπά του
Ορκωμοσία Ντόναλντ Τραμπ: Ο Τραμπ που ξέρουμε, η Μελάνια που φώναζε «δείτε με» και η αυτοκρατορική ομιλία