Κυριακή, 1 Σεπτ.
29oC Αθήνα

Εκλογές στη Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD κερδίζει στη Θουριγγία, πανωλεθρία για τον συνασπισμό του Σολτς

Εκλογές στη Γερμανία: Το ακροδεξιό AfD κερδίζει στη Θουριγγία, πανωλεθρία για τον συνασπισμό του Σολτς
ΦΩΤΟ Reuters

Το ακροδεξιό AfD της Γερμανίας κατέκτησε τη νίκη στις εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, αν και είναι απίθανο να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το πρώτο exit poll του ARD αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, δίνει καθαρή νίκη της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) στις κρατιδιακές εκλογές της Θουριγγίας και οριακά την δεύτερη θέση πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) στη Σαξονία.

Στη Θουριγγία το AfD προηγείται με 30,5% επιβεβαιώνοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και ακολουθεί το CDU με 24,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) με 16%, ενώ η Αριστερά ακολουθεί με 12,5%.

Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελάριου Όλαφ Σολτς καταποντίζεται, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) να φθάνει μόλις το 7% και τους Πράσινους και το FDP να περιορίζονται κάτω από το όριο εισόδου στο κοινοβούλιο, με 4% και 1,3% αντίστοιχα.

Στη Σαξονία το CDU φαίνεται ότι εξασφαλίζει την πρωτιά με 31,5%, με το AfD στο 30% και την BSW στο 12%. Το SPD κερδίζει 8,5%, οι Πράσινοι 5,5% και η Αριστερά 4%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κυβερνούν τη Σαξονία από την επανένωση της Γερμανίας πριν από 30 και πλέον χρόνια.

Το exit poll του ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD έδινε στους συντηρητικούς ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις