Δευτέρα, 8 Ιουλ.
27oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Οι έδρες των κομμάτων Μελανσόν, Μακρόν, Λε Πεν – Νέες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων

Εκλογές στη Γαλλία: Οι έδρες των κομμάτων Μελανσόν, Μακρόν, Λε Πεν – Νέες εκτιμήσεις αποτελεσμάτων
ΦΩΤΟ Reuters

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν θα έχει 184 ως 186 έδρες, επί συνόλου 577 στην εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου στη Γαλλία.

Ο νεότερος υπολογισμός του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού BFM για τις χθεσινές εκλογές στη Γαλλία δίνει, επίσης, 160 ως 162 έδρες στην κεντροδεξιά παράταξη του Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν και 141 ως 143 στην άκρα δεξιά της Μαρίν Λε Πεν.

Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» του Ζαν Λικ Μελανσόν θα καταλάβει στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες, κατά τη νεότερη εκτίμηση του τηλεοπτικού σταθμού.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, παράταξης.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λε Πεν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της αριστεράς, η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη, η προσκείμενη στον Πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα, εκτιμάται ότι θα έχει περίπου 100 βουλευτές, ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για τη συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματά τους.

Ο Πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου, όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον «ρίξει», σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις