Δευτέρα, 8 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Εκλογές στη Γαλλία: Οι Γάλλοι ενώθηκαν ενάντια στον εφιάλτη της ακροδεξιάς – Οι επόμενες κινήσεις Μελανσόν και Μακρόν

Εκλογές στη Γαλλία: Οι Γάλλοι ενώθηκαν ενάντια στον εφιάλτη της ακροδεξιάς – Οι επόμενες κινήσεις Μελανσόν και Μακρόν

Μπροστά στον εφιάλτη της ακροδεξιάς της Μαρίν Λε Πεν η Γαλλία φαίνεται να συσπειρώθηκε και έδωσε τη νίκη στον Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ τα αποτελέσματα του β’ γύρου των εκλογών τοποθετούν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην δεύτερη θέση. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία φαίνεται ότι εισέρχεται σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση αποτελέσματος για τις εκλογές του BFM η αριστερά της Γαλλίας, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο του Ζαν Λικ Μελανσόν, λαμβάνει 184 ως 186 έδρες στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση. 

Η άκρα δεξιά, που αδημονούσε να στεφθεί νικήτρια, δεν θα είναι παρά η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, χάρη στο «front républicain», το δημοκρατικό μέτωπο, που σχηματίστηκε από την αριστερά και το κέντρο μεταξύ των δυο γύρων για να της στερήσει την εξουσία, παρά την θεαματική ενίσχυσή της.

Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της παράταξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λε Πεν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.

Στον χώρο της Αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.

Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περίπου τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.

 

Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις της Γαλλίας

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, η τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.

Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του, αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.

Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου – όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Πολλά είναι τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ένα από τα πιο πιθανά ενδεχόμενα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ζαν Λικ Μελανσόν να συνεργαστούν, ωστόσο οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν διανύουν την καλύτερη περίοδο τους.

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν από κόμμα διαμαρτυρίας πρέπει τώρα να κυβερνήσει, ενώ ο Μακρόν, που όλοι προέβλεπαν τον πολιτικό του θάνατο κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας την Μαρίν Λε Πεν στην τρίτη.

Κανείς δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία. Κανείς δεν κατέχει τις 289 έδρες που απαιτούνται γι’ αυτό σε σύνολο 577 εδρών που έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Την ίδια ώρα, ο Μακρόν έχει δηλώσει πως δεν δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν.

 

Μιλώντας σε συγκεντρωμένο πλήθος το βράδυ της Κυριακής (7.7.2024) είπε πως «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο πέτυχε ένα αποτέλεσμα που μας είπαν ότι ήταν αδύνατο… σήμερα το βράδυ η Εθνική Συσπείρωση απέχει πολύ από το να έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

«Ο Μακρόν πρέπει να παραδεχτεί την ήττα του», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει.

«Ο πρόεδρος έχει καθήκον να καλέσει το Νέο Λαϊκό Μέτωπο να κυβερνήσει» επεσήμανε και δεσμεύτηκε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, μόνο το πρόγραμμά του και ολόκληρο το πρόγραμμά του».

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ πρόκειται να παραιτηθεί το πρωί της Δευτέρας.

Όλοι πλέον περιμένουν με αγωνία τα επίσημα αποτελέσματα αλλά και τις προτάσεις για σχηματισμό κυβέρνησης. 

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν

Το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας, η Ανυπότακτη Γαλλία (La France insoumise, LFI, ριζοσπαστική αριστερά) είναι ταυτόσημο με εντάσεις, κι ο χαρισματικός ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν απωθεί τους κεντρώους – κι ομολογουμένως πολλούς ακόμη και στο δικό του στρατόπεδο.

Η βουλεύτρια του LFI Κλεμεντίν Οτέν κάλεσε την κοινοβουλευτική ομάδα του NFP να συνεδριάσει σήμερα προκειμένου η ολομέλειά της να προτείνει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, έπειτα από ψηφοφορία, ποιος θα είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, που κατ’ αυτή δεν μπορεί να είναι «ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, ούτε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν».

Εξέφρασε την ευχή το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, αποτελούμενο από πολλές και πολύ διαφορετικές συνιστώσες, να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιον υποψήφιο που θα προσφέρει «ισορροπία» ώστε να μπορέσει «να κυβερνήσει».

