Δευτέρα, 8 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά το θρίαμβο Μελανσόν – Το σενάριο που τον αφήνει εκτός

Εκλογές στη Γαλλία: Δύσκολη εξίσωση ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά το θρίαμβο Μελανσόν – Το σενάριο που τον αφήνει εκτός

Εμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λικ Μελανσόν δεν θέλουν να βλέπουν ο ένας τον άλλο. Και όμως, στην πιο κρίσιμη στιγμή κινητοποίησαν τον κόσμο τους στον β’ γύρο των εκλογών απέναντι στην διαφαινόμενη και σχεδόν σίγουρη απειλή να αναλάβει την διακυβέρνηση της Γαλλίας η άκρα δεξιά της Μαρίν Λε Πεν.

Η ανατροπή έγινε αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος φάνηκε τελικά να δικαιώνεται σε σχέση με την απόφασή του να προκηρύξει εκλογές πρέπει να πάρει και άλλες δύσκολες αποφάσεις. Τον κάλεσε ήδη ο Ζαν Λικ Μελανσόν…

Κατ’ αρχήν ο Μακρόν έφερε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Δηλαδή, πλέον ο Μελανσόν από κόμμα διαμαρτυρίας πρέπει τώρα να κυβερνήσει. Επίσης, κατάφερε να τερματίσει δεύτερος σε μια στιγμή που όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο».

Τα exit polls λοιπόν, δίνουν νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου του Μελανσόν και την Λε Πεν να τερματίζει τρίτη και να κατοχυρώνει πλέον και επίσημα τον τίτλο του μεγαλύτερου loser της γαλλικής πολιτικής σκηνής.

Ποια όμως θα είναι η επόμενη κυβέρνηση; Κανείς δεν συγκεντρώνει σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα την απόλυτη πλειοψηφία. Κανείς δεν κατέχει τις 289 έδρες που απαιτούνται γι’ αυτό σε σύνολο 577 εδρών που έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν. Ο Μελανσόν πάλι, ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δήλωσε έτοιμος γι’ αυτό, ζήτησε από τον Μακρόν να παραδεχτεί την ήττα του και κάλεσε τον πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Αττάλ να παραιτηθεί. Ο οποίος και θα το πράξει το πρωί της Δευτέρας όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Θα γίνουν προσπάθειες δημιουργίας ενός συνασπισμού με την παραδοσιακή δεξιά και τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές; Θα βγουν τα κουκιά; Ή θα αναγκαστεί να καλέσει τον 72χρονο Μελανσόν στο Ελιζέ για να διαπραγματευτεί μαζί του; Όπως και να έχει οι όποιες αποφάσεις δεν μπορούν να περιμένουν. Η Γαλλία δεν μπορεί να μείνει για καιρό ακυβέρνητη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις