Κόσμος

Εκλογές στη Γερμανία: Αυξημένη η συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες για τον επόμενο καγκελάριο – Στις 19.00 τα πρώτα exit polls

Ψήφισαν οι Στάινμαιερ, Σολτς και Μερτς – Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα

Στη Γερμανία είναι σήμερα, Κυριακή (23.02.25) στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς από το πρωί είναι σε εξέλιξη οι εκλογές, σε μία κρίσιμη διαδικασία που παρακολουθεί με αγωνία όλη η Ευρώπη. 

Σχεδόν 60 εκατομμύρια ψηφοφόροι από κάθε γωνιά της Γερμανίας προσέρχονται στις κάλπες για τις εκλογές, προκειμένου να αποφασίσουν τη σύνθεση της επόμενης Bundestag.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδος), σήμερα Κυριακή (23.02.25), με την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος (τα exit poll) να αναμένονται στις 19:00, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που παρουσιάζει η Bild, η συμμετοχή σε Βερολίνο, Θουριγγία και Βρέμη είναι αυξημένη σε σύγκριση με το 2021.

Αναλυτικά:

Θουριγγία: Μέχρι τις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), περίπου το 44,5% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου είχαν ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα (2021: 24,6%).

Βερολίνο: Μέχρι το μεσημέρι, το 33% των εκλογέων που είχαν δικαίωμα ψήφου είχε ήδη ψηφίσει (2021: 25,4%).

Σαξονία-Άνχαλτ: Στις 12 το μεσημέρι, η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο κρατίδιο ήταν 37,1%, σύμφωνα με την εκλογική διευθύντρια του κρατιδίου (2021: 26,5%).

Σαξονία: Όπως ανακοίνωσε ο εκλογικός διευθυντής του κρατιδίου Μάρτιν Ρίχτερ, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις 12 το μεσημέρι ήταν 27,1% (2021: 25,9%).

Βρέμη: Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις 12 το μεσημέρι ήταν 31,4%, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η κρατική εκλογική επιτροπή της Βρέμης (2021: 27,2%).

Ψήφισαν οι πρωταγωνιστές των εκλογών

Ένας από τους πρώτους που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ, στη συνοικία Τσέλεντορφ του Βερολίνου.

Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση στους Γερμανούς πολίτες να προσέλθουν όλοι στις κάλπες. «Πηγαίνετε να ψηφίσετε, έχοντας υπόψη ότι από τη δική σας ψήφο μπορεί να εξαρτάται το αποτέλεσμα των εκλογών» δήλωσε απευθύνοντας έκκληση στους Γερμανούς να προσέλθουν στις κάλπες.

Σχεδόν την ίδια ώρα, γύρω στις 11:00 το πρωί, ψήφισαν ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο επικεφαλής της χριστιανοδημοκρατικής αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, που είναι και το φαβορί για τη νίκη. 

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ψηφίζει κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του 2025, στο Πότσνταμ της Γερμανίας
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ψηφίζει κατά τη διάρκεια των γενικών εκλογών του 2025, στο Πότσνταμ της Γερμανίας / REUTERS/Lisi Niesner

O Φρίντριχ ΜερτςΟ υποψήφιος καγκελάριος των Γερμανών συντηρητικών και επικεφαλής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Φρίντριχ Μερτς ψηφίζει στο Άρνσμπεργκ / REUTERS/Wolfgang Rattay

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι ο Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης του CDU, θα κόψει πρώτος το νήμα, μένει να φανεί το ποσοστό που θα καταγράψει το κόμμα του και αν θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 30%. Στην αντίθετη περίπτωση καθίσταται πιο δύσκολος ο σχηματισμός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, κάτι που θα εξαρτηθεί και από το πόσα κόμματα θα ξεπεράσουν το όριο του 5% για να μπουν στην επόμενη Βουλή.

Και όλα αυτά ενώ το ακροδεξιό AfD καλπάζει, με το ποσοστό του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να βρίσκεται σταθερά πάνω από το 20%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Γερμανία.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις εκλογές

Δημοσκοπήσεις: Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, δίνει στην Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 29,5%, στην Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 21%, στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 15%, στους Πράσινους 12,5%, στην Αριστερά 7,5%, στην Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) 5% και στους Φιλελεύθερους (FDP) 4,5%.

Εκλογείς: 59,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες, κατά 1,2 εκατ. λιγότεροι απ’ ό,τι το 2021. Από το σύνολο αυτό, τα 30,6 εκατ. είναι γυναίκες. Οι νέοι ψηφοφόροι είναι 1,2 εκατ..

Έδρες: Η 21η Bundestag θα αριθμεί ως και 630 βουλευτές, σύμφωνα με τις επιταγές του νέου εκλογικού νόμου. Μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν ανώτατο όριο αριθμού εδρών, με αποτέλεσμα η απερχόμενη βουλή να αριθμεί 733 μέλη.

Κόμματα: Την ψήφο των πολιτών διεκδικούν σήμερα 29 πολιτικά κόμματα, πολύ λιγότερα από τα 47 των εκλογών του 2021. Μόλις 10 από τα 29 πάντως εκπροσωπούνται με ψηφοδέλτια και στα 16 κρατίδια.

Υποψήφιοι: Για μία θέση στην επόμενη βουλή δίνουν μάχη 4.506 υποψήφιοι – αναπόφευκτα λιγότεροι από τους 6.211 του 2021. Οι γυναίκες υποψήφιες είναι 1.422, το 32% του συνόλου, όχι μακριά από το 33% των προηγούμενων εκλογών, που αποτελούσε ρεκόρ.

Υποψήφιοι καγκελάριοι: Μέχρι πρότινος, χρίσμα «υποψηφίου καγκελάριου» έδιναν τα κόμματα τα οποία εκ των πραγμάτων είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Φέτος όμως, για πρώτη φορά, το ταμπελάκι αυτό φορούν πέντε: Ο Όλαφ Σολτς (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς (CDU/CSU), η Αλίς Βάιντελ (AfD), o Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Ο Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) παρέμεινε «κορυφαίος υποψήφιος», ενώ η Χάιντι Ράιχινεκ με τον Γιαν φαν Άκεν είναι το «κορυφαίο δίδυμο» της Αριστεράς.

DW: Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα

Όλα τα κόμματα, μικρά και μεγάλα κατεβαίνουν στις εκλογές με διακηρυγμένους στόχους και κρυφές προσδοκίες, που θα κρίνουν όχι μόνο την σύνθεση της επόμενη κυβέρνησης, αλλά και το μέλλον των ίδιων των κομμάτων και των ηγεσιών τους. Για τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) του Φρίντριχ Μερτς ο στόχος είναι σαφής.

Η πρωτιά θεωρείται δεδομένη, αλλά ένα ποσοστό κάτω από το 30% θα θεωρηθεί αποτυχία για έναν εδώ και μήνες «εν αναμονή καγκελάριο». Και θα δυσκολέψει τη θέση του στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας.

Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Όλαφ Σολτς το ζητούμενο θα είναι το θαύμα. Η πρώτη θέση θεωρείται άπιαστο όνειρο. Ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 20%. Αν μπορούσαν να περάσουν την AfD και να έρθουν δεύτεροι θα είχαν λόγο να ανοίξουν σαμπάνιες.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει στρογγυλοκαθίσει σε όλες τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση και πάνω από το 20%. Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί από την ηγεσία της ως αποτυχία.

Οι Πράσινοι δείχνουν μια τάση, που για κάποιους αποκαλείται σταθερότητα και για άλλους στασιμότητα. Συνήθως βρίσκονται κάτω από το ποσοστό τους το 2021 (14,7%) και θα ήταν ευτυχείς αν μπορούσαν να το ξεπεράσουν.

Για τους Φιλελεύθερους (FDP) του Κρίστιαν Λίντνερ στόχος είναι να αποφευχθεί η καταστροφή, ο αποκλεισμός τους δηλαδή από την επόμενη Βουλή αν δεν υπερβούν το 5%. Από το 11,4% του 2021 μοιάζουν να έχουν περάσει αιώνες.

Η Αριστερά (Die Linke) ξαφνικά απέκτησε μεγαλύτερες προσδοκίες. Εκεί που φαινόταν να δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή δείχνει τώρα στις δημοσκοπήσεις μια σταθερότητα από το 7% και πάνω. Στόχος λοιπόν όσο γίνεται ψηλότερα.

Η Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) απώλεσε τη δυναμική περασμένων μηνών. Ξεκάθαρος μίνιμουμ στόχος να περάσει το κατώφλι του 5%. Πιθανώς θα χρειαστεί να ξενυχτήσουν απόψε.

Η επόμενη ημέρα

Από αύριο η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς καθίσταται υπηρεσιακή, αλλά παραμένει στη θέση της μέχρι τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού, για τον οποίο τον πρώτο λόγο θα έχει ο αποψινός νικητής, κατά πάσα πιθανότητα ο Φρίντριχ Μερτς – τα γερμανικά ΜΜΕ άλλωστε τον χαρακτηρίζουν εδώ και μήνες «καγκελάριο εν αναμονή».

Παρότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο πολιτικής αστάθειας ή ακυβερνησίας, αυτή τη φορά είναι διάχυτη η αίσθηση της ανάγκης να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατό σταθερή νέα κυβέρνηση.

Τα προβλήματα στο εσωτερικό, η συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, το μεταναστευτικό, και στο εξωτερικό η νέα πραγματικότητα μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και ραγδαίες εξελίξεις όσον αφορά την Ουκρανία, θεωρούνται εξαιρετικά πιεστικά κι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος. Ήδη ο κ. Μερτς έχει φροντίσει να… σβήσει κάποιες «κόκκινες γραμμές» του: Δεν μιλά πλέον για 40.000 απελάσεις αλλά για 500, που αφορούν εξακριβωμένα επικίνδυνους ανθρώπους, δεν απορρίπτει κατηγορηματικά την μεταρρύθμιση του «φρένου χρέους» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στην άμυνα και να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας.

Ο πιθανότερος επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί από τα CDU/CSU και SPD, αν και όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό του νικητή κι όσο περισσότερα από τα μικρά κόμματα εξασφαλίσουν τελικά την είσοδό τους στη Βουλή, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να απαιτηθεί σύμπραξη τριών κομμάτων.

Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει την διαδικασία και να προκαλέσει καθυστερήσεις. Για τον Φρίντριχ Μερτς, θα ήταν ρεαλιστικό η νέα κυβέρνηση να αναλάβει τα καθήκοντά της περί το Πάσχα.

Τα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου» καλούνται να αποδείξουν ότι καταλαβαίνουν τα προβλήματα των πολιτών κι έχουν αποτελεσματικές λύσεις. Ακόμη και αν θεωρείται βέβαιο ότι η AfD δεν θα αναλάβει κυβερνητική ευθύνη, καθώς όλοι δεσμεύονται πως δεν θα συνεργαστούν μαζί της, η επόμενη κυβέρνηση θα βλέπει καθημερινά τη βαριά σκιά της και θα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο η ακροδεξιά -με εμφανή ή όχι εξωτερική υποστήριξη- να εξακολουθήσει να ενισχύεται και στις επόμενες εκλογές να αναδειχθεί ως ακόμη και πρώτη πολιτική δύναμη, όπως συνέβη στη γειτονική Αυστρία.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές διεξάγονται επτά μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο μετά την κατάρρευση του τρικομματικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στις αρχές Νοεμβρίου.

 

 

 

 

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ποια είναι η επικεφαλής του ADF, Άλις Βάιντελ - Ο ναζιστής παππούς, ο γάμος με γυναίκα από τη Σρι Λάνκα και η woke ατζέντα
Το οξύμωρο είναι ότι η Βάιντελ ηγείται ενός ξενοφοβικού κόμματος το οποίο είναι υπέρ της παραδοσιακής οικογένειας κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και κατά της συμπερίληψης
Η Άλις Βάιντελ, επικεφαλής του εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος AfD