Ο βουλευτής Φρανσουά Ρουφέν, που έχει πάρει διαζύγιο από το LFI, κάλεσε από την πλευρά του να σχηματιστεί κυβέρνηση «με ευαισθησία για τους Γάλλους»· η νύξη, όχι και πολύ συγκαλυμμένη, αφορούσε προφανώς τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τρεις φορές υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, στον οποίο επικριτές του προσάπτουν ότι αρέσκεται «στον κρότο και στην οργή».

Η Κριστέλ Κραπλέ του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BVA επισήμανε πως υπάρχουν ακόμη πολλές «αβεβαιότητες» ως προς αυτό, ιδίως το αν και κατά πόσον θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο το LFI, το αν θα αναζητηθεί νέα ισορροπία με τους σοσιαλιστές, το ποιος θα κυβερνήσει – και «με ποιο πρόγραμμα».

Οι επόμενες κινήσεις του Μακρόν

Η προεδρική παράταξη αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη, κάτι που δεν προέβλεπε κανένας μετά τον πρώτο γύρο.

Ο πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος επέλεξε ως τώρα να μην πάρει τον λόγο, θα περιμένει να μάθει τη «σύνθεση» της νέας Εθνοσυνέλευσης προτού αποφασίσει ποιον θα καλέσει να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, γνωστοποίησε χθες βράδυ το Ελιζέ.

Η απερχόμενη πλειοψηφία θα «θέσει προϋποθέσεις σε κάθε συζήτηση» ενόψει του σχηματισμού νέας, προειδοποίησε ο επικεφαλής της προεδρικής παράταξης, της Αναγέννησης, ο Στεφάν Σεζουρνέ, επιμένοντας στον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στην υποστήριξη στην Ουκρανία. Συμπληρώνοντας πως «ο Ζαν-Λικ Μελανσόν και ορισμένοι από τους συμμάχους δεν θα (μπορέσουν να) κυβερνήσουν τη Γαλλία».

Τρίτη αλλά ενισχυμένη η Λε Πεν – «Συμμαχία της ατιμίας»

Όσο για τον RN, σημείωσε όσο ποτέ άνοδο της ισχύος του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, παρότι τερμάτισε τρίτο, πολύ μακριά από την σχετική πλειοψηφία που περίμενε, πόσο μάλλον από την απόλυτη πλειοψηφία που ονειρευόταν.

«Η νίκη μας απλώς αναβλήθηκε», αντέδρασε η επικεφαλής της παράταξης της άκρας δεξιάς, η Μαρίν Λε Πεν, ο υποψήφιος της οποίας για το Ματινιόν, ο Ζορντάν Μπαρντελά, καταφέρθηκε με μένος εναντίον της «συμμαχίας της ατιμίας», του δημοκρατικού μετώπου που συγκροτήθηκε εναντίον της παράταξής του.

Το RN είναι η μόνη πολιτική δύναμη σήμερα που πρακτικά είναι εγγυημένο πως θα βρίσκεται στην αντιπολίτευση – με ισχύ ωστόσο πολύ πιο υπολογίσιμη απ’ ό,τι στο απερχόμενο γαλλικό κοινοβούλιο.

Η Μαρίν Λεπέν συνεχίζει να έχει το βλέμμα προσηλωμένο στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Για την ώρα πάντως, αναγκάζεται να χωνέψει πως η πλειοψηφία των Γάλλων δεν θέλει την άκρα δεξιά στα πράγματα και το γυάλινο ταβάνι που περίμενε να σπάσει ο Εθνικός Συναγερμός είναι πιο ισχυρό απ’ ό,τι θεωρούσαν τόσο η ίδια, όσο και διάφοροι αναλυτές.

Πανηγυρισμοί στο Παρίσι

Την Κυριακή το βράδυ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Place de la République στο Παρίσι, για να γιορτάσουν, με φόντο πυροτεχνήματα, φωνές, εκρήξεις χαράς, ορισμένοι τραγουδώντας τη Marseillaise – τον γαλλικό εθνικό ύμνο.

Σε άλλη πλατεία, στο ανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας, υποστηρικτές και μέλη της γαλλικής αριστεράς δεν έκρυβαν την ανακούφισή τους, κάποιοι βουρκωμένοι.

«Είμαι ακόμα συγκινημένος, είναι απίστευτο. Είμαστε ανακουφισμένοι, υπάρχει πολλή ελπίδα για το μέλλον της Γαλλίας. Είναι ιστορικό αυτό που έγινε (…) είναι απελευθέρωση», είπε ο Νταλίλ Ντιάμπ, εργαζόμενος στον εφοδιασμό, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του LFI.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις