Κυριακή, 30 Ιουν.
28oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Νίκη Λε Πεν με 34% δείχνουν τα πρώτα exit polls

Εκλογές στη Γαλλία: Νίκη Λε Πεν με 34% δείχνουν τα πρώτα exit polls

Θριαμβευτική επικράτηση της Μαρίν Λε Πεν στις βουλευτικές εκλογές της Γαλλίας δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Νίκη της Εθνικής Συσπείρωσης δείχνουν τα πρώτα επίσημα exit polls για τις εκλογές στη Γαλλία με ποσοστό 34%, δεύτερο έρχεται το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς με ποσοστό 28,1% , ενώ στην τρίτη θέση με ποσοστό 20,3% βρίσκεται η συμμαχία του Μακρόν και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικανοί με 10,2%.

Ειδικότερα, το ακροδεξιό κόμμα ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας προηγείται στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, συγκεντρώνοντας περίπου το 34% των ψήφων, ανέφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες IFOP, Ipsos, OpinionWay και Elabe στο πρώτο exit poll του πρώτου γύρου των εκλογών.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), έρχεται δεύτερο με περίπου 29%, μπροστά από το κεντρώο μπλοκ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό μεταξύ 20,5-23%.

Η Elabe τόνισε σε μια εκτίμηση για το BFM TV ότι το RN και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να κερδίσουν μεταξύ 260-310 εδρών στο κοινοβούλιο στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ενώ η Ipsos προέβλεψε εύρος εδρών 230-280 για το RN και τους συμμάχους του σε μια δημοσκόπηση για τη Γαλλική Τηλεόραση.

Απαιτούνται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.

Το exit poll σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1

Συγκεντρώνοντας το 34,2%των ψήφων η Εθνική Συσπείρωση, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Την δεύτερη θέση καταλαμβάνει το νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς με 29,1%, την τρίτη θέση η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη με 21’5 % και την τέταρτη το Ρεπουμπλικανικό κόμμα με 10%.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, το κομμάτι της Μαρίν Λε Πεν δεν αναμένεται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει μετά τον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Ιστορική συμμετοχή

Σε μια συμμετοχή ρεκόρ, των τελευταίων δεκαετιών εκατομμύρια Γάλλοι προσήλθαν σήμερα Κυριακή 30.06.2024 στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η εκλογική μάχη του α’ γύρου των βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία ολοκληρώθηκε στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Θα ακολουθήσει, την ερχόμενη Κυριακή 7.07.2024, ο β’ γύρος στον οποίο θα προκριθούν οι υποψήφιοι των δυο μεγαλύτερων σε εκλογική δύναμη κομμάτων της κάθε εκλογικής περιφέρειας, αλλά και οι υποψήφιοι που θα λάβουν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ανά περιφέρεια ψηφοφόρων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις