Site icon NewsIT

Εκλογές στη Βρετανία – Κιρ Στάρμερ: Η χώρα ψήφισε για αλλαγή και είμαστε έτοιμοι για αυτό

05.07.2024 | 05:41
Εκλογές στη Βρετανία – Κιρ Στάρμερ: Η χώρα ψήφισε για αλλαγή και είμαστε έτοιμοι για αυτό

British opposition Labour Party leader Keir Starmer speaks after winning his seat at Holborn & St Pancras during the UK election in London, Britain, July 5 2024. REUTERS/Claudia Greco

«Απόψε οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο σερ Κιρ Στάρμερ. Ο ηγέτης των Εργατικών θα αναλάβει πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη μεγαλειώδη νίκη του κόμματός του στις χθεσινές εκλογές της Βρετανίας.

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι στις εκλογές της 4ης Ιουλίου η Βρετανία ψήφισε για αλλαγή και ότι είναι η ώρα για το κόμμα του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ, μιλώντας μετά τη νίκη για την έδρα του στο κοινοβούλιο.

«Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η νίκη των Εργατικών, με καθαρή πλειοψηφία, θέτει τέρμα σε μία περίοδο 14 ετών κυβερνήσεων από τους Τόρις.

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, το ενιαίο exit poll δίνει στην παράταξη του σερ Κιρ Στάρμερ 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) και στους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ μόλις 131 έδρες, οι λιγότερες στη σύγχρονη ιστορία τους.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έρχονται τρίτοι με 61 βουλευτές.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας συγκεντρώνει 10 έδρες και το ακροδεξιό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ προβλέπεται να λάβει 13 βουλευτές.

Οι «Πράσινοι» της Αγγλίας και της Ουαλίας αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες τους από 1 σε 2 και το Κόμμα της Ουαλίας τέσσερις.

Τα υπόλοιπα κόμματα εκτιμάται ότι θα εκλέξουν 19 βουλευτές.

Ο 61χρονος Κιρ Στάρμερ, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ σήμερα Παρασκευή.

Παρακολουθήστε LIVE την εξέλιξη των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Βρετανίας:

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί ήθελαν να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες και να γυρίσουν τη σελίδα των συντηρητικών. Οι Τόρις είχαν μόνο μία φιλοδοξία τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας: να περιορίσουν το εύρος της ήττας.

Ήταν οι πρώτες γενικές εκλογές στη Βρετανία στις οποίες οι ψηφοφόροι έπρεπε να είχαν ταυτότητα με φωτογραφία για να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Και ήταν οι πρώτες εκλογές που έγιναν Ιούλιο μήνα, από το μακρινό 1945.

Περίπου 46 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα να εκλέξουν 650 βουλευτές – τα κόμματα χρειάζονται τουλάχιστον 326 έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ακόμα και στο καλύτερο σενάριο, το αποτέλεσμα για τους Τόρις του Ρίσι Σούνακ, είναι σημαντικά χειρότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο των 156 εδρών το έτος 1906.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕφωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version