Site icon NewsIT

Εκλογές στη Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ με σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος – Καταποντίστηκε ο Ρίσι Σούνακ

05.07.2024 | 06:53
Εκλογές στη Βρετανία: Νέος πρωθυπουργός ο Κιρ Στάρμερ με σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος – Καταποντίστηκε ο Ρίσι Σούνακ

Keir Starmer, leader of Britain's Labour party, addresses his supporters at a reception to celebrate his win in the election, at Tate Modern, in London, Britain, July 5, 2024. REUTERS/Suzanne Plunkett

Γυρίζει σελίδα η Βρετανία με το Εργατικό Κόμμα να καταγράφει ιστορική νίκη στις βουλευτικές εκλογές και τον Κιρ Στάρμερ να είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας.

Η νίκη του Εργατικού Κόμματος στις εκλογές στη Βρετανία είναι συντριπτική επιβεβαιώνοντας τις δημοσκοπήσεις. Ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο νέος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ έπειτα από 14 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς, οι οποίοι υπέστησαν μια ομολογουμένως καταστροφική ήττα.

«Απόψε οι άνθρωποι εδώ και σε ολόκληρη τη χώρα μίλησαν και είναι έτοιμοι για την αλλαγή», δήλωσε ο Στάρμερ, μιλώντας μετά τη νίκη για την έδρα του στο κοινοβούλιο. «Η αλλαγή αρχίζει ακριβώς εδώ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, το ενιαίο exit poll δίνει στην παράταξη του σερ Κιρ Στάρμερ 410 έδρες (από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου) και στους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ μόλις 131 έδρες, οι λιγότερες στη σύγχρονη ιστορία τους. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έρχονται τρίτοι με 61 βουλευτές.

Σύμφωνα με το BBC οι Εργατικοί συγκεντρώνουν 408 έδρες, ενώ οι Συντηρητικοί φτάνουν τις 136 που σημαίνει ότι χάνουν 220 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Οι Φιλελεύθεροι εκτιμάται ότι θα φτάσουν τις 36 έδρες και το Κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ τις 4.

Η νίκη των Εργατικών είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχε πετύχει το 1997 ο Τόνι Μπλερ.

 

Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ καταποντίστηκε και όλα δείχνουν ότι οδεύει προς την έξοδο.  Η ήττα για τους Συντηρητικούς είναι βαριά και αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά από εξελίξεις.

Το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα αναμένεται ότι θα κερδίσει 410 από τις 650 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο, ανατρέποντας δραστικά τις αριθμητικές ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί πριν από πέντε χρόνια, όταν και κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική απόδοσή του από το 1935.

Tο εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 170 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Βαριά ήττα για τον Ρίσι Σούνακ

Η θητεία του Ρίσι Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί προβλέπεται να καταγράψουν τη χειρότερη επίδοσή τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Μοιραία λοιπόν ο Ρίσι Σούνακ αναμένεται να παραιτηθεί από την ηγεσία των Τόρις, αλλά οι επίδοξοι διάδοχοι – μεταξύ αυτών οι Πένι Μόρντοντ, Γκραντ Σαπς, Σουέλα Μπράβερμαν, Στιβ Μπέικερ, Ρόμπερτ Τζένρικ – αγωνιούν επί του παρόντος για τα αποτελέσματα στις εκλογικές τους περιφέρειες, αφού η επανεκλογή τους μόνο δεδομένη δεν θεωρείται.

Πρώτη φορά θέση στο κοινοβούλιο για τον Ντάιτζελ Φάρατζ

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK, κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον, στο Έσσεξ της Αγγλίας.

Η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit, κατέστησε τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες να κερδίσει μια θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων, τα κατάφερε φέτος, επικρατώντας του υποψηφίου των Συντηρητικών, Τζάιλς Γουότλινγκ, ο οποίος κατείχε την έδρα μέχρι σήμερα.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω. Και αυτό ακριβώς θα κάνω», δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια. «Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029», συμπλήρωσε.

Το πρώτο exit poll όταν έκλεισαν οι κάλπες προέβλεπε 13 έδρες για το Reform UK, αλλά η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον 4 έδρες στο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ. «Πιστέψτε με, φίλοι, αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα» του κινήματος «που θα σας καταπλήξει όλους», ισχυρίστηκε.

Ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ, ένας 61χρονος πρώην δικηγόρος, αναμένεται λοιπόν να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ την Παρασκευή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version